Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.07

Wellmann főbíró tanácsai a perlőknek

Az árfolyamkockázattal kapcsolatban az a döntés született, hogy mivel ez a főszolgáltatás körébe tartozó szerződéses rendelkezés, tehát a szerződés lényegi eleme, ezért nem vizsgálható a tisztességtelensége. Ez alól egy kivétel van, ha a banki tájékoztatás a fogyasztó számára nem volt világos vagy érthető. Ebben az esetben általánosan tájékozott, ésszerűen figyelmes és körültekintő fogyasztóról van szó, amelyet az Európai Bíróság irányelve határoz meg.

 

Erről Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője elmondta, hogy az nem lehet kibúvó senki számára, hogy nem elég iskolázott vagy nem olvasta el a szerződés szövegét.

 

Minden esetben a bíróság dönt arról, hogy az adott hitelszerződésnél megfelelő és elegendő tájékoztatást kapott-e a hitel felvevője. Ha a fogyasztó be tudja bizonyítani, hogy a bank téves, hiányzó vagy esetlegesen elmaradó tájékoztatása miatt gondolta azt, hogy bizonyos szint fölé nem mehet a törlesztőrészlete, akkor vizsgálható a tisztességtelenség.

 

http://www.tozsdeforum.hu/szemelyes-penzugyek/hitel/rogan-megszolalt-a-devizahitelesek-ugyeben-mar-keszul-a-kormany-33821.html

 

 

 

A Kúria hétfői sajtótájékoztatóján Simonné Gombos Katalin, a Kúria polgári kollégiumának szóvivője kifejtette: a deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződés azon rendelkezése, amely szerint az árfolyamkockázatot - a kedvezőbb kamatmérték ellenében – korlátozás nélkül a fogyasztó viseli, a főszolgáltatás körébe tartozó szerződéses rendelkezés, amelynek a tisztességtelensége általában
nem vizsgálható. Csak akkor, ha az általánosan tájékozott, ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó számára annak tartalma a szerződéskötéskor nem volt világos a szerződés szövegezése, vagy a
pénzügyi intézménytől kapott tájékoztatás miatt.    Ha mindezek miatt a fogyasztó alappal gondolhatta, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, a szerződésnek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése
tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen - mondta a szóvivő.    Kérdésre válaszolva Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője azt emelte ki, hogy e vonatkozásban a bizonyítási teher a fogyasztóé: elvi lehetősége ugyan van arra, hogy bizonyítsa, nem kapott megfelelő tájékoztatást, de álláspontja szerint ez ritkán sikerülhet. A bíróságoknak pedig erről esetenként kell majd dönteniük.

MTI 2014. június 16. 

Devizahitelek – Kúria: tisztességtelen az árfolyamrés, szigorú feltételekhez kötött az egyoldalú szerződésmodosítás.

 

 

 

    Wellmann György kitért arra is, hogy irreális az a devizahitelesek körében felmerülő elvárás, hogy a kölcsön összegét se kelljen visszafizetni, ez még a szerződés érvénytelensége esetén sem merülhet fel.

MTI 2014. június 3. 

Devizahitelek - Kúria: érvénytelen az árfolyamrés a Kásler-ügyben

 

 

 

Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta: a jogegységi határozat kötelező a bíróságok számára, ezért megalkotása nagy felelősség, csak kellően kiérlelt elvi megállapításokat tartalmazhat, melyek segítik sok különféle konkrét ügy eldöntését, ám azokat a maguk bonyolultságában csak az adott ügyben eljáró bírák ítélhetik meg. Emiatt természetesen a jogegységi döntésből nem következik, hogy minden devizahitel érvényes, bizonyos esetekben a bírák ezután is dönthetnek úgy az adott ügy körülményei miatt, hogy az ott vizsgált szerződések egyes részletei vagy akár az egészük érvénytelen.    Az esetleges érvénytelenség jogkövetkezményei tekintetében a szakember azt hangsúlyozta, hogy elsősorban az érvényessé nyilvánításra kell törekedniük a bíráknak, hiszen a szerződés teljes érvénytelensége nem érdeke egyik félnek sem, különösen az adósoknak nem, ugyanis akkor a tőketartozás nyomban esedékessé válik, ami különösen a lejárati idő elején tartó adósoknak okozhat súlyos problémákat.
MTI 2013. december 18.

Kúria: a bíróságok nem léphetnek ki a jogállami keretekből