Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.01.19

Kérés Áder Jánoshoz, a Köztársaság Elnökéhez

Tisztelt Áder János Köztársasági Elnök Úr!

 

 

ader_janos-01.jpg

 

Örömmel láttuk a híradásokban és a KEH honlapján, hogy Elnök úr elkezdett jelentős társadalmai problémákkal foglalkozni. Véleményünk szerint a Köztársasági Elnöki hatáskörének és feladatáénak megfelelően így kell eljárnia, határozottan és gyorsan lépnie kell, ha a jogbiztonság sérülését látja.

„Hibázott az Országgyűlés, mert olyan törvényt fogadott el, amely nem volt tekintettel a várható hatásokra. Hibáztak az ellenzéki pártok, mert ezt a kérdést nem tették szóvá a parlamenti viták során.”

A közös hibát közösen kell helyrehoznunk – Áder János köztársasági elnök levele a parlamenti pártok frakcióvezetőihez - 2015. január 14.

 

Mi, devizahitellel foglalkozó szervezetek, csoportok és magánszemélyek évek óta próbáljuk felhívni az Elnök úr figyelmét a súlyos problémákra. Eddig sajnos nem jártunk az Elnök úrnál sikerrel.

 

Bizonyára a Hivatal működésébe porszem kerülhetett, ezért nem jutottak el személyesen Elnök úrhoz a korábbi leveleink tartalma. Az, hogy a devizahitelezés kapcsán kiderült:

 • megtévesztetek és becsaptak a pénzintézetek több százezer családot
 • állami hatalmi ágak (PSZÁF, Legfőbb Ügyészség) félrevezették a Kúriát
 • a tisztességtelen pénzügyi hatalmi ágak oktatták a bírókat a Bíróképző Akadémián
 • a kormány nyomást gyakorolt a független bírói ágra
 • a Kormány és a Bankszövetség 2014 novemberi megállapodása ellentétes az adósok érdekével
 • úgy történt meg Kúriai határozat törvénybe ültetése, hogy a törvényhozás szándéka és terve szerint válogatott a Kúria megállapításai között, egy részét figyelembe vette, más részéről tudomást sem vett
 • a Kúria jogegységi határozatai egymásnak ellent mondanak
 • törvényhozás társadalmi egyeztetés nélkül nyújtotta be a devizahiteles törvényjavaslatokat
 • a forintosítási törvényt a teljes ellenzék elutasította, a jelentős és tényeket tartalmazó észrevételeket a kormánypárti képviselők nem vették figyelembe
 • nem volt olyan parlamenti bizottsági tárgyalás, ahol a civil szervezetek elmondhatták volna az észrevételeiket a készülő törvényjavaslatokról
 • az Alkotmánybíróság jellemzően csak banki (valamint bíróságok által küldött) alkotmányjogi panaszokat fogad be, az adósok, az adósok ügyvédei által és a civil szervezetek által készített beadványokat mondvacsinált indokokkal szinte kivétel nélkül visszautasítja
 • nem a jogállamiság elveinek megfelelően működik a bírói ág, egymásnak súlyosan  ellentmondó ítéletek születnek, a matematika törvényeinek ellentmondó ítéletek születnek
 • több mint 12.000 per évekre felfüggesztésre került, mindenféle ésszerű indoklás nélkül
 • a teljesen megtévesztő kormányzati propaganda alaposan félrevezeti az egész magyar társadalmat

 

Nagyon bízunk benne, hogy 1,5 -2 millió magyar állampolgár életbevágó ügye is van olyan fontos az Elnök úr számára, mint a napelemek környezetvédelmi termékdíja.

 

Határozottan állítjuk, az elfogadott törvények nem fogják a devizahitelezés  problémáját megoldani. Már rég kiderült, nem csak a banki kölcsöntermékekkel van probléma.                 

 

Eddigi megkereséseink sikertelenek voltak, hiába küldtünk több alkalommal más civil szervezetekkel együttműködve az Elnök úrnak levelet. Teljesen semmitmondó, elutasító válaszokat (pl:   II-2/03563-1/2014  -2014.július.21.,  XVI-1/01128-3/2013 - 2013.szeptember 19, XVI-2/04215-1/2012. - 2012.december 17.) küldött a KEH.

 

Kérjük az Elnök urat, legyen kíváncsi az álláspontunkra, szánjon erre a problémakörre 3-4 órát. Fogadja a civil szervezeteket, hogy 15-15 percben észrevételeket tegyenek, írásbeli anyagokat készítsenek. Kezdeményezze a Parlamentnél devizahiteles bizottság felállítását. Véleményünk szerint elvárható, hogy amíg a nyitott kérdésekre nincs megnyugtató, tényeken alapuló válasz, addig ne legyenek végrehajtások, kilakoltatások  hazánkban.  Kérjük Elnök urat tegyen lépéseket a végrehajtások felfüggesztése érdekében is.

 

Várjuk érdeklődését, intézkedését, tisztelettel:

 

 

Szabó József 

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

 

 

Budapest, 2015. január 19.