Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.11.21

Holt tart a GVH vizsgálata a bankok kartellja ügyében?

 

Tisztelt Gazdasági Versenyhivatal!
 
Szeretnénk érdeklődni, hogy sikerült-e befejezni egy év alatt a bankok kamatemelésével kapcsolatos kartellvizsgálatot? Milyen eredményre jutottak? Milyen lépéseket tartanak szükségesnek? Szabtak-e ki bírságot a bankokra? Bevonták-e a vizsgálatba a PSZÁF-t? Ha még tart a vizsgálat, mi okozza a hosszas eljárást?

"A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011. november 23-án eljárást indított az OTP Bank Nyrt., az Erste Bank Hungary Zrt., az MKB Bank Zrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a CIB Bank Zrt., az Unicredit Bank Hungary Zrt., és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. ellen. Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

A GVH észlelte, hogy a magyar lakossági bankpiacon több vezető pénzintézet 2011. szeptember 22 után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben (50-200 bázisponttal, azaz 0,5-2 százalékponttal) megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatát, illetve magasabb kamatú új terméket vezetett be. A GVH tudomására jutott információk szerint a bankok egyidőben végrehajtott emeléseinek valószínű magyarázata a bankok közti megállapodás.

A feltételezett megállapodás tartalma szerint a nevezett kereskedelmi bankok a devizahitelek végtörlesztése kapcsán magasabb kamatozású termékeket kínálnakilletve korlátozzák alacsonyabb kamatozású termékeik elérhetőségét."

http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&pg=72&st=1&m5_doc=7393
Üdvözlettel:

Hiteles Mozgalom