Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.09.02

az MNB és a követeléskezelés

mnb-es-koveteleskezeles---kep-01.png

 

Ezt a levelet írtuk 2018. szeptember 1.-én:

 

Tisztelt Magyar Nemzeti Bank!

     Tisztelt Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ!

 

 

Lassan már 10 éve készült egy nagyon hasznos elemzés, tanulmány az MNB-nél:

 

 

Homolya Dániel –Szigel Gábor :

 

A bankok háztartási hitelezéshez kapcsolódó követeléskezelése

 

"..az MNB 2009 nyarán a hazai bankok és követelésvásárlással, illetve követeléskezeléssel foglalkozó pénzügyi vállalatok körében felmérést végzett a lakossági hitelezésben alkalmazott követeléskezelési folyamatokról.

 

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az adósok növekvő fizetési problémáira reagálva a bankok jelentősen növelték követeléskezelésre fordított erőforrásaikat, javították, átalakították folyamataikat, illetve a korábbiaknál nagyobb mértékben törekedtek a problémás adósokkal való megállapodásra. Ezt jól mutatja, hogy a jelzáloghiteleknél a korábbi 0-ról 0,7 százalékra, míg a fedezetlen hiteleknél 0,5 százalék alattiról 2,5 százalék fölé nőtt az átstrukturált hitelszerződések számaránya.

 

A bankok annál is inkább igyekeztek megállapodni az adósokkal, mivel a végtörlesztések alakulására vonatkozó adatok alapján a problémás ügyletek hitelkiváltással történő előtörlesztése a korábban tapasztalt mérték harmadára-ötödére esett vissza, a követelésvásárlási piac beszűkült, az ingatlanárveréseknél pedig továbbra is alacsony, 15 százalék alatti a sikerességi arány."

 

https://www.mnb.hu/letoltes/stabjel-4-homolya-szigel-200911-hu.pdf

 

 

 

Jelenleg a Pénzügyi Fogyasztóvédelem honlapján az átruházással kapcsolatban vannak általános kérdések és ezekre adott válaszok. Például nagyon hasznos információk:

 

Mi a teendőm abban az esetben, ha nem szeretném, hogy a szerződéseim átkerüljenek az Átvevőhöz?

Amennyiben Ön nem szeretné, hogy szerződései átruházásra kerüljenek, lehetősége van azokat az állományátruházás napjáig írásban, díjmentesen felmondani. Ha azonban Ön erről nem nyilatkozik, akkor azt úgy kell tekinteni, hogy az átruházást Ön tudomásul vette. Ügyeljen arra, hogy felmondásának legkésőbb az átruházás időpontját megelőző munkanapig be kell érkeznie az Átadóhoz.

 

Ha perben állok a pénzügyi intézménnyel, akkor a továbbiakban kivel szemben, hogyan érvényesíthetem az igényemet?

Amennyiben Ön perben áll az Átadó intézménnyel, az állományátruházás tényét jelentse be az eljáró bíróságnak és a bíróság fog döntést hozni az igény érvényesíthetősége tekintetében.

 

Mi a teendőm, ha az átruházást követően az Átvevő követelésével/számlaegyenlegével nem értek egyet?

Amennyiben nem ért egyet az Átvevő követelésével, egyenlegével, tegyen panaszt az Átvevőnél és kérje az átruházás alkalmával az Átadó részéről megküldött egyenleg igazolását is.

 

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/bankszamlak/allomanyatruhazas-penzugyi-intezmenyek-kozott/altalanos-kerdesek-az-atruhazassal-kapcsolatban

 

 

Szükséges-e aláírnom az átruházás következtében esetlegesen módosult szerződésemet?

Az átruházással kapcsolatban további teendője nincs.

Amennyiben Ön az átruházásról és az azzal járó esetleges módosulásokról szóló értesítés átvételét követően, a szerződése szerint nyitva álló határidőig nem él a felmondási jogával, az Átadó – és ezáltal az Átvevő is – úgy tekinti, hogy Ön a szerződése(i) átruházását tudomásul vette.

 

 

Mit tehetek, amennyiben nem szeretném, hogy a kölcsönszerződésem vagy a folyószámla-hitelkeret szerződésem átruházásra kerüljön?

A törvény rendelkezései szerint az átruházáshoz nem szükséges az Ön hozzájárulása. Ha Ön nem szeretné, hogy szerződése átruházásra kerüljön, kezdeményezheti kölcsöne teljes előtörlesztését. További lehetőség, amennyiben élő kölcsönszerződéssel rendelkezik, a vonatkozó jogszabály alapján a szerződés költség- és díjmentes írásbeli felmondása. A szerződések felmondása esetén az Ön kölcsönszerződéséből fennálló tartozásai egyösszegben esedékessé válnak, melyet a szerződés szerinti felmondási idő utolsó napjáig kell befizetnie.

 

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/bankszamlak/allomanyatruhazas-penzugyi-intezmenyek-kozott/hitelszerzodessel-osszefuggo-kerdesek

 

 

 

 

Kérem, válaszoljanak az alábbi kérdésekre:

 

 

1. Készült-e olyan kutatás, tanulmány az elmúlt években a bankok követeléskezeléséről, a követeléskezelés folyamatáról, mint amilyen 2009-ben (Homolya-Szigel) volt?

 

2. Amennyiben nem volt ilyen kutatás, tanulmány, akkor terveznek-e ilyent jelenleg illetve a következő években?

 

3. A 2009-es tanulmány tartalmazza, hogy:

 

  "...a hitel könyv szerinti értékének 10–30 százalékán. A követelések eladása fõként a fedezetlen hiteleknél volt jellemzõ, a jelzáloggal fedezett hitelek eladásától a bankok tartózkodtak."

 

Van-e adatuk arról, hogy napjainkban jelzáloggal fedezett hitelek esetén a hitel könyv szerinti értékének hány százalékán értékesítik a bankok a követelésüket? 

 

4. Jelenleg is tartózkodnak-e a bankok a jelzáloggal fedezett hitelek eladásától?

 

5. A fedezetlen hitelek esetében jelenleg is 10-30%-on adják el a követelésüket a bankok és különböző pénzintézetek?

 

 

Várjuk válaszukat, tisztelettel:

 

 

----------------------------------------------------------

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány