Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.10.25

levél a Bankszövetségtől 2013-10-25

 Tisztelt Civil szervezeti vezetők!

 

Szeretném még egyszer megköszönni együttműködésüket az október 3-i konzultáción. Az ott elhangzottak, és a konzultacio@bankszovetseg.hu e-mail címre érkezett 373 darab levél feldolgozása után a Magyar Bankszövetség elkészítette megoldási javaslatát a devizahiteles probléma átfogó megoldására.

 

A megoldási csomagot, melynek végrehajtásához több jogszabály meghozatala is szükséges, nem áll módomban nyilvánosságra hozni, azonban abból 2 pontot – melyben a 7 civil szervezettel való konzultáció eredménye konkrétan visszatükröződik – szeretnék Önökkel megosztani. Ezeket a pontokat a Magyar Bankszövetségnek a jelentős jelzálog hitelállománnyal rendelkező hitelintézetek vezetőivel kibővített Elnöksége egyhangúan támogatta:

1.   A bankok a téli kilakoltatási moratóriumot előre hozzák, azaz 2013. november 1-től nem kezdeményeznek kilakoltatását. Ezzel lehetőséget biztosítunk mindenki számára, hogy a megoldási javaslatok alapján rendezze pénzügyi helyzetét.

2.   A bankok az 500.000 forintot meg nem haladó követelések esetében a fedezeti ingatlanon nem kezdeményeznek végrehajtást.

 

A Minisztérium, mint a pénzügyi területet irányító kormányzati szerv számára írt javaslataink kiterjednek a szerződés szerint teljesítő devizahitelesekre, a fizetési kötelezettségeiket teljesíteni nem tudó hitelesekre, valamint a peres ügyek (köztük a Kúria döntés) méltányos lezárására.

 

Továbbra is kérem Önöket, mint együttműködésre nyitott szervezeteket, hogy a méltányos megoldás küszöbén segítsék elő a megbékélést! A devizahiteles probléma konszenzusos megoldása szükséges a gazdasági fejlődéshez és országunk gyarapodásához.

 

Tisztelettel:

 

Kovács Levente

főtitkár

Magyar Bankszövetség

1051 Budapest, József nádor tér 5-6.

titkarsag@bankszovetseg.hu

 

 

 

előzmény:

 

Bankszövetségnél: nem lehet addig tárgyalásokat folytatni...

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/bankszovetsegnel--nem-lehet-addig-targyalasokat-folytatni....html