Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.08.19

levél az MTI-nek

 Tisztelt Magyar Távirati Iroda!                                 

 

Az elmúlt napokban az MTI két hírt is kiadott a Fővárosi Törvényszék közleményére hivatkozva. Mindkét hírben szerepel olyan állítás, melyet a Fővárosi Törvényszék közleménye nem tartalmaz:

 

„Így várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és pénzügyi intézmények közti - erre a néhány hónapra felfüggesztett - egyedi perek, amelyek akkor már rövid időn belül konkrét elszámolással lezárulhatnak.

MTI 2014. augusztus 15., péntek 20:09

 

A Közlemény:

http://fovarositorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20140815/deviza-keresetek

 

 

 „…várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és pénzügyi intézmények közti - erre a néhány hónapra felfüggesztett - egyedi perek, amelyek akkor már rövid időn belül konkrét elszámolással lezárulhatnak.”

MTI 2014. augusztus 18., hétfő 16:19

 

 

 

A Közlemény:

http://fovarositorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20140818/devizahitel-keresetek

 

Szeretnénk tájékoztatást kérni, hogy milyen forrásból származik az a hír, hogy az egyedi perek, „rövid időn belül, konkrét elszámolással lezárulhatnak”.

 

Mindkét esetben az MTI hír megjelenési formája olyan, hogy az olvasó joggal tételezi fel, hogy a Fővárosi Törvényszék állít ilyent:

 

„Beérkeztek a bankoktól az első devizahiteles szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségével kapcsolatos keresetek a Fővárosi Törvényszékre pénteken - közölte a törvényszék sajtóosztálya az MTI-vel.”

 

„A bankok újabb 27 devizahiteles keresete érkezett a Fővárosi Törvényszékre hétfőn, köztük az OTP Bank, az ERSTE Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és az UniCredit Bank beadványa - közölte a törvényszék honlapján.”

 

Ez viszont nem igaz. A Fővárosi Törvényszék közleménye ilyen, egyedi pert indítóknak biztató állítást nem tartalmaz.

 

Várjuk válaszukat, üdvözlettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

 

A két mti hír:

 

 

Budapest, 2014. augusztus 15., péntek (MTI) - Beérkeztek a bankoktól az első devizahiteles szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségével kapcsolatos keresetek a Fővárosi Törvényszékre pénteken - közölte a törvényszék sajtóosztálya az MTI-vel.

    Két bank, a CIB Bank Zrt. és a Magyar Cetelem Bank Zrt., valamint három pénzintézet, a CIB Ingatlanlízing Zrt., a CIB Lízing Zrt. és az UCB Ingatlanhitel Zrt. nyújtott be keresetlevelet az állam ellen a Fővárosi Törvényszékhez. A keresetek mellékleteikkel együtt több tízezer oldalasak - olvasható a közleményben.


    A Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi döntésével kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló törvény a hitelszerződések egyoldalú módosítását - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - megengedő szerződéses kikötéseknél azt a vélelmet állítja fel, hogy azok tisztességtelenek és érvénytelenek. Ám ezt a vélelmet a mintegy 400 magyarországi pénzintézet megkísérelheti bíróság előtt megdönteni. Az erre irányuló első keresetek érkeztek be az ezek elbírálására kizárólagos illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszékre pénteken.


    A július 26-án hatályba lépett törvény szerint a keresetek benyújtásának végső határideje augusztus 25.


    A törvény e perekben a résztvevők számára szigorú határidőket szab és számos speciális eljárásjogi rendelkezést tartalmaz, melyek célja, hogy a perek ne húzódjanak el. Például nincs lehetőség hiánypótlásra, beavatkozásra, keresetváltoztatásra, viszontkeresetre, szünetelésre, továbbá csak szűk körben van lehetőség bizonyításra, a tárgyalást pedig csak egyszer, legfeljebb 7 napra lehet elhalasztani, ha ez a felek által felajánlott bizonyítás lefolytatása érdekében szükséges.


    A bíróságnak legkésőbb a keresetlevél beérkezésétől számított 8. napon ki kell tűznie a tárgyalást és legkésőbb 30 napon belül el kell bírálnia. Minden pénzügyi intézmény csak egyetlen ilyen keresetet nyújthat be. Mintegy 400 felperesként szóba jöhető pénzügyi intézmény van, a szakértők hozzávetőleg másfélszáz ilyen perre számítanak.


    A bíróságnak a tárgyalást úgy kell kitűznie, hogy a keresetlevél alperes magyar államnak kézbesítése a tárgyalás előtt legalább három nappal megtörténjen. A döntés írásba foglalására 8 napja van a bíróságnak, a határozathozatal legfeljebb 15 nappal halasztható el.


    A döntést az írásba foglalást követő 3 napon belül kézbesíteni kell a feleknek.


    Ha az ítélet kihirdetését a bíróság elhalasztotta, a kihirdetéskor jelen lévő feleknek a bíróság az írásba foglalt ítéletet nyomban kézbesíti, a meg nem jelent feleknek pedig három napon belül kézbesíti. Fellebbezésre a határozat közlésétől számított nyolc napja van a feleknek.


    A sajtóosztály tájékoztatása szerint a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma haladéktalanul megvizsgálja, hogy a beérkezett keresetlevelek megfelelnek-e az alaki és tartalmi követelményeknek. Ezután döntenek a tárgyalások kitűzéséről, illetve - amennyiben az adott keresetlevél nem felel meg a törvényi kritériumoknak – az idézés kibocsátása nélküli elutasításról.


    A tárgyalások kitűzésére nem a keresetlevelek beérkezésének sorrendjében, hanem azok feldolgozása alapján kerül sor.


    A devizahiteles ügyek intézésében elsősorban a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának 40 bírája és a kerületi bíróságokról korábban kirendelt 127 kerületi bírósági bíró vesz részt. Amennyiben szükséges, a törvényszék polgári kollégiumából 34 elsőfokú bíró, illetve 18 három tagú másodfokú bírói tanács is rendelkezésre áll. Összesen a polgári ügyszak mintegy 300 bírája áll készenlétben a devizahiteles perek intézésére.


    A törvényszék teljes mértékben felkészült a kézbesítési feladatra is, amit 100 ügyviteli, illetve fizikai alkalmazottja végez majd - közölték.


    A pénzintézetek által indítható perekben egy jól körülhatárolható kérdésről kell dönteni: arról, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő rendelkezései. Ennek megítéléséhez a Kúria által kidolgozott és a törvénybe átemelt kritériumrendszer áll a bírák rendelkezésére, mely szerint például azt kell vizsgálni, hogy világos, egyértelműen megfogalmazott, tételesen, objektíven meghatározott, szimmetrikus, átlátható, felmondható szerződéses kikötésekről van-e szó.


    A most induló perekben egyesbíró és háromtagú tanács is eljárhat, attól függően, hogy az ügy bonyolultsága és terjedelme mit tesz szükségessé. A már működő tanácsok mellett ad hoc, csak erre az ügytípusra létrehozott tanácsok is eljárhatnak, melyek jellemzően egy törvényszéki bíró elnökletével és felrendelt kerületi bírák részvételével ítélkezhetnek - mondta el korábban Fazekas Sándor, a törvényszék elnöke.


    Várhatóan szeptember végére a törvényszék túl lesz a nagy rohamon, októberben a Fővárosi Ítélőtáblán a sor, melynek a törvény szerint az esetleges fellebbezések nyomán szintén 30 napon belül kell meghoznia másodfokú döntéseit, a jogerős határozatok ellen pedig a Kúriához fordulhatnak a felek rendkívüli jogorvoslattal.

 

 

    Így várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és pénzügyi intézmények közti - erre a néhány hónapra felfüggesztett - egyedi perek, amelyek akkor már rövid időn belül konkrét elszámolással lezárulhatnak. Devizahitelekkel kapcsolatos keresetet jelenleg is be lehet nyújtani a bíróságokhoz, ám az újonnan érkező ügyekben nem indul el az érdemi eljárás, azokat is felfüggesztik, amíg le nem zárulnak a pénzintézetek és az állam közti egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatos perek, melyekben pénteken nyújtották be az első kereseteket a pénzintézetek. 

 

 

Budapest, 2014. augusztus 18., hétfő (MTI) -  A bankok újabb 27 devizahiteles keresete érkezett a Fővárosi Törvényszékre hétfőn, köztük az OTP Bank, az ERSTE Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és az UniCredit Bank beadványa - közölte a törvényszék honlapján.

 

    A bíróságnak legkésőbb a keresetlevél beérkezésétől számított 8. napon ki kell tűznie a tárgyalást és legkésőbb 30 napon belül el kell bírálnia.


    A törvény a hitelszerződések egyoldalú módosítását - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - megengedő szerződéses kikötéseknél azt a vélelmet állítja fel, hogy azok tisztességtelenek és érvénytelenek. Ám, ezt a vélelmet a mintegy 400 magyarországi pénzintézet megkísérelheti bíróság előtt megdönteni az állam elleni perben. 
    Az erre irányuló első öt kereset augusztus 15-én érkezett meg az ezek elbírálására kizárólagos illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszékre.


    Hétfőn 15 bank, az ERSTE Bank Hungary Zrt., a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., a K&H Bank Zrt., a Raiffeisen Bank Zrt., az MKB Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt., az UniCredit Bank Hungary Zrt., a Sberbank Magyarország Zrt., a Merkantil Váltó- és Vagyonbefektető Bank Zrt., a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt., a Duna Takarék Bank Zrt., a KDB Bank Európa Zrt., a Sopron Bank Burgenland Zrt., az EvoBank Zrt., továbbá 12 pénzintézet, a PSA Finance Hungária Zrt., a Retail Prod Zrt., az OTP Ingatlanlízing Zrt., a Szigetvár Takarékszövetkezet, a Raiffeisen Lízing Zrt., az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt., az MKBEuroleasing Autólízing Zrt., a Környe-Bokod Takarékszövetkezet, a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Milton Hitelezési Zrt., a Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt. és a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet nyújtott be keresetlevelet.


    A pénzügyi intézmények augusztus 25-ig nyújthatják be kereseteiket. A Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma haladéktalanul megvizsgálja, hogy a beérkezett keresetlevelek megfelelnek-e az alaki és tartalmi követelményeknek. Ezután dönthetnek a tárgyalások kitűzéséről, illetve - amennyiben az adott keresetlevél nem felel meg a törvényi kritériumoknak - az idézés kibocsátása nélküli elutasításról.


    A tárgyalások kitűzésére nem a keresetlevelek beérkezésének sorrendjében, hanem azok feldolgozása alapján kerül sor - közölte a törvényszék.


    A törvény e perekben a résztvevők számára szigorú határidőket szab és számos speciális eljárásjogi rendelkezést tartalmaz, melyek célja, hogy a perek ne húzódjanak el. Például nincs lehetőség hiánypótlásra, beavatkozásra, keresetváltoztatásra, viszontkeresetre, szünetelésre, továbbá csak szűk körben van lehetőség bizonyításra, a tárgyalást pedig csak egyszer, legfeljebb 7 napra lehet elhalasztani, ha ez a felek által felajánlott bizonyítás lefolytatása érdekében szükséges.


    Minden pénzügyi intézmény csak egyetlen ilyen keresetet nyújthat be. Mintegy 400 felperesként szóba jöhető pénzügyi intézmény van, a szakértők hozzávetőleg másfélszáz ilyen perre számítanak.


    A pénzintézetek által indítható perekben egy jól körülhatárolható kérdésről kell dönteni: arról, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő rendelkezései. Ennek megítéléséhez a Kúria által kidolgozott és a  törvénybe átemelt kritériumrendszer áll a bírák rendelkezésére, mely szerint például azt kell vizsgálni, hogy világos, egyértelműen  megfogalmazott, tételesen, objektíven meghatározott, szimmetrikus, átlátható, felmondható szerződéses kikötésekről van-e szó.


    Várhatóan szeptember végére a törvényszék túl lesz a nagy rohamon, októberben a Fővárosi Ítélőtáblán a sor, melynek a törvény szerint az esetleges fellebbezések nyomán szintén 30 napon belül kell meghoznia másodfokú döntéseit, a jogerős határozatok ellen pedig a Kúriához fordulhatnak a felek rendkívüli jogorvoslattal. Így várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és pénzügyi intézmények közti - erre a néhány hónapra felfüggesztett - egyedi perek, amelyek akkor már rövid időn belül konkrét elszámolással lezárulhatnak.


mti-aug-15-es-18---kep.png