Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.09

Trükközik az Alkotmánybíróság?

Döntés előtt az Alkotmánybíróság, a határidő december 7.  A közeli napokban, esetleg hetekben várható az ítélethirdetés a bankmentő és az elszámoltatási törvényről.  November 11.-én ebben a témában ülést tart az Alkotmánybíróság, nem kizárt, hogy már most döntést hoznak.

 

Mind a mai napig az Alkotmánybíróság nem fogadta be sem az adósok, sem az ügyvédeik, sem a PITEE alkotmányjogi panaszait, azokat mondvacsinált okokkal hiánypótlásra visszadobták. Mire beadjuk a hiánypótlásokat, valószínűleg már túl leszünk az ítélethirdetésen. 

 

Az Alkotmánybíróság ügyrendje alapján, a döntését követően nem lehet már fellépni a törvény ellen.

 

Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy szempontjainkat, érveinket esélyünk sincs elmondani! Elmaradt többek között az árfolyamkockázat és a deviza-elszámolás törvényességének vizsgálata. Meggyőződésünk, hogy a törvényeket meg kell semmisíteni, mert  nem a károsultak érdekeit szolgálják. Ezek a kölcsönszerződések semmisek, mert nem felelnek meg a jogszabályoknak, viszont ezekkel a vizsgálat alatt lévő törvényekkel érvényessé teszik a szerződéseket.

 

Törvény nem csinálhat érvénytelen szerződésből érvényest!

 

Kiemeltek a problémakörből két elemet, és ezek felemás megoldásával valamint napi aktuális árfolyamon történő forintosítással kívánják lezárni a teljes devizahiteles problémahalmazt. Az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés „előtörlesztése”  aránytalanul keveset ad vissza a károsultaknak.

 

Legyen mindenki számára világos, a forintosított kölcsönök nem lesznek kifizethetőek a családok százezrei számára!

 

A törvény az adósokra kötelezettséget ró, hiszen továbbra is fizetni kell a rablóhitelek törlesztő részleteit, jogérvényesítési lehetőségük viszont évekig nem lesz, mivel a törvény még egy évvel tovább, 2015. december 31-ig felfüggeszti a bírósági tárgyalásokat. Jól érzékelhetően a törvény abból a célból készült, hogy a pereket megakassza és ellehetetlenítse. El kívánják kerülni, hogy nyilvános bírósági tárgyalásokon derüljenek ki a kölcsönszerződések  további súlyos törvénytelenségei.

 

Félő, hogy az Alkotmánybíróság döntésével a jogállamiság hatalmas csorbát szenved. Oda a tisztes bírósági eljáráshoz való jog, oda a méltányos időn belüli bíráskodáshoz való jog.

 

           es-mi-adosok-2014.11.09.---kep.png

 

 

 

Az Alkotmánybíróság

1001/2013. (II. 27.) AB Tü. határozata

az Alkotmánybíróság ügyrendjéről

 

II. FEJEZET

 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ELJÁRÁSA

 

 11. Főtitkári előkészítő eljárás

 

25. § (1) Az Alkotmánybíróság eljárásának előkészítését az Abtv. 55. §-a alapján a főtitkár végzi.

(2) A főtitkár az Alkotmánybíróságra érkező (az Alkotmánybíróságnak, az elnöknek, a főtitkárnak, az alkotmánybírónak címzett) beadványt a beérkezés után megvizsgálja, hogy az megfelel-e az Abtv.-ben meghatározott feltételeknek, illetve az egyéb törvényes követelményeknek, ezáltal alkalmas-e az alkotmánybírósági eljárás megindítására.

(3) A beadvány – Abtv. 55. § (2) bekezdésében meghatározott – vizsgálatát követően a főtitkár válaszlevélben tájékoztatja a beadványozót arról, hogy

a)

b)

c) a beadvány tartalmából kétségkívül megállapítható, hogy az abban foglalt alkotmányjogi kérdés az Abtv. alapján ítélt dolognak minősül, és a körülmények alapvető megváltozása nélkül ismételten előterjesztett beadvány elbírálására nincs jogi lehetőség,