Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.02.20

Hiteles Mozgalom – Alapító Okmány

 

Hazánkban olyan katasztrófa készülődik, melyben több százezer családnak kerül veszélybe otthona, az évtizedek alatt felgyülemlett egy szem vagyontárgya, a korábban felvett hitelei miatt. Sokan tisztában vannak a veszéllyel, a többség azonban még nem érzékeli.
 
A veszélyben lévők egy része tudja, hogy olyan csapdahelyzetbe került, ahonnét számukra nincs kiút. A jelenlegi kilátások és lehetőségek szerint vagy azonnal mindenüket elveszítik és földönfutóvá válnak, vagy 15-20 év alatt a felvett Ft tőke többszörösét fizetik vissza.
 
A közvélemény egy része úgy véli, hogy az adósként bajba kerültek kizárólag csak maguk tehetnek sorsukért, rosszkor, rossz szerződést kötöttek. Az érintettek egy része viszont úgy érzi, hogy kilátástalan helyzetük oka között szerepel a világgazdasági válság, az ország kedvezőtlen megítélése, a bankok erőfölénnyel való visszaélése, a nem megfelelő gazdasági-pénzügyi szabályzók kialakítása és alkalmazása.
 
A Hiteles Mozgalom alapítói azért kezdeményezik a mozgalom létrehozását, hogy elősegítsék a probléma megismerését, külön válasszák az előítéleteket a valóságtól, segítséget nyújtsanak a valós megoldások megtalálásában, kidolgozásában. Szeretnénk az érintettek véleményét összesíteni és a megoldásként felmerülő lehetőségeket véleményezni, velük megosztani.
 
Jelenleg már vannak olyan a szervezetek, melyek segítenek a bajba jutott hiteleseken, néhányan közreműködnek a bankokkal történő tárgyalásokon és egyezkedéseken, mások az embertelen, gátlástalan kilakoltatók ellen próbálnak segítséget nyújtani.
 
Véleményünk szerint szerepük nagyon fontos, de a problémát nem tudják megoldani. Szerintünk ez nem is az Ő feladatuk.
 
Úgy tűnik, már megjelentek azok, akik százezrek nyomorúságából, kiszolgáltatottságából akarnak megélni, „sikerdíjért” vagy „banki jutalékért” kínálnak „jobb hitelt” a törlesztéssel elmaradottaknak. Egyre több jel mutat arra, hogy egyesek célba vették az ingatlanok töredék áron történő megszerzését, és céljuk érdekében minden eszközt felhasználnak. A helyzet elhúzódó megoldása Őket segíti.
 
A Hiteles Mozgalom alapítói tetteikkel is meg fogják akadályozni a törvénytelen kilakoltatásokat.
 
Határozott véleményünk, hogy a helyzet megoldására nagyon gyorsan politikai és gazdasági döntéseket kell hozni.
 
Egyedül az Országgyűlés tud csak törvényeket alkotni, módosítani, az Országgyűlés tudja a költségvetésbe befolyt pénzt szétosztani, az Országgyűlés tud Állami Hivatalokat és Hatóságokat létrehozni, működésüket jogilag és anyagilag biztosítani és tudja a tevékenységüket számon kérni. A kormány tud rendeleteket hozni, a minisztériumoknak feladatokat adni.
 
Várjuk olyan személyek jelentkezését támogatónak, akik a Hiteles Mozgalom céljával és szerepével egyetértenek. Várjuk azokat tagként, akik a mozgalmunkban önként valamilyen feladatot vállalnak.
 
Mi a Hiteles Mozgalom alapítói, hiszünk abban, hogy együtt javíthatunk a meglévő helyzeten.
 
 
Budapest, 2011. február 19.
 
A Hiteles Mozgalom alapítói:
 
Császár Márta  
Jakus Mariann 
Kirchner Gézáné                                         
Nyári Zsolt
Szabó József
Ürögdiné Kocsis Zsuzsa