Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.07.20

Hitelesen az elektromos ár változásáról – levél az állami hatóságnak

 

 

 

lev---kep---01.png

 

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 52.

mekh@mekh.hu

fogyasztovedelem@mekh.hu

 

Tisztelt Rajkai Péter osztályvezető úr!

     Tisztelt Energetikai Hivatal!

 

A lakossági fogyasztók hiteles tájékoztatása érdekében, fogyasztóvédelmi célzatból teszek levelemmel több javaslatot, kezdeményezést. Úgy vélem az embereknek joguk van energia költség ügyben (is) a hiteles, korrekt tájékoztatáshoz

 

A lakosság a tapasztalatom szerint nincs teljes mértékben azzal tisztában, hogy az egyetemes elektromos számlán két, jól elkülönülhető díjat fizet. Egyrészt az energia díját, másrészt az energia eljuttatásának a díját. Ez utóbbi nevezik rendszerhasználati díjnak. Míg az energia ára a piaci viszonyoktól, az áram előállításának költségétől függ, a rendszerhasználati díjat Önök, a MEKH határozza meg.

 

Az elmúlt napok alapján úgy látom, sem a szaksajtó, sem a politikusok nincsenek tisztában a bejelentett lakossági árváltozás alapvető okával. Azzal, hogy miért kell ilyen gyorsan és ilyen nagy mértékben haladéktalanul változtatni a rezsicsökkentésen?

 

Július 1.-i hatállyal Önök nagyon jelentős mértékben megemelték a rendszerhasználati díjat. Azonban erről és ennek a hatásáról nem tájékoztatták sem a lakosságot, sem a sajtót. Az Önök honlapján nem találtam az emelésről semmilyen indoklást, ilyenről a sajtók sem számoltak be.

 

Az MVM honlapján megtalálhatóak az új és a korábbi díjak is (részletek):

 

 

lev---kep---02.png

 

lev---kep---03.png

 

(aki nem látja jól írjon és elküldöm a levelet)

 

 

 

Egymás mellé helyezve pl. az E.ON A1 díjszabását jól látni a különbséget.

 

 

lev---kep---04.png

 

 

Egységnyi fogyasztásként, a rendszerhasználati díj megemelkedett 15,90-ről 23,40 Ft-ra. Ezáltal a lakossági díjban villamos energiára a korábbi 11,90, illetve 13,82 Ft helyett csak 4,39, illetve 6,31 Ft maradt.

 

A honlapjuk tájékoztatása szerint a lakossági átlag beszerzési ár 2021-ben 14,83, 2020-ban 14,57 Ft/kWh volt.

 

lev---kep---05.png

 

 

lev---kep---06.png

 

 

Jelentős veszteség keletkezett eddig azért, mert a beszerzési ár pár forinttal alacsonyabb volt, mint lakosság által megfizetett energia díj. Azzal azonban, hogy Önök megemelték a rendszerhasználati díjat a korábbi rezsitámogatási rendszer hirtelen fenntarthatatlanná vált!

A lakosság által fizette energia ár július 1.-től a beszerzési ár felét sem éri el!

 

Kérem, adjanak ki MTI-n keresztül közleményt, melyben tájékoztatják a lakosságot és a vállalkozókat a rendszerhasználati díj megemeléséről és hatásáról a rezsicsökkentésre, valamint arra, hogy a vállalkozóknak pár hét múlva milyen mértékű költség növekedéssel kell számolni.  Akkor, amikor megkapják a július havi számlákat.

 

A kormányzati tervek szerint a rezsicsökkentés csak az átlag fogyasztás alatt lesz érvényben. Az átlag feletti részre piaci árat kell majd fizetni. A 2021-es átlag ismert: 2.503 kWh.

 

 

lev---kep---07.png

 

 

 

Az Önök adatai alapján a megosztás:

 

1.000 kWh-nál kevesebbet fogyasztanak 1,6 millió

1.000 és 2.500 kWh között fogyasztanak 1,9 millió

átlag felett fogyasztanak                             1,7 millió

felhasználási helyen.

 

lev---kep---08.png

 

(aki nem látja jól írjon és elküldöm a levelet)

 

Ez az 1,7 millió fogyasztási hely több millió főt jelent! Ők fogják megfizetni a rezsicsökkentés árát azzal, hogy nem a hazai előállítású paksi áram kedvező árát fogják fizetni, hanem a többszörösét jelentő, magas piaci árat.

 

Van arról adat Önöknél, hogy az 1,6 millió 1.000 kWh alatti fogyasztási hely milyen arányban üdülő, nyaraló, hétvégi ház?

 

Hazánkban sajnos az egyik legdrágább a piaci ár egész Európában:

 

lev---kep---09.png

 

Köztudomású tény, hogy a Paksi Atomerőmű nagyon kedvező áron állítja elő az elektromos áramot, a Portfólió számítása szerint ez 13 Ft/kWh körül van.

 

 

lev---kep---10.png

 

 

Ez a Portfolió által feltételezett ár összhangban van az Önök által megadott átlag beszerzési árral.

 

 

Az elektromos energia nagyjából felét Paks biztosítja.

 

lev---kep---11.png

 

 

lev---kep---12.png

 

 

Miként lehet a fenti adatok alapján mégis az, hogy Európában hazánkban az egyik legmagasabb az elektromos áram piaci díja? Kérem erről is adjanak hiteles, közérthető tájékoztatást.

 

Az átlagfogyasztás alatti rezsi támogatást csak úgy lehet „kigazdálkodni”, ha az átlag feletti fogyasztást lényegesen magasabb díjjal számlázzák majd ki. Ha nem a fogyasztók fizetik ki az energia díját, akkor azt az összeget a költségvetésből kellene pótolni. Mint tudjuk, ezt a terhet a költségvetés már nem bírja (nőtt az államadósság és nőttek az államadósság kamat terhei).

 

Szeretnék kitérni levelemben a gáz árra is. Éveken keresztül minden állampolgár kapott arról tájékoztatást, hogy adott hónapban és összességében (halmozva) mennyi a megtakarítása a rezsicsökkentésnek köszönhetően.

 

A Portfolió adatai alapján azonban éveken keresztül a fixált (rezsicsökkentett ár) magasabb volt, mint a piaci ár. Így a számlán lévő lakossági tájékoztatás valótlan tájékoztatás volt. Magyarul mondva félrevezetés.

 

 

lev---kep---13.png

 

 

 

Mindenképpen elvárható, hogy ne feltételezések alapján becsüljék meg gazdasági újságírók a valóságot, hanem az állami hatóság adjon tényeken alapuló, hiteles, közérthető tájékoztatást.

 

Kérem indítsanak fogyasztóvédelmi vizsgálatot azért, mert több millió embert éveken keresztül nagy valószínűség szerint valótlan információval láttak el a közmű szolgáltatók.

 

Szeretnék még tájékoztatást kérni arról, hogy gáz esetén tervezik-e idén vagy a következő gázév alatt a rendszerhasználati díjak megváltoztatását, emelését? Kérem, erről is adjanak ki sajtótájékoztatót az MTI-n keresztül.

 

Amit levelemben leírtam, azzal Önök teljes mértékben tisztában vannak, hiszen minden adat a rendelkezésükre áll.  Az Önök kötelessége a hiteles tájékoztatás.

 

Miért fontos ez? Kizárólag, így várható el, hogy az állampolgárok megértve a valós helyzetet, ésszerű magatartást folytassanak. Minden bizonnyal a rezsicsökkentéssel egyidőben fel lehetett volna hívni a szakhatóságnak a figyelmet arra, hogy a lakosság fordítsa a rezsimegtakarítást energia takarékossági beruházásokra.

 

Hozzáértő szakembereknek tisztába kellett azzal lenni, hogy a rezsicsökkentés nem tarthat örökké.

Hiteles tájékoztatás helyett az emberek illúziókba ringatták magukat és nem készültek fel a szükségszerűen bekövetkező változásokra.

 

 

Kérem intézkedésüket és válaszukat, üdvözlettel:

 

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/

 

 

hitelesmozgalom@gmail.com