Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.03

Gömöri Laci levele Matolcsyhoz

Matolcsy György Úr, a Magyar Nemzeti Bank Elnöke részére,

1054 Budapest, Szabadság tér 9.

 

Tárgy: Közérdekű adatigénylés.

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

Előzményként szükségét érzem tájékoztatni arról, miszerint egy a Kúria ellen folyt közérdekű adatigénylési perben a Kúria, mint felülvizsgálati bíróság a Pfv.IV.21.749/2016/9. számú ítéletével megállapította, hogy a Kúriának a 6/2013. jogegységi határozatának előkészítése során a Kúria jogegységi tanácsa által bekért szakvélemények egyértelműen közérdekű adatoknak számítanak és azok a közvélemény számára szabadon megismerhetőek.

 

Ugyanakkor, a felülvizsgálati tanács döntése értelmében ezek a vélemények szerzői jogvédelem alá „tartozhatnak”, az-az a szerző hozzájárulása nélkül nem adhatók ki, és a Kúriának ilyen hozzájárulás nem áll a rendelkezésére. - A Kúria, ezen álláspontjához ragaszkodva nem hozza nyilvánosságra azokat a véleményeket sem, illetve azokat a válaszokat sem, melyeket a jogegységi tanács kérdéseire, számára az MNB megfogalmazott.

 

(Közbevetőleg jegyzem meg, hogy a kúriának a szerzői jogra hivatkozása, összevetve azon megállapításával, miszerint ezek a vélemények egyértelműen közérdekű adatok, önmagában véve paradoxon. – Egy határozottan közérdekű adat nem tartozhat szerzői jogvédelem alá!)

 

Viszont, mindezek mellett az ítélet kötelezte a Kúriát, azon szervezetek nevének a kiadására melyekhez kérdésekkel fordult a jogegységi tanács, és arra is, hogy a megválaszolandó kérdéseket is az adatigénylő rendelkezésére bocsájtsa.

 

A Kúria az ítéletet a mellékletként csatolt 2015. EI. IV. J. 41/20. számú levelével teljesítette, mely szerint a jogegységi tanács a Magyar Nemzeti Banktól három kérdés megválaszolását kérte és a levél értelme szerint az MNB ki is fejtette véleményét a feltett kérdésekben a Kúria jogegységi tanácsa részére – Egyértelmű tehát, hogy az MNB rendelkezik a jogegységi tanács részére szolgáltatott vélemény rögzített dokumentumaival, melyről ugye az ítélet megállapította, hogy az egyértelműen közérdekű adat.

 

Hivatkozva a fent leírtakra és Dr. Darák Péter úr ítéletet teljesítő mellékelt levelére, kérem Tisztelt Elnök urat, hogy közérdekű adatigénylés teljesítése keretében, a közérdekű adatigénylés teljesítésének szabályait betartva rendelje el a jogegységi tanács részére készített szakmai anyag másolatban történő rendelkezésemre bocsájtását, úgy, hogy kérem azt megküldeni pdf. formátumban az ______@t-online.hu e-mail címre, vagy papír alapú másolatban a _____________-. postacímre.

 

Mindezeken túl, analóg módon hivatkozva a 6/2013. számú PJE-hez beszerzett véleményekért folyó per felülvizsgálati ítéletében foglaltakra, kérem Tisztelt Elnök urat, hogy közérdekű adatigénylés teljesítése körében, rendelje el a Magyar Nemzeti Bank által a 2/2014. polgári jogegységi megalapozásához, véleményezéséhez készített és a jogegységi tanács rendelkezésére bocsátott összes tanulmánynak és véleménynek a másolatban való megküldését is, a fentebb már kért módon és a fentebb már megadott címek valamelyikére.

 

Nem lehet kétséges, hogy ilyen véleményeket, tanulmányokat készített az MNB, hiszen arról maga Darák Péter úr a Kúria elnöke tett említést a sajtóban, - jelesül, hogy a Kúria jogegységi tanácsa több szervezetnek, köztük a Magyar Nemzeti Banknak is megküldte véleményezésre a 2/2014-es PJE tervezetét.

 

Kelt,______________ 2017. február 17.-én.

      

                             Tisztelettel: Gömöri László,

             

gomori---matolcsy---kep.png