Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.18

ERSTE VEZÉR 2008 - problémák vannak a devizahitelekkel

 Tisztelt Matolcsy György Elnök úr!

            Tisztelt Magyar Nemzeti Bank!

 

 

A korabeli sajtóbeszámolók szerint 2008 májusában az Erste anyabank vezérigazgatója felkereste a Magyar Nemzeti bankot, hogy figyelmeztessen a devizahitelezés veszélyeire.

 

mnb-jun-18---00.png

 

 

„Az elmúlt hat-nyolc hétben folytatott megbeszéléseken nemcsak a magyar és a román, de az Európai Központi Bank figyelmét is sikerült a témára irányítani. A legnagyobb problémák a devizában felvett hitelekkel Romániában és Magyarországon vannak. Mindkét országnak alapvető érdeke a jelenség lefékezése - fejtette ki az osztrák bankár.”

 

„A Magyar Nemzeti Bank későbbre ígért választ. Idehaza a lakossági devizaalapú hitelek állománya március végén már meghaladta a 3800 milliárd forintot, ez a teljes portfólió hozzávetőleg 60 százalékát jelenti.”

 

 

 

 

mnb-jun-18---01.png

 

 

 

 

„A legnagyobb problémák a devizában felvett hitelekkel Romániában és Magyarországon vannak. Treichl szerint a devizahitelek visszafogásával Románia és Magyarország az egyik legsebezhetőbb pontjától szabadulna meg. Mindkét országnak érdeke a fék behúzása, hiszen a devizahitelezés kialakult szintje a külföldi elemzők szemében is kockázatnövelő tényező – magyarázta az osztrák bankár.”

 

 

„Az elkövetkező 6 hónapban nagy esély van arra, hogy olyan kezdeményezések születhessenek, amelyek a lehető legnagyobb mértékben fékezik a devizában történő hitelfelvételt – nyilatkozta Andreas Treichl, az osztrák Erste Bank vezérigazgatója, aki az ügyben egyeztetéseket kezdeményezett Simor András jegybankelnökkel és román kollégájával, Mugur Isarescuval.”

 

mnb-jun-18---02.pngSzeretnénk az alábbi kérdéseinkre nagyon részletes választ kapni:

  1. Pontosan milyen konkrét veszélyekre, problémákra hívta fel a devizahitelezés kapcsán az Erste osztrák vezére?
  2. Mi alapján döntöttek úgy, hogy nem kezdeményeznek intézkedéseket a devizahitelezés visszaszorítása érdekében?
  3. Mi alapján döntöttek úgy, hogy nem tájékoztatják a magyar társadalmat, az adósokat a várható veszélyről?

 

Várjuk az MNB válaszát.

 

 

Üdvözlettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

 

2014. június 18.