Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.03.11

észrevételek a Pénzbiztos javaslataihoz

 Kedves György!

 
Kíváncsian várjuk a részleteket a mai közleményeddel kapcsolatban.
 
Sajnos a forintosítással az a probléma, hogy a piaci kamatozású hiteleket az érintettek nem tudják megfizetni. A hitel felvételekor sem tudták megfizetni és most sem tudják megfizetni. Azért választott több százezer család "devizahitelt" mert annak az induló törlesztő részletét tudták vállalni, a forinthitelét viszont nem.
 
Szükségesnek tartjuk az érintettek bankok általi kártalanítását is. Nem úszhatják meg a bankok egy ejnye-bejnyével. A bankoknak fizetniük kell az okozott anyagi károkért és a nemanyagi károkért is kártérítést.
 
Szükségesnek tartjuk az állami hivatalok és hatóságok felelősségre vonását is. A mai napig palástolják a bankok "hibás termékét". Hazánkban jelenleg sincs pénzügyi fogyasztóvédelem.
 
A "deviza"hitel akkor is hibás termék, ha volt mögötte deviza. Nem attól hibás, hogy nem volt. Attól hibás, hogy korlátlan kockázatot terhelt a hitelfelvevőre, ráadásul ezt a kockázatot elhallgatták a bankok. Biztonságosnak adtak el egy teljes mértékben kockázatos banki terméket.
 
A bankok előtt ismert volt a devizahitelezés idején, hogy Forint gyengülés várható és CHF erősödés várható a többi devizával szemben. Ezért erőltették a CHF hitelt az EUR hitellel szemben. Ha nem számítottak volna CHF erősödésre az EUR-ral szemben, akkor EUR-ban helyeztek volna ki hiteleket, hiszen az anyabankuktól EUR-t kaptak valamint EUR-ban bocsátottak ki banki kötvényeket.
 
Reméljük, hogy hamarosan ezekre a kérdésekre is kitérsz. Érdeklődve várjuk álláspontjaidat.
 
Üdvözlettel:
 
Szabó József
a Hiteles Mozgalom egyik alapítójaSAJTÓKÖZLEMÉNY

Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa hivatalának indulását követően a legrövidebb időn belül részletes szakmai javaslatot tesz a magyarországi háztartások devizakitettségéből adódó társadalmi feszültségek megelőzésére és a devizahitelezésből adódó társadalmi problémák végleges megoldására. A javaslat kidolgozásában ¬jogi szakértők közreműködése mellett ¬számít Boros Imre, Makkos Albert, és Varga István közgazdászok tanácsaira is.
A pénzügyi jogok biztosának javaslata vizsgálata annak megállapítására irányul, hogy a forintban folyósított és forintban törlesztett deviza alapú hitelt valós tartalma alapján devizában nyilvántartott forinthitelként kell-e kezelni. Amennyiben ez így van, s ezt az állítást a készülő szakértői anyag részletesen alátámasztja, akkor a devizában nyilvántartott forinthitel hibás terméknek kell kinősíteni. 
Márpedig a hibás termékért a gyártó, a forgalmazó és az engedélyező egyaránt felelősséggel tartozik. A hibás terméket pedig a fogyasztónak joga van a folyósítás napjának dátumával a folyósító bank által forgalmazott másik termékre, vagyis forinthitelre váltani.
Mivel a folyósítás időszakában a pénzügyi fogyasztóvédelem hiányosan működött, de életbe lépett már az európai uniós szabályozás, ezért az így választható forinthiteleknek is ehhez a szabályozáshoz kell igazodniuk.

Budapest, 2013. március 11.

Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa