Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.03.23

a Kúria Elnökének válasza 2013-02-05

 A KÚRIA ELNÖKE   2012. El.II.G.1/72-3. szám

 

Szabó József úrnak, a Hiteles Mozgalom alapítójának

 E-mail: hitelesmozgalom@gmail.com

 Tárgy: tájékoztatás

 Tisztelt Szabó Úr!

 2012. december 10. napján érkezett megkeresésére tájékoztatom, hogy a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 29.§ (1) bekezdése értelmében a joggyakorlat-elemző csoport feladata az ítélkezési gyakorlat vizsgálata.

Vizsgálatot folytatni azonban csak akkor lehetséges, ha van meglévő gyakorlat, azaz rendelkezésre áll az adott kérdéskörrel kapcsolatos, megfelelő számú és jogerősen befejezett ügy. Jogerős ítélettel le nem zárt - tehát még folyamatban lévő - ügyek vizsgálata alapján nem lehet megalapozott következtetéseket levonni, ráadásul a bírói függetlenség elvét is sértené a le nem zárt ügyek Kúria által történő elemzése és véleményezése.

 A Kúria Ügyviteli Szabályzatának 36.§-a a fentiekkel összhangban akként rendelkezik, hogy a vizsgálat tárgya csak jogerősen befejezett ügy lehet. A vizsgálatra tartozó ügyek pontos számát a vizsgálati tárgykör sajátosságai alapján az elemző csoport vezetője határozza meg.

 A devizahitel-szerződésekkel kapcsolatos ítélkezési gyakorlatot vizsgáló elemző csoport felállítására vonatkozó javaslatát köszönettel vettem és megfontolandónak tartom, ugyanakkor e tárgykörben jelenleg még nem áll rendelkezésre megfelelő számú jogerős ítélet, ezért - jóllehet a társadalom széles körét érintő kérdésről van szó – a 2013. évben egyelőre nincs lehetőség külön joggyakorlat-elemző csoport felállítására.

 

Budapest, 2013. február 5. napján  

Üdvözlettel:          Dr. Darák Péter

előzmény:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/level-a-kuria-elnokenek.html