Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kérdéseink és a kapott válaszok

Cikkek

2013.02.11

az MNB válasza a teremtett pénzzel kapcsolatos kérdéseinkre

"Fontos még azt látni, hogy a bankrendszernek nem a „számlapénz teremtése”  a célja, hanem a betétgyűjtés, illetve az összegyűjtött források hitelezésre fordítása, ennek csak mintegy mellékterméke a számlapénz keletkezése."

 "A hitelnyújtás és hiteltörlesztés, és így a pénzteremtés és annak megszűnése folyamatosan zajlik a gazdaságban. Valóban, ha a bankrendszer valamilyen oknál fogva jelentősen visszafogja a hitelezését, akkor az mind a beruházásokat, mind a fogyasztást vissza tudja fogni."

 

2013.02.06

Teremtett pénz - újabb kérdések a MNB-hoz

 Korábbi válasz:  "A bankok hitelnyújtás révén tudják megsokszorozni a gazdaságban lévő (virtuális) számlapénzt."

Új kérdés: Van valahol olyan kimutatás, hogy az elmúlt évben mekkora összegben teremtettek a hazánkban működő kereskedelmi bankok számlapénzt?

 

2013.01.30

A PSZÁF válasza THM és árazási elvek vizsgálatairól

  "....a Felügyelet eljárási kompetenciája nem teszi azt lehetővé, hogy a Felügyelet az alapvetően a bíróságok hatáskörébe tartozó polgári jogi kérdésekben hozzon döntést."

"...kiemelt prioritásként kezelte a teljes hiteldíj mutató számítás helyességének ellenőrzését is."

"...a bankoknak, pénzügyi szervezeteknek nincs arra vonatkozó kötelezettsége, hogy a Felügyelet számára előzetes jóváhagyás, engedélyezés érdekében, vagy akár csak tájékoztatás céljából megküldjék árazási irányelveiket, árazási elveiket."

 

2013.01.29

THM és árazási elvek - volt-e vizsgálat a PSZÁF-nál?

 Néhány rövid egyszerű kérdést tettünk fel...

 

2012.12.30

Második válasz a Köztársasági Elnöki Hivatalból 2012.12.17.

 Másodszor is válaszolt a Köztársasági Elnöki Hivatal a júniusi levelünkre, 

 

2012.12.27

Levél a Pénzügyi Jogok Biztosának

 "Sok erőt kívánunk ehhez a hihetetlenül hatalmas feladathoz. Emberek élete múlik az Ön és munkatársainak az elhivatottságán. Sajnos nagyon sok időt elfecséreltünk, nagyon sokan már áldozatul estek, az életükkel fizettek."

 

2012.12.21

Válaszolt az Alapvető Jogok Biztosa a felvetésünkre

 „…nem tártam fel olyan jogszabályi rendelkezést, amely alapjoggal összefüggő visszásságot okozna”

 

2012.11.30

Levél az Alapvető Jogok Biztosának

 Köszönöm, hogy részt vehettem és felszólalhattam „A válság vesztesei – a paragrafusok fogságában” című projekten belül a „Felelős állam, tudatos polgár” címmel rendezett műhelybeszélgetésen.

 

A felszólalásomat szeretném most írásban is ismertetni.

 

2012.11.30

Levél a Bankszövetség vezető jogtanácsosának

"Nem első alkalommal vettünk részt közösen konferencián, az ombudsmani hivatalban viszont tegnap volt az első alkalom, hogy beszélgettünk egymással. Szeretném a tegnap elkezdett beszélgetést, a véleménycserénket folytatni.."

 

2012.11.21

Holt tart a GVH vizsgálata a bankok kartellja ügyében?

 A GVH észlelte, hogy a magyar lakossági bankpiacon több vezető pénzintézet 2011. szeptember 22 után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatát