Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.05.08

Levél az ÁSZ, a MNB és az NGM részére 2014.05.08.

 Tisztelt Állami Számvevőszék!

    Tisztelt Magyar Nemzeti Bank!

            Tisztelt Nemzetgazdasági Minisztérium!

 

 

Örömmel olvastuk, hogy munkacsoportot hoztak létre a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztésére.

 

„A pénzügyi kultúra a pénzügyi ismeretek és képességek olyan szintje, amelynek segítségével az egyének képesek a tudatos és körültekintő döntéseikhez szükséges alapvető pénzügyi információkat azonosítani, majd azok megszerzése, illetve értelmezése alapján meghozni saját pénzügyeiket érintő döntéseiket, felmérve azok lehetséges jövőbeni következményeit.”

 

Önök számára is ismert (számtalan levélváltáson vagyunk már túl), hogy a Hiteles Mozgalom évek óta foglalkozik a banki hitelezéssel és ezen belül is elsősorban a devizahitelekkel.

 

Tapasztalataink szerint rengeteg a szándékos csúsztatás, félrevezetés, megtévesztés, ezért mi is mindenképpen nagyon fontosnak tartjuk a pénzügyi kultúra fejlesztését. Azért is nagyon-nagyon fontos és sürgős ez, mert a jelenleg folyó bírósági tárgyalásokon a bankok folyamatosan hazudnak, szándékosan valótlanságokat állítanak. Kihasználják, hogy a nem megfelelő a pénzügyi kultúrája a fogyasztóknak, a felpereseknek, az ügyvédeknek és sajnos nem egyszer bíróknak sem. Ezek, a tényleges ismeretek hiánya és a bankok szándékos félrevezetése, azt eredményezik, hogy a bíróságokon gyakran egyáltalán nem megalapozott, nem a tényeken nyugvó döntések születnek.

 

Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk ezt az állapotot!

 

Szükségesnek tartjuk, hogy amennyiben a bíróságokon nem megfelelő pénzügyi kultúra miatt születnek a fogyasztóra nézve hátrányos döntések, akkor az ÁSZ , a MNB és az NGM szólaljon meg. Ismertessék, mindenki számára közérthetően, azokat a tényeket, melyek nem lehetnek jogi mérlegelés kérdései a tárgyalótermekben.

 

 penzugyi-kultura-fejelsztendo.png

 

Elég sok kárt szenved el most a magyar társadalom azért, mert 2001 és 2008 között, amikor a bankok százezer számra kötöttek mérgező devizahiteleket, az állami szervezetek passzívan figyelték az eseményeket. Sajnos nem csak passzívan figyelték, hanem félrevezető, félreérthető lakossági tájékoztató anyagokat bocsátottak ki.

 

A mostani ÁSZ, MNB, NGM vezetés felelőssége, hogy felvállalja-e azt, hogy a társadalmi tragédia megoldásában szerepet vállal a károsult fogyasztók oldalán.

 

Sajnos eddigi erőfeszítéseink, hogy élő, tartalmas kapcsolatot alakítsunk ki a MNB-vel és a NGM-mel kudarcot vallottak ,  az ÁSZ-nál nem volt ilyen kezdeményezésünk. Szeretnénk megköszönni ezúton is az ÁSZ 2009-ben készített kiváló vizsgálati anyagát, a „Jelentés a lakástámogatási rendszer hatékonyságának ellenőrzéséről”-t. Talán egyszer születik majd egy ilyen színvonalas, őszinte, tárgyilagos elemzés a devizahitelezésről is állami szervezetek munkájából.

 

Ismételten javasolunk intenzív együttműködést a civil szervezetekkel a gyors és hatékony megoldás érdekében. Ehhez talán egy munkacsoport jellegű forma lenne a legmegfelelőbb.

 

Mellékeljük a Kúriának pár napja írt elemzésünket, melyben tényszerűen, adatokkal cáfoljuk a bankok több állítását is. Bízunk benne, hogy az áttanulmányozásuk után világossá válik Önök számára, hogy milyen területen gondolunk sürgősen MNB, NGM megszólalásra.

 

Üdvözlettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

 

 

ui: a Kúriának írt levél tartalmát feldolgoztuk egy filmben azért, hogy a lakosság pénzügyi kultúráját ezáltal is fejlesszük:

 

https://www.youtube.com/watch?v=bCywtGlwqS4

 

 

KÖZÖS FELLÉPÉS A PÉNZÜGYI KULTÚRA FEJLESZTÉSÉÉRT

 

 

 

Budapest, 2014. május 8. - Együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium annak érdekében, hogy közös fellépésükkel segítsék elő a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését. A három intézmény állandó munkacsoportot hoz létre, amely a pénzügyi ismeretek terjesztését segítő közös programokat dolgoz ki.

A megállapodást aláíró felek közös célja, hogy együttműködésük révén is elősegítsék a lakosság pénzügyi kultúrájának és pénzügyi tudatosságának fejlesztését, hozzájárulva ezzel a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődéshez, és a pénzügyi rendszer kockázatainak mérsékléséhez. A pénzügyi kultúra a pénzügyi ismeretek és képességek olyan szintje, amelynek segítségével az egyének képesek a tudatos és körültekintő döntéseikhez szükséges alapvető pénzügyi információkat azonosítani, majd azok megszerzése, illetve értelmezése alapján meghozni saját pénzügyeiket érintő döntéseiket, felmérve azok lehetséges jövőbeni következményeit. A pénzügyi kultúra fejlesztése révén az egyének egyre inkább megismerik a pénzügyi fogalmakat és termékeket, egyre tudatosabban kezelik a pénzügyi kockázatokat. Megfelelően tudják hasznosítani a rendelkezésükre álló információkat, valamint a döntés meghozatala előtt kellőképpen képesek tájékozódni, továbbá ismerik a rendelkezésükre álló jogorvoslati lehetőségeket.

 

Az aláírók megállapodtak abban, hogy a jövőben összehangolják a pénzügyi kultúra helyzetével és fejlesztésével kapcsolatos kutatásaikat, felméréseiket, együttműködnek a fogyasztók hatékony tájékoztatásában és szakmai rendezvények megvalósításában.


Az együttműködési megállapodás megkötésével az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös szándéka, hogy megfelelő keretet biztosítsanak a pénzügyi kultúra fejlesztését célzó közös programjaik kidolgozásához és megvalósításához, az erre a célra rendelkezésre álló erőforrásaik összehangolt és hatékony felhasználásához, valamint az információk megosztásához.

 

Állami Számvevőszék

Magyar Nemzeti Bank

Nemzetgazdasági Minisztérium

 

 

http://www.mnb.hu/Sajtoszoba/mnbhu_pressreleases/mnbhu_pressreleases_2014/mnbhu_sajtokozlemeny_20140508