Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.03

Levél az MNB-nek - WESTPAC - ausztrál devizahitelezés

Tisztelt Nagy Márton Úr!A 2015. július 01-én az ELTE-n tartott előadását követően a nézők által feltett kérdések során elhangzott a 30 évvel ezelőtti a "Westpac" néven elhíresült ügy, amely mintegy receptként szolgált Magyarország és a környező országok lerablásához.


Tekintettel arra, hogy válaszában jelezte, hogy az ügyet nem ismeri, megküldöm Önnek az ezzel kapcsolatos, interneten fellelhető dokumentumot.http://nagyimre.com/westpac/westpac.pdf

 

 

Kérem, hogy a fentiekben meghivatkozott - egyik devizahitel károsult által fordított és szerkesztett - tanulmányt olvassa el és mutassa meg kollégáinak is, hiszen ezt a korábban már Ausztráliában megtörtént, a Magyar "devizahitelezéssel" teljesen megegyező eseményt, mint best practice, a pénzügyi felügyeletet ellátó MNB-nek is ismernie kell, ha  a devizahitel károsultak érdekeit kívánják szolgálni.

 

 

A dokumentumban feldolgozott Westpac - CBA ügy ezelőtt HARMINC évvel történt, teljesen megegyezik a jelenleg átélt jelenséggel. Az ott történtekről szóló dokumentumok feldolgozása segíthet felülértékelni a pénzintézetek korábbi tetteit és segíthet az MNB-nek ennek a társadalmi katasztrófát okozó hiba kijavítására akként, hogy a szükséges lépéseket (mint a pénzügyi fogyasztók védelme) megtegye.

 

 

Ízelítőnek a dokumentumokból (mintha egy magyar hírlapot olvasnánk).

 


"A CBA "G" dokumentumaiban, a G73B részben, John McLennan teljesen egyértelműen bemutatja, hogy a deviza alapú kölcsön egy hibás termék a teljesen átlagos és felkészületlen fogyasztó kezében (Hivatkozás: 3A, 10-11. oldal) A hitel engedélyezése és annak későbbi kezelése olyan komplex feladat, hogy termékként csak a bank volt képes kezelni, az adós teljesen a bank kiszolgáltatottjává vált. A kölcsönvevőnek egyáltalán nem volt beleszólása a termék kezelésébe. Ez azt jelzi, hogy az adósok ezen, a bank által jól ismert termék áldozatai voltak és hogy a bank minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy akár megtévesztéssel is, de a valós tények ne lehessenek felfedhetőek."

...

„Miközben a bankok hatalmas nyereségeket könyveltek el, az ügyfelek egyre gyorsuló ütemben zuhantak a csőd és a teljes pénzügyi megsemmisülés felé. Ezt a bankok még azzal is elősegítették, hogy az amúgy is fizetésképtelenné váló ügyfeleket további büntető kamattal sújtották, amelynek értéke akár az 5%-ot is elérhette. Amikor ezeket a kölcsönöket reklámozták, akkor senki sem beszélt ezekről a borzasztó kockázatokról. Senki sem vett volna fel deviza alapú hitelt, amennyiben ezeket a, bank által ismert, kockázat teljes körűen elmagyarázták volna.”

...

B, A bank félrevezette az adóst azzal, hogy elhitette vele, hogy a bank nemzetköz piacokon szerezte be CHF/USD/JPY és egyéb fizető eszközöket, így az adósnak kell megtérítenie a banknak ebből keletkező veszteségeit, amelyek szimplán nem léteztek. (Hivatkozás: 1E, 1F, 2A)

 

 

Üdvözlettel, Baranyai Csaba

 

wp_20150701_013.jpg            wp_20150701_019.jpg

 

 

A konferenciáról:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/rendezveny/elte---devizahiteles-konferencia.html

 

 

 

Az ausztrál esetről:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/a-chf-hitelezes-mar-30-eve-is-csaladokat-tett-tonkre.html