Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.10.26

Újra kell tárgyalni Horvátországban a devizahiteles pereket

 

ujra---kep-01.png

 

Denis Smajo (devizahiteles vezető) elmondta: elvárják, hogy a kereskedelmi bíróság figyelembe vegye a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság határozatát, és ellenőrizze a deviza alapú hitelek jogszerűségét, azt, hogy a frankhitelesek megkaptak-e minden fontos információt a rendkívül kockázatos hitelek megkötése előtt.
 


Goran Aleksic parlamenti képviselő a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az új eljárásban a bíróságnak teljes mértékben figyelembe kell vennie az Európai Unió bíróságának ítélkezési gyakorlatát. Több európai bíróságon is kedvező ítéletet született a devizahitelesek számára. Kiemelte: szerinte a frank alapú devizahitelek azért is tisztességtelenek, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2000 és 2007 között figyelmeztetett, hogy a svájci frank kockázatos deviza, és az euróövezet létrejötte miatt fennáll annak a veszélye annak, hogy árfolyama erősödni fog az euróval és a kunával szemben is.

 

A horvát legfelsőbb bíróságnak azért kellett újra tárgyalnia a frankhitelesek ügyét, mert megsértette a tisztességes eljáráshoz való alkotmányos jogot, amikor nem indokolta meg a devizaalapú hitelekre vonatkozó döntését. Az alkotmánybíróság indoklása szerint a legfelsőbb bíróság kettős mércét alkalmazott, mikor helybenhagyta a kereskedelmi bíróság másodfokú ítéletét.A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete a fogyasztók egyesületével közösen még 2011-ben kollektív vádat emelt a nyolc legnagyobb Horvátországban működő bank ellen. Azzal vádolták őket, hogy tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot és egyoldalúan megváltoztatták a kamatokat, aminek következtében a hitelfelvevőknek 100 százalékkal nőtt a törlesztő részlete ahhoz a naphoz képest, amikor felvette a hitelt. 

 

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/dontott-a-birosag-kartalanithatjak-a-devizahiteleseket-a-szomszedban.3.266293.html

 

 

http://kitekinto.hu/2017/10/26/europai-ugyek/kartalanithatjak-a-frankhiteleseket-horvatorszagban/

 

 

Eredeti beszámoló:

 

http://vijesti.hrt.hr/412242/aleksic-ocekujem-da-svi-duznici-u-svicarskim-francima-budu-u-potpunosti-obesteceni

 

A horvát devizahitelesek Facebook oldala:

https://www.facebook.com/UdrugaFranak.hr/