Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.09.09

OBH: legyenek egyszerűbbek a keresetlevél nyomtatványok

egyszerubb-nyomtatvanyok---kep.png

 

Egyszerűbbek lehetnek a keresetlevél nyomtatványok

 

2018. aug. 08. - 10:46, OBH-Sajto4

 

Az új Polgári perrendtartással összefüggő keresetlevél nyomtatványok rövidebbé és közérthetőbbé tétele a célja annak a javaslatcsomagnak, melyet augusztus elején terjesztett elő az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Igazságügyi Minisztériumnak. Az ügyfelek visszajelzései és a bíróságok tapasztalatai alapján készült előterjesztés másik fontos kezdeményezése, hogy illetékmentes legyen a keresetlevelek visszautasítása. 

 

Jelentősen rövidebbé és átláthatóbbá válhatnak a jövőben a keresetlevél nyomtatványok, amennyiben az Igazságügyi Minisztérium elfogadja az Országos Bírósági Hivatal elnökének előterjesztését. A javaslat szerint a jelenleg 25 oldalas nyomtatványok terjedelme 7 oldalra csökkenhetne. 

 

Ismert, év elején lépett hatályba az új polgári perrendtartás (új Pp.), melynek megalkotását Trócsányi László igazságügyi miniszter és dr. Wopera Zsuzsanna miniszteri biztos is kiemelt feladatának tekintette. A perrendi szabályok egyik előremutató újítása lett, hogy a jogi képviselő nélkül eljáró feleknek a 2018. január 1. után induló polgári perekben a keresetlevelet egy igazságügyi minisztériumi rendeletben meghatározott nyomtatványon kell előterjeszteniük. A jogalkotó célja az volt, hogy megkönnyítse a jogi képviselő nélkül eljáró felek bírósághoz fordulását.

 

Az OBH év eleje óta figyelemmel kíséri az új eljárási kódex hatályosulását, ezért állt fel „Az új Pp. hatályosulását támogató Munkacsoport” is, amely szakmai kapcsolatban áll a Kúriával és annak konzultációs testületével, illetve a bíróságokon megalakult perjogi szakmai testületekkel. A Munkacsoport gyűjtötte össze azokat a bíróságoktól érkező észrevételeket is, amelyek a javaslatcsomagot megalapozták. Ennek elfogadásával az ügyfelek egyszerűbb feltételek mellett érvényesíthetik majd igényeiket, és terjeszthetik elő nyilatkozataikat. Az egész bírói kar várakozással tekint a nyomon következő jogalkotói lépésekre annak érdekében, hogy az ügyfelek közérthetőbb nyomtatványokat használhassanak, ezáltal a hiánypótlások és visszautasítások száma csökkenhessen.

 

A bírósághoz fordulás jogát segíti az OBH elnökének Illetéktörvény módosítási javaslata is, amely illetékmentessé tenné a keresetlevél visszautasítását. E célt megvalósítani szándékozó javaslatát egyébként az OBH elnöke már több ízben eljuttatta a jogalkotóhoz.

 

 

A témában dr. Virág Csaba, az OBH-ba beosztott bíró, az  E-kódex Pp. projekt szakmai vezetője nyilatkozott az Inforádió Paragrafus című műsorában. A Paragrafus 1. részében elhangzott interjú itt érhető el.

 

 

https://birosag.hu/media/aktualis/egyszerubbek-lehetnek-keresetlevel-nyomtatvanyok