Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.09

Barabás: mindenki írjon a bankjának egy panaszt !

 

barabas---kezelesi---kep.png

 

A teljes Facebook bejegyzés:

 

A Markó utcában valaki felkapcsolt egy picike lámpát - vélhetően csak egy 20 wattos izzóról beszélhetünk -, mert a Kúria előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett a kezelési költség vonatkozásában.

 

A kérdés számunkra nem az, vagyis évek óta valljuk, hogy ilyen költséget felszámítani - különösen a tőkeösszegre és arról már ne is beszéljünk, hogy CHF-ben - nem lehetséges akkor, amikor a hitel díja a kamat és abban kell a forrásköltségétől a kockázati feláron át minden egyéb költséget szerepeltetni.

 

A kezelési költségek mértéke szolgáltatóként de hiteltípusonként is eltérőek, általában 1-2,5% százalék de ismerünk 3 %-ot is.

 

Két apróság ami a kezelési költségekkel kapcsolatban megjegyezhető.

 

Az egyik, hogy a DH törvények kamat meghatározásában lehetőséget adtak a bankoknak arra, hogy a kezelési költséget beépítsék az új kamatba. Egyedül az AXA tette meg mondván, hogy álláspontjuk szerint ez nehezen védhető költségelem. Egyébként jól gondolták, de a probléma ezek után az átalakítást bátorító törvénnyel is szemben is felmerül, sok más pontja mellett...

 

A másik rész amit érdemes megnézni, azok a jelenlegi hitelek hirdetményeiben valamint szerződéseiben látható, azaz ami nem látható. Ma egyetlen egy lakossági hitel esetében nem vehetünk észre ilyen költséget. A kezelési költség tisztességtelenségét egyébként a hitelezők maguk is feltételezik azzal, hogy nem is próbálkoznak ezt tovább alkalmazni.

Az előzetes döntéshozatali eljárás tehát - a közvélemény tájékoztatást mellőzve - elérte a 9. beadványt. Mi lehet ennek következménye, ha Luxemburgban is tisztességtelennek ítélik meg ezt a felszámított költségelemet?

 

Feltehetőleg az, hogy a Polgári Kollégium a kommunista rendszer utolsó és még hivatalában lévő kinevezettjével megalkotnak egy jogegységi határozatot, erre - mert mintha majd erről nem tudnának - hirtelen reagál az igazságügyi tárca egy törvénnyel ahol újra vélelmezni fogják a kezelési költség tisztességtelenségé a 2/2012 Pk vélemény elveire való hivatkozással, a vélelem megdöntése miatt elküldik a bankokat a bíróságra ahol a legnagyobb "meglepetésükre " elvesztenék ezeket a pereket, majd ezt követően az MNB elkészítené 76 fokú és 43 oldalas egyenletét és ennek alapján elvégeznék az ismételt elszámolást. Ha és amennyiben ez így alakulna, majdnem 2 év múlva vége is lenne ennek....

 

Vezekényi Ursula egyébként minderre képes lenne, ő ugyanis a "nagy költségcsökkentő", aki már korábban is tett fel kérdést a luxemburgi bíróság felé, meg is hekkelte vele a szerződés semmiségét kimondó fogyasztóvédő törvényeket, helyette - ahogy a Balaton parti ügyvéd mondja - kigyomlálta annak tisztességtelen feltételeit, de hasonlóan működött közre az árfolyamrés esetében, ahol elfelejtette a költség feltüntetését észrevenni, a változtatást nem, de azt az elszámolás miatt visszaállította ... bár az sem lett később helyes meglátás az MNB középárfolyam tükrében  :-)

 

A bejegyzésben található feltételezések nem jelentik azt, hogy ezeket a költségeket majd valamilyen formában nem kezdenék osztályozni - a banki veszteség csökkentése érdekében - elévült meg nem elévült kategóriákra, éppen ezért - mert mi valamennyi ügyfelünk esetében a kezelési költséget vitattuk - azt javasoljuk, hogy mindenki írjon a bankjának egy panaszt és abban írja le, hogy a kezelési költséget tisztességtelen költségelemnek tekinti és kéri annak visszautalását valamint a továbbiakban annak felszámítását mellőzni szíveskedjenek, ha így lesz ha nem, ha elévül ha nem, tessenek nyugodtan megírni, ebből baj nem lehet.

 

Osszuk meg a bejegyzést, hogy mások is értesüljenek erről az előzetes döntéshozatali eljárásról!

 

 

Forrás:

https://www.facebook.com/barabasconsulting/posts/1680651118653912

 

 

Erről a kezelési költséges döntéshozatali eljárásról:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/a-9.-ede-----kuria-es-a-kezelesi-koltseg.html

 

 

Az összes magyar döntéshozatali eljárásról:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/nyolc-devizahiteles-ede-az-unio-birosagan.html

 

 

A kezelési költség problémaköre egyáltalán nem új!

 

Részlet egy 6 évvel ezelőtti újságcikkből:

 

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója elmondta: a kezelési költség a bankok kiadásait fedezi, például az apparátus fenntartását, a számítógépek üzemeltetését és a havi kiadványok árát. 
– De az itthoni kezelési költségek nagysága elmarad az - európai átlagtól – tette hozzá Müller, aki további kérdéseinkkel a PSZÁF-hez irányított.

 

Több civil szervezet azt szeretné, ha az állam kivizsgálná a díjképzést.

 

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője szerint azonban erre nincs lehetőség. 
– A kezelési költségek esetében a pénzintézeteknek nincs adatszolgáltatási kötelezettsége, így a PSZÁF-nek nincs információja arról, hogy a hiteleseknek mekkora kezelési költséget kell fizetnie. Így azt sem tudjuk, hogy ez túlzó-e. Ha lenne olyan törvénymódosítás, amely megtiltja a devizában történő költségszámítást, akkor a szervezet fel tudna lépni, de jelenleg erre nincs lehetőség. Az egyéni szerződéseknél viszont akkor is csak polgári peres eljárásban lehet vizsgálni a kezelési költségeket – tette hozzá a szóvivő.

 

Róna Péter közgazdász szerint a PSZÁF-nek ennek ellenére vizsgálódnia kellene, különben semmi értelme fenntartani a felügyeletet. 
– A bankok érdeke, hogy minél átláthatatlanabb legyen a törlesztőrészlet kiszámítása – mondta a professzor.

 

A lapunk által megkeresett négy nagy bank – az OTP, a CIB, az Erste és az Unicredit – második napja nem válaszol arra a kérdésünkre: mi alapján állapítják meg a devizahitelek kezelési költségeit, és az milyen tételekből áll össze.

 

Megkerestük a parlament gazdasági bizottságának kormánypárti tagjait, hogy tervezik- e a hitelintézeti törvény szigorítását? László Tamás és Márton Attila azonban nem kívánt nyilatkozni.

 

Lapunk kormányzati körökből úgy értesült: eddig nem merült fel a hitelintézeti törvény módosítása. 

 

http://w.borsonline.hu/aktualis/miert-nem-lep-az-allam-a-kezelesi-koltseg-miatt/33592

 

A Kúria az Európai Unió Bíróságához fordult, azonban egyetlen egy média sem foglalkozik ezzel a problémával!