Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.12.10

Szabad vélemény nyilvánítás, avagy bűntett-e....

Szabad vélemény nyilvánítás, avagy bűntett-e, ha valaki a bankot felszólítja a kifosztás abbahagyására?

 

 

 

2017.11.28-án A Fővárosi Ítélőtáblán mint 3. fokú bírósági eljárásban elítélték a Nem Adom a Házamat Mozgalom vezetőjét Póka Lászlót és a mozgalom egyik aktivistáját Fehér Nándort.

 

 

nandi---tegla---kep-00.png


A különböző bírói tanácsoknak eltérő volt az álláspontja abban a kérdésben, hogy a bankfiókok ajtajába lerakott rózsaszínű papírba csomagolt fahasáb, melyen az "ELÉG VOLT A KIFOSZTÁSBÓL" és "FORDÍTS" üzenetek szerepelnek alkalmas-e a közveszéllyel fenyegetés bűntettének elkövetésére.

 

nandi---tegla---kep-01.png

 

 

Beszámoló a másodfokról:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/masodfok--poka-laci-es-feher-nandi-nem-bunozok-.html

 


Jelen perben végül perdöntőnek bizonyult a Póka László Youtube hírcsatornájára feltöltött videóüzenet és kommentár:
"És a titok - hogy miért is voltak hétfőn este rendőrök, és biztonsági őrök a CIB-nél - kiderült. Az üzenetek célba értek. HAjrá!"

 
 

 

 

A másodfokú bíróság álláspontja szerint: "Azon tényből, - szemben az elsőfokú bíróság által kifejtettekkel - pedig ugyancsak nem alapozható 
bűnösségre vont következtetés, hogy Póka László I. rendű vádlott - kihasználva azt, hogy az eredeti szándékuk félreértelmezéséből eredően, mozgalmi céljaik nagyobb nyilvánosságot kapott - később azt internetes fórumon saját mozgalmuk eredményességeként értékelte, hisz mozgalmuk iránti, már-már fanatikus elkötelezettsége az eljárás egésze alatt érzékelhető volt. Ahogy az sem alapozza meg a vádlottak bűnösségére, való következtetést, hogy észlelve a rendőri intézkedést, ... nem jelezték a hatóság felé, hogy senkinek sincs félnivalója, a vizsgált tárgy ártalmatlan."

 

A harmad fokú bíróság szerint azonban e felvétel azt bizonyítja, hogy a vélemény nyilvánításnak a alapjog által biztosított határai túl lettek feszítve, át lettek lépve és a Btk.-ba ütköző bűncselekmény valósult meg.
 

A bíróság Póka Lászlót 75 napi fogházra, vagy 150 eFt megfizetésére kötelezte, míg Fehér Nándort - figyelembe véve, hogy szerepe mellékes volt és az enyhítő körülményekre való tekintettel -  1 év próbára bocsátotta

 

Az ítéletre várva:

 

nandi---tegla---kep-02.png

 

 

Videó:

https://www.facebook.com/Nemadomahazamat/videos/2153056298053637/

 


Az ítélettel szemben a Strassbourgi Emberi Jogi Bíróságon és/vagy az Alkotmánybíróságon lehet panasszal élni.

Az eljárás során az ügyész kifejtette, hogy számára törvényi kötelezettség az ügy képviselete. Kívánom, hogy ugyanilyen lelkesedéssel és elhivatottsággal képviselje azokat az ügyeket is amelyekben banki károsultak tesznek feljelentést a kifosztó bankokkal szemben.

Úgy tűnik,
- jó befektetésnek bizonyultak az OTP Bank által az ügyészeknek és bíráknak nyújtott kedvezményes hitelek,
- jó befektetésnek bizonyult az OTP Bank részéről, hogy a Belügyminiszter számára felügyelő bizottsági tagságot biztosított arra az időszakra, amikor épp nem volt miniszter.
- továbbá jó befektetésnek bizonyult, hogy az OTP Bank a Nemzeti Nyomozóiroda két korábbi vezetőjét Vörös Gábort és Dr. Gera Antalt  nevezte ki a Bankbiztonsági Igazgatóság élére akiknek a feljelentése nyomán bíróság elé került ez az ügy.

Az igaz, hogy mi csupán adóforintjainkkal járulunk hozzá a bíró, az ügyész, és a belügyminiszter fizetéséhez, de talán a mi érdekeink is vannak annyira fontosak mint a bankszektor rekordnyeresége…

 

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/rekordnyereseg-a-magyar-bankszektorban.260371.html

 

…. miközben egy pénzügyi válság közepén a jelzáloghitelek bedőlése kb. 10 szeresére növekedett a devizahitelek megjelenése előtti időszak átlagához képest.

 

 

nandi---tegla---kep-03.png

 

 

2017 júniusában a teljes pénzügyi rendszerben 1 837 milliárd forint késedelmes lakossági hitel volt található (45. ábra). Ezen az állományon belül a legnagyobb részt és a legnagyobb szociális kockázatot a mintegy 122 ezer késedelmes jelzáloghitel-szerződés jelenti, amelyek összege 1 006 milliárd forintot tett ki. 2017. első félév végén ennek az állománynak a nagyobbik része (mintegy 57 százaléka) a pénzügyi vállalkozások mérlegében (döntően követeléskezelők) volt megtalálható.
 

https://www.mnb.hu/letoltes/stabilitasi-jelentes-2017-november-hun.PDF

 Csak jelzem, hogy bár Soros György támogatta Orbán Viktor Miniszterelnökünk tanulmányait is és általában rengeteget költött jótékony célokra, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a világ legnagyobb spekulánsa a fél világot lóvá tette, ezért kegyvesztett lett sokak szemében.

2006-ban francia legfelsőbb bíróság például megállapította Soros György bűnösségét bennfentes kereskedési ügyben, bár Soros tagadta, hogy előzetes információ befolyásolta volna üzletelési szándékát.

https://www.vg.hu/gazdasag/soros-gyorgyot-eliteltek-129020/

 

2004-ben az MNB stabilitási jelentésében figyelmeztette a Banki közösséget, hogy a devizahitelek törlesztőösszeg növekedésének valószínűsége nem alacsony.

Továbbá, hogy a devizában eladósodó háztartások számára a törlesztőrészlet megugrásának esélye
nem negligálható kockázatot jelent.

Továbbá, hogy a devizaalapú hitelezés esetleges térnyerése érzékenyebbé teszi a bankrendszert a külső sokkokra, melyek egyszerre nagyszámú hitel bedőléséhez vezethetnek.

A devizahiteleknél fellépő magasabb hitelkockázatot egyrészt a magasabb marzzsal, másrészt alacsonyabb mutató (LTV-) aránnyal lehet ellensúlyozni és nagyobb fedezet alacsonyabb veszteségrátát és ezen keresztül nagyobb banki profitot eredményezhet.
Azt nem tudjuk, hogy a bankok devizahitel nyújtási szándékát befolyásolta-e az MNB információja, az viszont tény, hogy a kockázatfeltáró nyilatkozatban az árfolyamkockázat valós mértékéről szemérmesen hallgattak. Tény, hogy az MNB álláspontja helyesnek bizonyult a tömeges hitelbedőlést és a nagyobb banki profitot illetően. 

 

 

Így Miklós napján eljátszom a gondolattal, hogy egy napon akár a mikulás figurába csomagolt robbanó cukorka miatt is lesújthatnak a rend éber őrei a törvény szigorával, és a tűzszerészek nagy erőkkel, bombakereső kutyákkal vonulhatnak ki a boltokba.

 

 

nandi---tegla---kep-04.png 


Nándi