Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.23

Ügyészség - Bank per 1. tárgyalás - 2018.03.06.

ugyesz---bank---targy---01.png

 

 

Tisztelt Szabó József!

 

A megkeresésében megjelölt keresetlevél 2017. decemberében érkezett a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumába. A bíróság kitűzte az első tárgyalási napot, amely 2018. március 6-án 8 óra 30 perckor kezdődik a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumában (1027 Budapest, Varsányi Irén u. 38-40.). Az eddig rendelkezésemre álló információk alapján a tárgyalás nyilvános.

 

Üdvözlettel:

 

dr. Madarasi Anna

sajtószóvivő

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály  

 

 

 

 

Erről a perről van szó:

 

 

 

Az egyik bankkal szemben a Pest Megyei Főügyészség – többek között – azért nyújtott be keresetet, mert a bank a fogyasztókkal kötendő szerződéseiben olyan kikötést alkalmazott, mely alapján a fogyasztó előre elfogadja, hogy a szerződés banki felmondása esetén a tartozása annak előzetes vitathatósága nélkül végrehajtható.

 

Ez a szerződéses megoldás egy olyan tartozáselismerés, melyet a fogyasztó a szerződés aláírásakor előre elfogad. Erre az ún. „ténytanúsítványra” a szerződés alapján a bank közjegyzői végrehajtási záradékolást kérhet, így elérheti, hogy bírósági, illetve békéltető testület előtti eljárás nélkül, azonnal elrendelésre kerüljön a végrehajtás a fogyasztóval szemben.

 

Ha a közvetlen végrehajtásra a banknak nem lenne lehetősége, akkor egy perben a bank lenne köteles a követelése jogalapjának és összegszerűségének bizonyítására.

 

Ez az eljárás a bank számára megkönnyíti a fogyasztóval szembeni igényérvényesítést, hiszen a fogyasztó majd csak a vele szemben már foganatosított végrehajtással szemben indíthat pert a végrehajtás megszüntetése vagy korlátozása érdekében, melyben már nem a banknak, hanem a fogyasztónak kell bizonyítania. A fogyasztó bizonyítási lehetőségeit tekintve ebben a perben már jóval hátrányosabb helyzetben van, mindamellett, hogy a perindítás további nehézségeket és költségeket ró a végrehajtás alá került fogyasztóra.

http://ugyeszseg.hu/a-fogyasztok-jogainak-vedelme-erdekeben-inditott-ugyeszi-perek/

 

 

 

Igen-igen jól emlékszel, erről a témáról szól a 10. EDE is:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/a-10.-ede-----fovarosi-itelotabla-es-a-banki-nyilvantartas.html