Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.02.18

a MÉRCE bemutatja a civileket – HITELES MOZGALOM

 

merce-bemutatja---kep.png

 

A Közélet Iskolája és a Mérce cikksorozatot indít Civil18 címmel, hogy kiderüljön, a Magyarországon érdekvédelmi munkát végző civil szervezetek hogyan viszonyulnak az április 8-i választásokhoz.

 

Ahogyan vitaindítóként szolgáló cikkünkben írtuk, „hiszünk abban, hogy a demokrácia gyakorlata valójában a választások között bontakozik ki, de abban is, hogy az érdekvédelmi munkával a választások idején sem szabad felhagyni.” Az idei választásoknak pedig talán a szokásosnál is nagyobb a tétje, hiszen „[m]ost nemcsak arról van szó, hogy melyik párt nyeri a választást, hanem arról, hogy mennyire betonozódik be a 2010 óta következetesen épített társadalmi és politikai kirekesztés és gazdasági kisemmizés.”

 

Sorozatunkba érdekvédő csoportokat, civil szervezetek kértünk fel, hogy írják meg, az általuk képviselt ügyek szempontjából mi a tétje a '18-as országgyűlési választásnak, és milyen kampány(oka)t végeznek a választás kapcsán.

 

 

 

Rövid részletek a Hiteles Mozgalom bemutatkozásáról:

 

 

Számunkra, devizahitelesek számára rendkívül nagy jelentőségű a 2018-as választás!

 

A jelenlegi kormányzat ugyanis tágabb értelemben a Hatalom (beleértve az MNB-t, az Ügyészségeket, a Kúriát, az Alkotmánybíróságot, a Közjegyzőket) mindent elkövetett, hogy semmi bizalmunk se maradjon az irányukban.

 

Az eddig meghozott lépések mind-mind a Kormány-Bankszövetség megállapodásán, paktumán alapulnak, és elsősorban a bankok érdekeit tükrözik.

 

A paktum elemeit verte át villámgyors törvényhozással a kormányoldal a Parlamenten 2-3 nap alatt úgy, hogy az ellenzéki pártoknak sem volt idejük alaposan felkészülni, nem is beszélve a civilekről, melyekkel egyszerűen szóba sem állnak a minisztériumok.

 

Az MNB és a Kúria pedig ennek a paktumnak betartását biztosítja.

 

 

Arra fogjuk buzdítani a sorstársainkat, hogy legyenek a következő hónapokban (és nem csak a választásokig) nagyon aktívak. Egyáltalán ne szégyelljék, hogy becsapták a bankok, keressenek sorstársakat a rokonaik, munkatársaik, ismerőseik körében.

 

 

Meggyőződésem, hogy egy egészséges társadalom nem működhet aktív, szerepet vállaló civil szervezetek nélkül. Érzékelem, hogy a civil szervezetek észlelik elsőként a problémákat, azt ha valamilyen területen torzulás történt. Hogy juthattunk el odáig, hogy „az ország bíróságai 7-8 éve küszködnek ezekkel az ügyekkel”? Százezrével értékesített „biankó” szerződésekről van szó, melyekkel a bíróságok küszködnek. Normális esetben egy bankkölcsön-pernek 1-2 év alatt le kéne jogerősen futnia. A „7-8 év küszködés” nagyon komoly torzulást jelez. 2007-ben, 2008-ban már tömegével kapta az adósoktól a panaszokat, a jelzéseket a PSZÁF, a GVH és az IM. A torz rendszert mutatja, hogy tétlenek voltak.

 

Közel 30 évvel a rendszerváltás után, az ígért „szociális piacgazdaságra” való áttérés óta milyen torzulásokat szenvedett el társadalmunk?

Ezeknek a torzulásoknak a megmutatása, felszínre hozása a civilek feladata, a feladat elvégzéséhez pedig az érintettek aktivitása szükséges. Miként régen mondták, öntudatra kell ébrednie az embereknek. Ez elkerülhetetlen, hogy ne félrevezetésre, manipulálásra hozzanak döntést, hogy az érdekükben (és ne ellenük) szülessenek döntések a Parlamentben és a kormányhivatalokban, minisztériumokban.

 

 

A teljes cikk:

A devizahitelesek küzdelméről sokkal több szó kell essen a kampányban!

 

https://merce.hu/2018/02/16/a-devizahitelesek-kuzdelmerol-sokkal-tobb-szo-kell-essen-a-kampanyban/