Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.07.30

Levél a Kúria Elnökének - 2014.07.30.

 Tisztelt Dr. Darák Péter Elnök úr!

          Tisztelt Kúria!

 

A 2014. május 17.-én írt levelünkben kértük és most is kimondottan kérjük, hogy küldjék el részünkre tanulmányozás és elemzés céljából a Legfőbb Ügyész álláspontját, melyre a 6/2013 számú jogegységi határozatban hivatkoznak.

  

A több mint két hónappal ezelőtti levelünkben kifejtettük:

 

"A 6/2013 számú jogegységi határozat több helyen is véleményt mond az árfolyamkockázatról. Több megállapítással nem tudunk egyetérteni, úgy véljük a Kúria nem kellően megalapozott döntést hozott.

 

Sajnos nem csak az árfolyamkockázattal kapcsolatos megállapításokkal nem tudunk egyet érteni, ez világosan kiderül a május 1.-én és május 8.-án Kúriának elküldött elemzésünkből.

 

Nem is „nem egyetértésről” van szó, hanem arról hogy elfogadhatatlan, ha megalapozatlanul, külső személy megtévesztése által hoz a Kúria döntést.

 

Szeretnénk emlékeztetni arra a Kúriát, hogy a Legfőbb Ügyész korábban már félre kívánta vezetni egy fontos devizahiteles kérdésben a Kúriát. Ez a költség kifejezés értelmezése és az árfolyamréssel történő kapcsolata volt. Ekkor teljesen tévesen azt a következtetést akart kimondatni a Legfőbb Ügyész a Kúriával, hogy a deviza alapú kölcsönök esetén az árfolyamrés alkalmazása nem okoz költséget az adósnak, a fogyasztónak. A Kúria akkor helyesen, a valóságnak, a tényeknek megfelelően döntött, amikor kimondta, hogy az árfolyamrés költséget okoz. Tudjuk mivel számolható, hogy nagyon jelentős, több százmilliárd forint költséget jelent a fogyasztóknak."

 

  

Szeretnénk megismerni a Legfőbb Ügyésznek azt a véleményét is, melyre a 2/2014 számú jogegységi nyilatkozatban hivatkoznak. Kérjük ezt a szakmai anyagot is küldjék el részünkre.

 

 

Üdvözlettel:

 

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

 

titok-kuria-legfobb-ugyesz-velemeny---kep.png