Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.09.24

Az Igazságügyi Minisztérium titkolja ... EU PILOT

pilot---kep-01.png

 

 

Ezt a választ kaptam az Igazságügyi Minisztériumtól, mely szerint nem ismerhető meg az évek óta folyamatban lévő uniós devizahiteles vizsgálat tartalma, melyet a magyar jogállamisággal kapcsolatban folytatnak.

 

Az elküldött kérésem:

 

Tisztelt Varga Judit Igazságügyi miniszter!

     Tisztelt Bóka János Európai uniós ügyekért felelős államtitkár úr!

 

 

Olyan ügyben szeretnék érdeklődni, mely szerintem az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik. Befejeződött-e az EU-Pilot 8572/16/JUST eljárás? Ha igen akkor milyen eredménnyel?

 

Szeretném a figyelmükbe ajánlani a Pilot eljárást lefolytató bizottsághoz küldött kiegészítésemet. Csatolom.

 

Úgy tapasztalom, hogy sérül a devizahiteles perekben a magyar állampolgárok tisztességes bírói eljáráshoz való joga és ezáltal egy fontos területen nincs jogállamiság hazánkban. Szeretnék kezdeményezni egy személyes egyeztetést, hogy ezt ki tudjam részletesen fejteni és válaszolni tudjak a kérdéseikre.

 

 

Várom válaszukat, tisztelettel:

 

 

Dolors Montserrat az Európai Parlament Petíciós Bizottságának elnöke  egy éve tájékoztatott a saját devizahiteles petíciómmal kapcsolatban:

 

" Érdemes megemlíteni, hogy 2018 májusa és 2019 júniusa között az Európai Unió Bírósága (EUB) több előzetes döntést hozott a devizahitelekre vonatkozó magyar jogszabályokkal kapcsolatban. Összességében úgy tűnik, hogy az EUB szerint a devizahitelekkel kapcsolatban 2014-ben elfogadott magyar jogszabály összeegyeztethető az uniós fogyasztóvédelmi joggal. Az EUB azonban aggályainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a magyar „DH2 törvény” egy konkrét eljárási rendelkezése összeegyeztethető-e a tisztességtelen szerződési feltételekről szóló irányelvvel. A Bizottság jelenleg elemzi a magyarországi helyzetet, és további tájékozódás céljából EU Pilot eljárás keretében megkeresést küldött Magyarországnak. A rendelkezésünkre bocsátott információk szerint azonban ezt az eljárást a 93/13/EGK irányelv jelzáloghitel-megállapodásokra történő alkalmazásával kapcsolatos számos előzetes döntés miatt felfüggesztették." 

 

 

Amennyiben arról az aggályról van szó, melyre a lengyel C-80-82/21 ügyben az EUB választ adott, akkor a DH2 törvény nem felel meg az uniós fogyasztóvédelmi joggal. Csak egy sajtó számolt be erről az EUB döntésről:

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/09/09/devizahiteles-ugyben-hozott-iteletet-europai-unio-birosaga/#

 

 

Nem lehet kényszerrel a kiesett vételi és eladási árfolyamot az MNB árfolyamával behelyettesíteni, csak azért, hogy mindenképpen életben maradjon a bankrendszernek hatalmas nyereséget okozó devizahitel szerződés.

 

 

A Pilot eljárásról általában:

"Az EU PILOT program segítségével gyors válaszokat kaphatnak panaszaikra az uniós polgárok és vállalkozások

Az Európai Bizottság a mai napon terjesztette elő első értékelő jelentését az EU Pilot program működéséről. E kisérleti program célja az uniós állampolgárok és vállalkozások számára az uniós jog alkalmazásával kapcsolatban nyújtott segítség hatékonyabbá tétele. A jelentés arról szól, hogy milyen módon igyekszik a Bizottság és 15 tagállam fokozni az együttműködését annak érdekében, hogy csökkenthető legyen a hivatalos jogsértési eljárások száma és gyorsabban lehessen eredményeket elérni az uniós állampolgárok és vállalkozások számára."

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_10_226

 

 

Sajnos az eljárás nem annyira gyors, mivel már évek óta tart. Közben zajlanak a devizahiteles perek, folytatódnak a végrehajtások. Árverések és esetleges kilakoltatások miatt tízezrek veszítik el otthonukat. Százezreknek vonják le a fizetéséből, nyugdíjából a nekik járó összeg legalább 30%-át. Több százezer banki károsult pedig pert sem mer indítani - mivel a kedvező döntés esélyét rendkívül alacsonynak látják.

 

 

Én a nyáron az alábbiakra hívtam fel a figyelmet:

 

 

2022.06.09

Kiegészítés az EU-Pilot 8572/16/JUST eljáráshoz

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/vizsgalatok/kiegeszites-az-eu-pilot-8572-16-just-eljarashoz.html