Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.05.24

Három kérés a Kúria elnökéhez

harom-keres---kep.png

 

 

Tisztelt Darák Péter elnök úr!

     Tisztelt Kúria!

 

kuria@kuria.birosag.hu

elnok@kuria.birosag.hu

Elnokhelyettes@kuria.birosag.hu

 

 

Egy hónapja állította Ön, hogy a bírósági döntések célja a társadalmi béke fenntartása:

„Az igazságszolgáltatás feladata, hogy a társadalmi konfliktusokat végső soron kezelje. Célja az is, hogy a megoldásait a társadalommal elfogadtassa, ami ugyanakkor csak akkor történhet meg, ha a társadalom bízik a bíróságokban, azok függetlenségében.”

 

Az elmúlt években számtalan levelet, elemzést írtunk Önnek és a Kúria vezető munkatársainak a devizahitelezéssel kapcsolatban. Mindannyian tudjuk, hogy nagyon súlyos társadalmi konfliktus alakult ki, melyet már réges-rég meg kellett volna oldaniuk a bíróságoknak. A Kúria nem tudott olyan iránymutatást adni, hogy a bíróságok megfelelően kezeljék az ügyeket. Minként Wellmann György nyilatkozta közel 18 hónapja: „a devizahiteles problematika olyan, mint egy többfelvonásos dráma, az ország bíróságai 7-8 éve küszködnek ezekkel az ügyekkel"

 

Mint a Kúrián elkészült tanulmány megállapítja a kiszivárgott anyagok alapján, „a perekben az adósok semmisség iránti kezdeményezésének elutasítása téves jogértelmezésen, illetve a joggyakorlat belső ellentmondásain alapszik.”

 

A társadalmi béke fenntartása érdekében kérjük a Kúriát, hogy

 

1.     hozza nyilvánosságra az elkészült vitaanyagot és az összegző jelentést

„A Kúria Elnöke által az ún. devizahiteles érvénytelenségi perek jogalkalmazási kérdéseinek vizsgálatára felállított Konzultációs Testület a 2019. április 10-ei ülésén megtárgyalta azt az vitaanyagot, amely a Kúria által több mint 140 ügy vizsgálata alapján készült az árfolyam kockázatot a fogyasztóra telepítő szerződési kikötések tisztességtelenségével kapcsolatos országos bírói gyakorlatról”;

 

2.     hozza nyilvánosságra a devizahiteles polgári jogegységi határozatok előkészítésekor beérkezett szakmai anyagokat, a feltett kérdéseket és azt, hogy milyen szervezeteket kértek fel véleményük kifejtésére;

 

3.     szervezzen a Kúria nyilvános devizahiteles konferenciát az eltérő nézetek feltárása valamint az igazság, a valóság megismerése érdekében.

 

 

A banki károsultak több százezres tábora akkor fogadja el a történtek után a Kúria korábbi és mostani döntéseit, ha a Kúria őszintén vállalja a nyilvánosságot és bizonyítja hogy szakmailag megalapozott döntéseket hozott az elmúlt években.

 

Addig kell a Kúriának lépnie, amíg a társdalom többsége bízik a bíróságokban és azok függetlenségében. Nekünk már évekkel ezelőtt megingott a bizodalmunk. Ahhoz, hogy ismét bízzunk, a Kúriának sokat kell tennie. Elsőként is kívánatos, hogy eleget tegyen az ismertetett kéréseinknek. Ezzel tudja a Kúria a függetlenségét és a társadalom iránti elkötelezettségét leginkább bizonyítani.

 

Tisztelettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom - Arany Liliom Alapítvány

 

 

 

Aki úgy véli, hogy lehet ennél ütősebb levelet is írni, az ne fogja vissza magát - fogalmazza meg és küldje el! Ne a Hiteles Mozgalomnak természetesen, hanem közvetlenül a Kúriának.

Megtisztelsz azonban, ha mi is kapunk egy másolatot a leveledből:

hitelesmozgalom@gmail.com