Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.02.27

Az MNB nem ad ki információt a forintosítási számításairól

PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELMI KÖZPONT

 

Tisztelt Szabó József Úr!

A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) az Elszámolási törvény kapcsán az MTI-ben 2014. december 9. napján megjelent mintaszámítás adatainak, részletszámításainak megküldését kérte.

 

Tájékoztatjuk, hogy a mintaszámítás részleteit, illetve egyéb mintaszámítást nem áll módunkban megküldeni, tekintettel arra, hogy bármely fogyasztási hitel esetében az információk összességének értékelésével határozható csak meg a visszafizetendő összeg.

 

Az MNB az elszámolásra való felkészülés időszakában minden segítséget megad a pénzügyi szervezeteknek a pontos elszámolások előkészítéséhez, a fogyasztóktól tisztességtelenül elvont összegek visszatérítéséhez. A számítások módszertanának helyességét az MNB folyamatosan ellenőrizni fogja, amely garanciát nyújt az elszámolásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartására.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az elmúlt időszakban több internetes portál is olyan kalkulátort jelentetett meg, amely a hitelintézetek által a fogyasztói hiteleknél és pénzügyi lízingszerződéseknél korábban tisztességtelenül elvont árfolyamrés és költségek visszafizetésének, elszámolásának pontos összegét kívánja kiszámítani az ügyfelek számára. E kalkulátor-programok azonban jellemzően csak néhány, a számításhoz szükséges alapvető adat segítségével végzik el a számításokat, amelyek így akár súlyosan félrevezető, megtévesztő eredményt adhatnak. Aggályos lehet, ha emiatt téves várakozás alakulna ki bármelyik fogyasztóban az elszámolás mértékét illetően.

 

Hangsúlyozzuk, hogy az elszámolással érintett szerződések alapján visszajáró összegek csak egyedileg, minden releváns információ figyelembe vételével állapíthatók meg.

 

Üdvözlettel:

 

Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ

 

     

A Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ Ügyfélszolgálatának elérhetőségei:

levelezési cím: 1534 Budapest BKKP Postafiók: 777. | személyes ügyfélszolgálat címe: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39.

| Telefon: 06-40-203-776 I e-mailcím: ugyfelszolgalat@mnb.hu

 

 

mnb-valasz---szamitas---2015.02.27.---kep.png

 

 

 

A 2014. december 10.-i kérésünk

 

 

Tisztelt Magyar Nemzeti Bank!

     Tisztelt Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ!

 

 

 

Érdeklődéssel olvastuk a tegnapi mti közleményüket:

 

 

 

"Az MNB egy átlagos hitelt véve alapul kiszámolta, hogy az elszámolást, illetve a forintosítást követően hogyan változnak a hiteladatok. A példában szereplő 37 000 CHF (megközelítően 5,7 millió forint)  összegű hitelt 2007 közepén 20 évre - 2027. május 31-i lejárattal - vették fel, az induló kamat a folyósításkor 5,71 százalék volt, hat hónapos kamatperiódussal, és a fogyasztó nem volt fizetési késedelemben. 
    A hitel induló havi törlesztőrészlete a példában havi 258,93 CHF, azaz 39 678 forint volt. A 2014. novemberi törlesztőrészlet 302,22 CHF, 78 390 forintot ért el, ami az elszámolás után havi 208,29 CHF,  53 ezer forint lesz. A "tisztességes" kamat az elszámolást követően 5,71 százalék (az induló kamat és a 2014. július 19-én a fogyasztói szerződésre alkalmazott kamat közül az alacsonyabb). 
    A forintosítást követően az eredetileg 5,6 millió forintos hitel tőketartozása 5 715 750 forint, a prognosztizált "fair" kamat 5,25 százalék, a kamatperiódus 4 év, a várható törlesztőrészlet 52 101 forint az MNB számításai szerint."

MTI 2014. december 9., kedd 13:57

 

 

Kérjük küldjék el a minta számítást részletesen: havi törlesztőrészletek alakulása, kamatláb és kezelési költség változása, árfolyamrés mértéke, az adósság (aktuális kölcsön tőkeösszeg) alakulása hónapról hónapra forintban stb. 

 

Ebben a példában a törlesztő részlet 33,5%-kal csökken. Számításaik szerint ez lesz az általános,  a legjellemzőbb? Ez a példa  az mti közleményben szereplő 25-30%-os adósság csökkenési sávba esik bele, mely az adósok 26,9 %-t érinti?

 

 

Ha több számítási példából választották ki ezt a példát, akkor kérjük küldjenek több számpéldát is részünkre.

 

Üdvözlettel: ...............