Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.12

viszontválasz Wellmann főbírónak

Tisztelt Dr. Wellmann György Polgári Kollégiumot vezető bíró úr!

Tisztelt Kúria!

 

 

Köszönöm a válaszlevelét, sajnos a kérdéseinkre nem kaptunk kielégítő választ, valószínűleg nem fogalmaztunk egyértelműen.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/wellmann-fobiro-valasza.html

 

 

Az alábbi két ítélet a mai nap sem érhető el a Bíróság honlapján:

 

Gfv.VII.30.207/2015

Gfv.VII.30.169/2015

 

http://birosag.hu/ugyfelkapcsolati-portal/anonim-hatarozatok-tara

 

Miért nem teszik elérhetővé a Kúriai ítéleteket a döntést követően azonnal?

Miért nem ad ki a Kúria MTI közleményt a devizahiteles ítéleteiről?

 

titkolodzas---kep.png

 

A Polgári Kollégiumban befejezett 17 ügy és a Gazdasági Kollégiumban befejezett 14 db közül kérjük megadni azoknak az ügyszámát, melyek lakossági, fogyasztói pénzügyi szolgáltatásra, bankkölcsön- illetve lízingszerződésre vonatkoznak. Nem kérünk olyan megosztást, hogy „forintos” vagy „devizás”. Kérjük megadni viszont, hogy azok, melyek nem érhetők el a bíróság honlapján, mikor kerülnek feltöltésre?

 

Ismereteink szerint 2015. december 8.-án két devizahiteles ügyben is döntést hozott a Kúria. Szeretnénk erről a két döntésről tájékoztatást kérni. Sajnos ismételten nem adott ki a Kúria az MTI-n keresztül közleményt.  Legalább valami hasonló tájékoztatást tartanánk célszerűnek, mint az alábbi ügyben volt:

 

 

Tájékoztató a Pfv.I.21.156/2015. számú ügyben deviza alapú kölcsöntartozásra induló „közvetlen” végrehajtás megszüntetésével kapcsolatos elvi jelentőségű döntésről.

A felperes és a perben nem álló adóstársa közjegyzői okiratba foglaltan „devizában nyilvántartott, jelzálogjog-típusú hitel kölcsönszerződést” kötöttek a perben nem álló bankkal (az alperes jogelődjével), amelyben a kölcsön összegét forintban határozták meg azzal a kikötéssel, hogy a bank a tartozást devizában „tarja nyilván”. A kölcsönszerződésnek megfelelően a bank az egyes törlesztőrészletek összegét havonta, az esedékesség napját megelőző napon érvényes, általa alkalmazott deviza eladási árfolyam alapján számítja forintra.
A felülvizsgálati eljárásban a Kúria rámutatott: deviza alapú kölcsön esetén a szerződő felek devizában határozzák meg a tartozás összegét, a kölcsönadott összeg deviza, a folyósított összeg forint. A perbeli esetben azonban mindez nem valósult meg, mert a szerződő felek nem devizában határozták meg a kölcsön tárgyát képező összeget és a szerződés alapján a kölcsön devizában meghatározott összegét nem is lehetett kiszámítani. Ebből adódott az is, hogy a kölcsönszerződés a törlesztőrészletek összegét sem tartalmazta és azok a szerződésből nem is voltak kiszámíthatóak. Mindezek miatt indokolt volt a deviza alapú kölcsöntartozásra indult végrehajtás megszüntetése volt indokolt, hiszen a kölcsönszerződés a végrehajtási záradéktól eltérően nem devizában meghatározott kölcsönösszeget tartalmazott.

Budapest, 2015. december 2.

 

Természetesen ezt a Pfv.I.21.156/2015. ügyet is szeretnénk a lehető leghamarabb részleteiben megismerni. Bízunk benne, hogy nem kell hónapokat várni arra, hogy felkerüljön a bíróság honlapjára.

 

Köszönjük, hogy az alábbi kérdéseinket továbbította a Fővárosi Törvényszék Elnökének.

 

„A Törvényszékeken hány olyan per van a pénzügyi intézményekkel kapcsolatban, melyekben a bankkölcsön tárgya, illetve a lízingösszeg külföldi deviza (nem forint)?”

 

A kérdésünk azonban nem a Fővárosi Törvényszékre vonatkozott csupán, hanem az összes törvényszékre. Bízunk benne, hogy a Fővárosi Törvényszéktől megkapjuk az országos adatokat.

 

 

Tisztelettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Tisztelt Fővárosi Törvényszék!A Kúria Elnökének írott levelemben kérdést tettem fel a
Törvényszékkel kapcsolatban:

„A Törvényszékeken hány olyan per van a pénzügyi intézményekkel
kapcsolatban, melyekben a bankkölcsön tárgya, illetve a lízingösszeg
külföldi deviza (nem forint)?”

Dr. Wellmann György a Polgári Kollégium vezetője válaszlevelében
közölte, hogy a ezt a kérdésünket a Törvényszék Elnökéhez
továbbítja.


Mellékelem a Kúria levelét és a válaszlevelünket.

Várjuk a válaszukat, tisztelettel:Szabó József
Hiteles Mozgalom ügyvezető