Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.12.06

Az Igazságügyi Minisztérium (KIM) válasza - 2013.12.06.

 Szabó József ügyvezető úr részére

 

Hiteles Mozgalom

Arany Liliom Alapítvány

hitelesmozgalom@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Tisztelt Ügyvezető Úr!

 

Navracsics Tibor miniszter úrhoz intézett elektronikus levelére, megtisztelő bizalmát megköszönve, az alábbi tájékoztatást adjuk.

 

navracsics-valasz-1.png

 

 

Tájékoztatjuk arról, hogy Miniszter úr megkapta a levelét, azonban rendkívül sokrétű elfoglaltsága miatt nem áll módjában személyesen megválaszolni minden hozzá intézett megkeresést. Bízunk belátásában. Tárcánknál e feladatokkal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzata szerint a Társadalmi Kapcsolatok Osztályának munkatársai foglalkoznak.

 

Köszönjük értékes javaslatait, észrevételeit. Örömünkre szolgál, ha érdemleges felvetésekkel találkozunk, azokat munkánk során – megfelelő szakértői egyeztetések, konzultációk folyamatában – igyekszünk hasznosítani.

 

Felhívjuk a szíves figyelmét, hogy Navracsics Tibor miniszter úr 2013. november 19-én jogalkalmazókkal egyeztetett a devizahitelekről, ahol megerősítette, hogy a Kormány várja a Kúria döntését a devizahitelekkel kapcsolatban.

 

Miniszter úr alapvető kérdésnek tartja a devizahiteles szerződések érvényességének, az egyoldalú kamatváltozásnak és az árfolyamrésnek az egységes megítélését. Tisztázandó továbbá, hogy az egyoldalú kamatváltozás terheit ki viselje, az árfolyamréssel kapcsolatban fontos volna egy iránymutatás, amely rendezi, miként kell figyelembe venni ezt a tényezőt.

 

A Kúria Polgári Kollégiumának kollégiumvezetője 2013. november 22-én jogegységi eljárást kezdeményezett a devizahitelek érvényességének bírói gyakorlatban felmerült elvi kérdéseiről, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat:

 

http://www.lb.hu/hu/sajto/kuria-polgari-kollegiuma-vezetojenek-jogegysegi-inditvanya-deviza-alapu-kolcsonszerzodesek.

 

Az indítványt idézve a „deviza alapú kölcsönszerződések több százezres száma, a bennük megtestesülő tartozás nagyságrendje, a nem teljesítő adósok egyre növekvő aránya, a szerződések érvényességét vitató perek számának emelkedése már társadalmi méretű problémát jelent. Az ügyek gyors és lehetőség szerint egységes szempontok szerinti elbírálásához fűződő kiemelkedő társadalmi és igazságszolgáltatási érdek azt indokolja, hogy a Kúria állást foglaljon az e perekben felmerült elvi kérdésekről”.

 

A Kúria honlapján közzétett információknak megfelelően a már nyilvánosságra hozott jogegységi indítvány tárgyában a Kúria Polgári Kollégiuma 2013. december 16-án tartja jogegységi ülését.

 

A Kormány arra vár tehát, hogy a Kúria jogegységi döntését meghozza, amely alapján a törvényhozás érdemi lépéseket tud tenni a devizahitelesek ügyében.

 

Navracsics Tibor miniszter úr továbbá a Kormány nevében az Alaptörvény értelmezését kérte a devizahiteles szerződésekkel kapcsolatban az Alkotmánybíróságtól (a továbbiakban: Ab), amelyet az Ab a probléma társadalmi súlyának megfelelően kezel. Az indítvány szövege az alábbi linkre kattintva olvasható:

 

 

http://public.mkab.hu/dev/dontesek.nsf/0/EE3A84E45401B26EC1257C32006000E6?OpenDocument.

 

Addig is jelezzük, hogy a Kormány célzott intézkedésekkel (árfolyamrögzítés, Nemzeti Eszközkezelő Társaság /NET/) régóta segíti a bajba jutott devizahiteleseket, amelyek igénybevétele a pénzintézeteknél lehetséges a jogszabályi feltételek teljesítése esetén.

 

Ennek keretében a Kormány az egyes programok jogosultsági feltételeit, jelentkezési határidőket több alkalommal is szélesítette. A legutóbbi módosítások célja, hogy még tovább bővülhessen az NET Zrt. (információ: www.netzrt.hu), valamint az árfolyamgát programjába (árfolyamrögzítés igénybevétele nincs határidőhöz kötve) bekerülők köre. Mindkét programban részt vehetnek, az egyéb törvényi feltételek teljesítése esetén, a szabad felhasználású devizaalapú jelzáloghitelt felvevők is.

 

Külön kiemeljük, hogy az Országgyűlés döntésének megfelelően kihirdetésre került a devizahiteleseket segítő új törvény, amely a teljes körű, 2014. április 30-ig tartó kilakoltatási moratóriumot és az árfolyamgát megnyitásáról rendelkezik a szerint, hogy abba azok is beléphetnek, akiknek 90 napon túli tartozásuk van.

 

Kérjük válaszunk szíves elfogadását.

 

Üdvözlettel:

Dr. Szűcs Krisztina Borbála

osztályvezető

 

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Társadalmi Kapcsolatok Osztálya

1055 Budapest, Kossuth tér 2-4.

www.kormany.hu

   

Telefon:   +36 (1) 795-6411

 

Fax:   +36 (1) 795-0359

  

E-mail: lakossag@kim.gov.hu

 

 

 

 

a levelünk, melyre a válasz (?) érkezett:

 

 

Tisztelt Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter úr!

 

A sajtóban értesültünk arról, hogy hamarosan találkozik a Kúria Elnökének.

 

Szeretnénk Önnel és a Minisztériummal ismertetni azokat az elemzéseket, melyeket az elmúlt egy évben a Kúriának küldtünk.

 

Egy éve volt a Kúria által szervezett lakossági hitelezéssel foglalkozó konferencia, melyen a Hiteles Mozgalom is részt vett. 

 

A PITEE per kapcsán elküldtük az elemzésünket a Legfőbb Ügyész és a PSZÁF szakmai véleményéről. Mindkettő jelentős valótlanságokat, csúsztatásokat tartalmazott.

 

A Kúria semmissé nyilvánította az OTP szerződését a PITEE perben, azonban jelentős tényeket félreértett és egy utólag beírt mondattal érvényessé tette a szerződést.

 

Több alkalommal kértük a Kúriát, hogy devizahitel (deviza kölcsön és deviza elszámolású forintkölcsön) ügyben is tartson konferenciát, hasonlóan a 2012 őszihez.

 

Sajnos a pénzszektor a mai napig valótlan állításokkal vezeti félre a közvéleményt, a minisztériumokat, a bíróságokat, a Kormányt és a Parlamentet. Lassan három éve folytatjuk munkánkat, melynek lényeges eleme a valótlan állítások hiteles cáfolása.

 

Javaslunk egy személyes találkozót, melyen szeretnénk megismerni a Kormány elképzeléseit, terveit.

 

 

Üdvözlettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

 

Budapest 2013.11.20.

 

 

navracsics-valasz-2.png

 

az elküldött öt melléklet természetsen a honlapunkon is elérhető

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/velemeny-es-kiegeszites-a-kuria-munkaanyagahoz-2012-10-04.html

 

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-a-kuria-elnokenek---2013.11.09..html

 

   

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/negy-kerdes-a-kuriahoz-2013-07-08.html

 

  

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/szakertoi-elemzes-a-kurianak-a-pszaf-valaszairol---1-3.html

  

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/szakertoi-elemzes-a-kurianak-a-legfobb-ugyesz-anyagarol-1-5.html