Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.05.29

Hatalmi ágak válasza - 2014 május

Több levelet is küldtünk az elmúlt hónapban. Mondhatjuk úgy is, hogy a hatalmi ágaknak.

 

hatalmi-agak---kep.png

 

Nézzük sorra, milyen megkeresésünkre milyen válasz érkezett!

 

Két Parlamenti Bizottságnak írtunk levelet (részlet):

„Több éven keresztül tapasztaltuk, hogy a bankok érdekvédelmi szervezete, a Bankszövetség, miként próbálta félrevezetni a parlamenti bizottságokban a bizottsági tagokat, választott képviselőinket. Sajnos azt is tapasztalnunk kellett, hogy a PSZÁF és a minisztériumok jelen lévő munkatársai nem észlelték a Bankszövetség manipulálásait, és semmit sem tettek ezek ellen.

 Kérjük, tegyék lehetővé, hogy a pénzintézetek működésével, a forint és devizakölcsönökkel, a behajtásokkal és végrehajtásokkal, a pénzügyi fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil szervezetek részt vegyenek a Törvényalkotási illetve Igazságügyi Bizottság Munkájában.”

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/level-ket-parlamenti-bizottsagnak.html

 

Az Igazságügyi Bizottság nem válaszolt eddig.

 

A Törvényalkotási Bizottság korrekt választ adott, ők nem hívhatnak civileket a bizottsági ülésekre. A Gazdasági Bizottságot ajánlották figyelmünkbe, mint a Fogyasztóvédelmi Bizottság feladatait átvevő bizottságot.

 

 

 

torvenyalkotasi-valasz-2014.05.29---kep.png

 

 

Természetesen levelünket haladéktalanul elküldtük Rogán úrnak is, a bizottság elnökének.

 

 

gazdasagi-bizottsag---kep.png

 

 

 

Három szervezetnek ugyanazt a levelet küldtük. A Magyar Nemzeti Banknak, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Gazdasági Versenyhivatalnak (részlet):

 

„Tapasztalataink szerint rengeteg a szándékos csúsztatás, félrevezetés, megtévesztés, ezért mi is mindenképpen nagyon fontosnak tartjuk a pénzügyi kultúra fejlesztését. Azért is nagyon-nagyon fontos és sürgős ez, mert a jelenleg folyó bírósági tárgyalásokon a bankok folyamatosan hazudnak, szándékosan valótlanságokat állítanak. Kihasználják, hogy a nem megfelelő a pénzügyi kultúrája a fogyasztóknak, a felpereseknek, az ügyvédeknek és sajnos nem egyszer bíróknak sem. Ezek, a tényleges ismeretek hiánya és a bankok szándékos félrevezetése, azt eredményezik, hogy a bíróságokon gyakran egyáltalán nem megalapozott, nem a tényeken nyugvó döntések születnek.

 Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk ezt az állapotot!

 Szükségesnek tartjuk, hogy amennyiben a bíróságokon nem megfelelő pénzügyi kultúra miatt születnek a fogyasztóra nézve hátrányos döntések, akkor az ÁSZ , a MNB és az NGM szólaljon meg. Ismertessék, mindenki számára közérthetően, azokat a tényeket, melyek nem lehetnek jogi mérlegelés kérdései a tárgyalótermekben.”

 

 https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-az-asz--a-mnb-es-az-ngm-reszere-2014.05.08..html

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium teljesen elutasító választ adott. Mintha nem is ezen a bolygón élnének, mintha nem lennének tudatában a tényeknek.

 

 

ngm-valasz--2014-05-27---kep.png

 

 

A Magyar Nemzeti Bank nem küldött választ.

 

Ez meglepő mert Matolcsy Elnök úr személyesen ígérte meg Falus Zsoltnak és nekem (Szabó József) hogy létrehoznak egy munkacsoportot, melyben a civilek is részt vehetnek. Kijelölte Nagy Márton igazgató urat erre a feladatra. Sajnos igazgató úr titkárságán nem sikerült átjutnom, több alkalommal is sikertelenül próbáltam meg az igazgató úrral felvenni a kapcsolatot. Remélem csak én vagyok türelmetlen és igazából nyitott a civilek felé az MNB…

 

„Most azt javasolták Matolcsy Györgynek, hogy a civil szervezetek bevonásával felállítandó munkacsoport … vitassa meg a devizahitelesek helyzetét, és határozza meg, mi a teendője a megoldás érdekében a törvényhozásnak és a végrehajtó hatalomnak…”

http://mno.hu/gazdasag/a-devizahitelesekrol-egyeztetett-szili-es-matolcsy-1218402

 

 

 

 

A Kúriának négy elemzést küldtünk a devizahitelezés különböző problémaköreiről. Pár mondat a legutolsó levélből:

 

"Úgy véljük a bankok valódi szándéka nem ismerhető meg kizárólag csak a szerződési pontok vizsgálatával. Ahhoz hogy a bankok tevékenységét meg tudjuk ítélni tisztességtelenség és erkölcs (jó erkölcs) szempontjából, tudnunk kell azt is, hogy mit tettek és mit nem tettek a szerződés kötést megelőzően és azt is hogy mit tettek és mit nem tettek a szerződés eddigi futamideje alatt."

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/level-a-kuria-elnokenek---2014.05.19..html

 

 

Darák úr, a Kúria elnöke megköszönte anyagainkat.

 

 

kuria-valasz---2014.05.12---kep.png

 

 

És....

 

 

kuria-valasz---2014.05.27---kep.png

 

 

Összességében mind a három hatalmi ágnak küldtünk levelet. Az Ügyészséget szándékosan kihagytuk, mivel már több alkalommal is bizonyította, hogy nem független hatalmi ág, elkötelezett a bankok irányában.

 

Van azonban egy negyedik hatalmi ág is, mely nem szerepel a Kormány honlapján. Ez pedig a sajtó, a média.

 

Ők is kaptak levelet. Emellett mti közleményt is kiadtunk.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/mti-kozlemeny---2014.05.03..html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/mti-kozlemeny---2014.05.09..html

 

 Semmi hatása, mintha tabu lenne a devizahitelezés civil megítélése a sajtóban.

A negyedik hatalmi ág nem reagált levelünkre, felhívásunkra.

 

 

 

Pár nap múlva tárgyalás a Kúrián. Június 3.-án a Kásler-OTP perben döntés várható. 

 

kasler-otp-targyalas-ertesito-2014.maj.28--kep.png

 

Ekkor sok minden kiderül. Leginkább az, hogy folyik-e tovább a maszatolás, a félrevezetések sorozata...