Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.11.30

a Kúria kérdésre nem fejti ki álláspontját

Tisztelt Kúria!

 

 

Szeretném kérni állásfoglalásukat az alábbi esethez. 

Létre jöhetett-e úgy egy hitelkártya szerződés, hogy a 2000. év végén egy fogyasztó aláírt egy hitelkártya igénylést, amiben nem volt benne a hitelkeret nagysága és a kamat sem. Ezeket utólag a bank önhatalmúlag állapította meg, és küldte ki a kártyával együtt az ügyfélnek, aki azt elkezdte használni. Mindenki által aláírt „hitelkártyaszerződés" nincs.

 

 

Hasonló jogeset:
BH1998.443. I. A kölcsönszerződés is a felek akaratnyilvánításával és nem a kölcsönösszeg átadásával jön létre
II. A kölcsönszerződés lényeges tartalmi eleme a kölcsön összegének meghatározása. Ennek hiányában a kölcsönszerződés létrejötte nem állapítható meg [Ptk. 523. § (1) bek.].

 


Ptk.522. § (1) Bankhitelszerződéssel a pénzintézet arra vállal kötelezettséget, hogy jutalék ellenében meghatározott hitelkeretet tart a másik szerződő fél rendelkezésére, és a keret terhére – a szerződésben meghatározott feltételek megléte esetén – kölcsönszerződést köt, vagy egyéb hitelműveletet végez.
(2) A bankhitelszerződés érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges.
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=481.881

 

Véleményem szerint emiatt nem lehet semmis a szerződés, mert "a létre nem jött szerződési tartalom érvénytelen sem lehet" - 2/2012. PK vélemény szerint. 

 

Az ASZF létezéséről annyit írtak leendő Békés megyei "ügyfelüknek" az apró betűs részben, hogy az egyetlen Budapesti fiókjukban lehet megtekinteni. Véleményem szerint ez ellentétes a jóhiszeműséggel, és tisztességtelen a hatályos Ptk. 209/B.§ és 18/99-es kormányrendelet alapján. 

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=39986.61460

 

 

Kérném állásfoglalásukat, hogy a szerződés írásba foglalásának mi a követelménye, s a fenti esetben létre jöhet-e - s ha igen hogyan - a hitelszerződés.

 

 

Köszönettel és üdvözlettel:

 

 

Papp Péter

Hiteles érdekvédő

 

 

--------------------------------    a válasz   --------------------------------

darak-valasz---papp-p--kep.png