Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.09.20

Levél a Kúria elnökének - 2018.09.20

level-daraknak---2018.09.20---kep.png

 

Tisztelt Darák Péter Elnök úr!

      Tisztelt Kúria!

 

 

Tekintettel a mai született Curiai ítéletre, ismételten kezdeményezem konzultáció megszervezését civil szervezetek bevonásával.

 

Az ítélet ismeretében hatalmas munka vár a bíróságokra. Mivel a perek már így is nagyon-nagyon régóta húzódnak, gyors és végleges megoldásra van szükség.

 

A közleményük alapján úgy érzem, tisztában vannak a feladattal:

 

A Kúria közleménye az európai bíróság devizahiteles pereket érintő döntésével kapcsolatban

 

Dátum: 

2018. szeptember 20.

Az Európai Unió Bírósága 2018. szeptember 20-án ítéletet hozott az I.T. és pertársa által az egyik magyarországi bank és pertársa elleni perben a Fővárosi Ítélőtábla által előterjesztett előzetes döntéshozatali kérelemben (C-51617. sz. ügy) feltett kérdések tárgyában.

A rendkívül összetett jogkérdéseket tárgyaló ítéletet a Kúria Polgári Kollégiuma tanulmányozza. A Polgári Kollégium vezetője az ítélettel kapcsolatban felmerülő értelmezési kérdések megvitatására összehívja a Kúrai Elnöke által évekkel ezelőtt felállított konzultatív testületet, amelyben valamennyi ítélkezési szint ilyen ügyeket tárgyaló bírái képviselve vannak. 

Az ítéletből az mindenesetre már most megállapítható, hogy az árfolyamkockázat viselésére vonatkozó szerződési feltételek tisztességtelensége – a Kúria devizahiteles pereket tárgyaló bíráinak 2016. november 28. napján tartott értekezletének egyhangú álláspontjával, és a Civilisztikai Kollégiumvezetők 2015. november 9-10. napján tartott országos értekezletén elfogadott állásponttal (az értekezletekről készült emlékeztetők megtekinthetők a Kúria honlapján) összhangban – érdemben vizsgálható, tekintet nélkül az ezt követően született forintosítási és más devizahiteles törvényekben foglalt  rendelkezésekre.

Az ítéletből az is egyértelműen következik: az ügy összes körülményeinek vizsgálatával, az adott ügyben eljáró bíróságnak kell megállapítania, hogy a fogyasztó megfelelő időben és tartalommal kapott-e tájékoztatást az árfolyamkockázat viselésére vonatkozó szerződési feltétel gazdasági következményeiről.

Budapest, 2018. szeptember 20.

 

http://lb.hu/hu/sajto/kuria-kozlemenye-az-europai-birosag-devizahiteles-pereket-erinto-dontesevel-kapcsolatban

 

 

Tisztelettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány