Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.03.20

OBH: a devizahiteles perek száma (sok az eltérés)

A bíróságok hivatalos honlapján, a birosag.hu-n megjelent a hivatalos adat a folyamatban lévő devizahiteles perek számáról. Az Országos Bírói Hivatal számai:

 

obh-perek-szama-0---kep.png

 

obh-perek-szama-1---kep.png

obh-perek-szama-2---kep.png

http://birosag.hu/media/aktualis/devizahitel-szerzodeseket-erinto-perek

 

Ezek az adatok nem egyeznek a korábban kapott adatokkal, melyeket közvetlenül a Törvényszékektől kaptunk:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/a-devizahiteles-perek-szama-az-orszagban.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/a-devizahiteles-perek-szama.html

 

Az eltérés lehet az, hogy a különböző adatok más-más időpontban születtek és eltérést okozhat a „törvény által felfüggesztett perek” megítélése is.

 

Az ellentmondó adatokat észlelte Horváth Csaba László, a Magyar Nemzet újságírója is:

 

„A Fővárosi Törvényszék március 4-én arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Budapesten csaknem 22 ezerre nőtt a devizahiteles beadványok száma.

 

A törvényszék közlése szerint a legtöbb beadvány – 8129 – a Pesti Központi Kerületi Bíróságra jött, míg a Fővárosi Törvényszék polgári kollégiumához 927, gazdasági kollégiumához pedig 3501.

 

„A tetemes mennyiségű per azért érdekes, mert a devizahiteles-törvények egyik fő célja az volt, hogy a kormányzat csökkentse a bíróságokra nehezedő terheket, a statisztikák alapján azonban ez nem sikerült. Lapunk ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult, többek között arról érdeklődve, hogy milyen intézkedések várhatók a bíróságok tehermentesítése érdekében.

 

Lázár János közölte, a kérdés megválaszolásához az OBH-tól kér majd tájékoztatást. Miután ez megtörtént, a miniszter írásbeli választ adott a Magyar Nemzetnek a bírósági hivatal tájékoztatása alapján, csakhogy ebből kiderült, az OBH adatai köszönő viszonyban sincsenek a Fővárosi Törvényszék tájékoztatásával.

 

http://mno.hu/belfold/devizahitelperek-oriasi-a-fejetlenseg-1333708