Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.09.23

Hitelesen az elektromos ár változásáról - 2. levél

mekh-masodik-level---kep.png

 

Tisztelt Rajkai Péter osztályvezető úr!

          Tisztelt Energetikai Hivatal!

 

Sajnos a két hónappal ezelőtt írt kérdéseimre, felvetéseimre nem kaptam választ Önöktől. Lehet, hogy elkeveredett az Önök e-mailje, az is lehet, hogy a sok megkeresés miatt nem volt idejük még válaszolni.

 

Kérem, válaszoljanak. Úgy látom, hogy a lakosság nem érti mi történik és sajnos az a tapasztalatom, hogy a sajtó jelentős része sem kellően tájékozott. Úgy vélem az Önök feladata, hogy hiteles tájékoztatást adjanak, lehetőség szerint gyorsan, mivel családok milliói most kapják meg az emelt számlákat.

 

Két észrevétellel, kérdéssel szeretném előző levelemet (csatolom) kiegészíteni.

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/hitelesen-az-elektromos-ar-valtozasarol-----level-az-allami-hatosagnak.html

 

Összehasonlítottam a júniusi és a júliusi villany számláimat. Mindkettőnek a végösszege ugyanannyi, nettó (kerekítek) 4.800 forint.

A számlán belül az arány azonban jelentősen eltér.

A rendszerhasználati, vagyis az elektromos energia továbbításának a díja (az Önök rendelete következtében) 2.800 forintról 4.000 forintra nőtt.

A számlából így energiára 2.000 forint helyett 800 forint maradt.

Az energia díjak egységára (Ft/kWh) a következőek szerint csökkent:

A1 kedvezményes                12,13-ról        5,11-re

A1 normál                            13,17-ről        6,15-re

B alap                                    9,07-ről        2,05-re

 

(Az áfát figyelmen kívül hagytam, mivel az áfa nem bevétel sem az erőmű, sem a kereskedő számára – igaz a mi számunkra jelentős költség – azonban az összefüggések megértésében nem játszik szerepet.)

 

A két számla:

 

2022.-junius-kicsi.png

 

2022.-julius-kicsi.png

 

 

Hivatkozva előző levelemben írt adatra látható, hogy korábban a lakosság megfizette a paksi atomerőmű által előállított elektromos energia árát. (A vezérelt energia, a B tarifa esetén egy picivel kevesebbet.)

Most azonban csak a felét, a hatodát fizeti a lakosság annak, ami a paksi erőmű által előállított áram ára.

Ki fizeti ki a paksi erőműnek az áram előállításának az árát?  A vállalkozások; azok, akik az átlag felett fogyasztanak; a költségvetés (az államadósság növekedése árán)?

 

Csak az én számlám alapján az erőmű 1.200 forinttal kevesebbet kap, mint korábban. Hozzávetőleg 4,5 millió háztartás van az országban. Ez havonta 5,4 milliárd forint. Éves szinten közel 65 milliárd forint!

Fenntarthatónak tartják Önök ezt az eltorzult számlázási módot?

 

A számlám adatai alapján 183 kWh energiával számoltak. Ez jelentősen alacsonyabb, mint a 210 kWh országos átlag (ami a rezsicsökkentéses határ lett). Vagyis nem túlzás, ha ezt az energia mennyiséget vetítjük ki a teljes lakosságra.

 

A sajtóban megjelenő hírek alapján az a kép alakult ki bennem, hogy az energia árát a tőzsdei árak határozzák meg, nem pedig az előállítási ár (megnövelve egy szolid, ám tisztességes nyereséggel).

 

Ha az állami MVM paksi atomerőműve valóban a tőzsdei árat kap, akkor az előállítási ár többszörösét számlázza ki az állami MVM energia kereskedőnek. Ez extra profitot eredményez az erőműnek.

 

Ha tőzsdei ár helyett hosszútávú szerződésben rögzített (alacsonyabb) áron számláz az állami MVM paksi erőműve az állami MVM energia kereskedőnek, akkor az állami MVM energia kereskedőnél keletkezik extra profit.

 

Melyik feltételezés az igaz? Ha egyik sem, akkor miként van a kapcsolat a termelési költség és a számlázási költségek között? Kérem a válaszukban egyszerű számpéldával modellezzék a valóságot.

 

Várom továbbra is a válaszukat, üdvözlettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

 

Fogadták a levelem:

 

mekh-fogadta---jul20---kep.png

 

(Most is hasonlóan)