Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.06.04

GVH válasz a THM észrevételekre

GAZDASÁGI VERSENYHIVATAL


Hiteles Mozgalom

Szabó József úr részére
hitelesmozgalom@gmail.com
Iktatószám: AL/0435-001/2013.
Ügyintéző: Bauer Magdolna
Telefon: (06-1) 472-8851
E-mail: BAUER.Magdolna@gvh.hu
Tisztelt Szabó József Úr!
 
A Gazdasági Versenyhivatal köszönettel vette kézhez 2013. május 2-án kelt elektronikus úton érkezett levelét, amelyben azt kifogásolja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján található „Hitelkalkulátor”, amely a THM értéket is kiszámolja, lakás-takarékpénztári szerződéses jelzáloghitelek vonatkozásában nem felel meg a 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet előírásainak, mert a program nem veszi figyelembe a lakástakarékpénztárnak történő fizetéseket a szerződés szerinti gyakorisággal, valamint a számlanyitási díjat sem. Beadványában foglaltak alapján ezen hiányosságok miatt a fogyasztók számára nem lehetséges, hogy a különböző hiteltermékeket összehasonlítsák.
A fentieken túl beadványában tájékoztatást kér továbbá arról, hogy milyen előírások
voltak érvényben a jelenleg hatályos kormányrendelet hatályba lépése előtt a THM számítására a lakástakarék-pénztári kombinált hiteltermékek esetében.
 
Tájékoztatom, hogy a beadványában foglalt kérdés és probléma – bár fontos jelzés a
Gazdasági Versenyhivatal számára - nem tartozik azon jogszabályi rendelkezések hatálya alá1amelyek megsértése a Hivatal részéről eljárás indítását vonná maga után.
 
1  A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. LVII. törvény (Tpvt.) 1.§- a alapján a Tpvt. hatálya vállalkozások és magánszemélyek gazdasági versenyben tanúsított magatartására terjed ki. A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 2. § d) pontja alapján a vállalkozások gazdasági tevékenységükkel összefüggő célok megvalósítása során alkalmazott kereskedelmi gyakorlatára és kommunikációjára terjed ki. az Fttv. hatálya.
 
 
Beadványának tartalma tekintetében megállapítható, hogy az érintett jogterület olyan speciális pénzügyi szabályozási terület, amelyek esetében a hatáskör címzettje a hatályos jogszabályok alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
 
A Gazdasági Versenyhivatal reményét fejezi ki atekintetben, hogy a panaszos által
felvetett kérdések a hatáskörrel rendelkező szerv hatékony közreműködésével mihamarabb megoldhatók, ezáltal segítve azt a célt, hogy széles fogyasztói rétegek pontosabb tájékoztatásához juthassanak az érintett piacon.
 
Budapest, 2013. május 17.
 
P.h.
 
Bauer Magdolna
vizsgáló főtanácsos
 
 
 
 
a feltett kérdés:
 
 
az NGM válasza:
 
 
a PSZÁF válasza: