Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.10

Kölcsön, melyben a CHF csak a kamatra hat

Tisztelt Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ!

            Tisztelt Magyar Nemzeti Bank!

 

 

A most ismertetett kölcsönszerződésben a CHF árfolyama kizárólag a kamat összegére van hatással, a pénzintézet a kölcsöntőke alakulását, az adósságot az annuitás alapján forintban számolja. A CHF árfolyama tehát nincs hatással az adós fennálló  kölcsöntőkéjére, adósságára, így az soha nem haladhatja meg a forint kölcsön induló összegét, azt az összeget, amit az adós a forint folyószámlájára kapott.

 

A kölcsönszerződés tartalmazza, hogy a kölcsön összege forint, a devizanem CHF.

 

A fizetési kötelezettségről és kamatról így rendelkezik az ÁSZF:

 

 

Ügyfélrészlet = Tőkerészlet + Ügyleti kamat

 

Tőkerészlet: mind a szerződéskötéshez kapcsolódó törlesztési ütemezésben, mind a részletes elszámolás újraszámolt részében a tőke törlesztések forint összege a forint kölcsönösszeget adja ki.

 

 

Ügyleti kamat = Alapkamat + Változó kamat

 

Alapkamat: az esedékességi táblázat tartalmazza, a futamidő alatt nem változik.

 

Változó kamat: négy elemből áll

 

  1. Árfolyamváltozásból eredő kamat - a CHF árfolyamától függ 

 

  1. Irányadó kamatláb változásából eredő kamat –  az 1 havi CHF LIBOR értékétől függ

 

  1. Forint kamat - a 3 havi BUBOR értékétől függ

 

  1. Továbbvitt kamat – akkor van szerepe ha az Ügyleti kamat nulla, vagy negatív

 

 

Az árfolyamváltozásból eredő kamat számítása során, a bázis árfolyam a folyósítás napján érvényben lévő CHF vételi árfolyam 2,5%-kal csökkentett értéke.

 

Késedelmi kamat ebben a kölcsönszerződésben az MNB alapkamat duplája.

 

A fenti tájékoztatást a kölcsönszerződés nem tartalmazza, az információk kizárólag az ÁSZF-ben találhatók. A kölcsönszerződés nem tartalmazza felsorolt, a kamat összegét befolyásoló jellemzők induló értékeket sem, valamint azt sem, hogy ezek változásai milyen módon hatnak a kamatösszegre.  Az sincs megadva a kölcsönszerződésben, hogy hol lelhetők fel az interneten ezek az értékek.

 

 

A pénzintézet elszámolást küldött az Ügyfelének. A részletes elszámolás sem tartalmazza 1 havi CHF LIBOR-t, 3 havi BUBOR-t, az MNB alapkamatot. Összességében csupán két kamatösszeg szerepel, az alapkamat és a változó kamat. Arra nincs utalás a részletes elszámolásban, hogy a változó kamat négy elemből áll.

 

Kérjük a Tisztelt Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központot, válaszoljanak a konkrét szerződéstől elvonatkoztatva, elvi szinten, általános jelleggel az alábbi kérdésekre:

 

  1. Az ismertetett kölcsönszerződés a 38-as, a 40-es és a 77-es törvények hatálya alá tartozik-e?
  2. Az induló adatok (Libor, Bubor stb) lényeges szerződési elemnek minősülnek-e, így tartalmazni kell-e ezeket az egyedi kölcsönszerződésnek?
  3. A részletes elszámolásnak tartalmaznia kell-e a Libor, a Bubor, az MNB alapkamat adott hónapban lévő értékét? Tartalmaznia kell-e az árfolyamváltozásból eredő kamatot, az irányadó kamatláb változásából eredő kamatot, a forint kamatot valamint a továbbvitt kamatot?

 

 

Várjuk gyors válaszukat, üdvözlettel:

 

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom

 

 

 

 

kiegészítés a fenti levélhez

 

 

A Kúriának írt 2014.05.19.-i levelünkben levezettük, hogy deviza elszámolású kölcsönök esetén CHF árfolyama csak a kamat összegére lehet hatással, a tőke részre nem.

 

Csak CHF kölcsön esetében fordulhat elő az, hogy a CHF adósság a kedvezőtlen forint árfolyam miatt forintra átszámolva megnő.

 

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/level-a-kuria-elnokenek---2014.05.19..html

 

 

 

 

ennel-a-kolcsonnel---kep.png