Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.10.22

Lepkeper – felfüggesztett börtön lesz?

 

lepke-per---kep-sajat---2017.png

 

 

A történetből megismerhető, milyen az ha az Ügyészség rászáll rendesen egy ügyre.

 

Az előzmény megismerhető ebből a 2 perces videóból:

 

Elbukta az ügyészség a milliárdos lepke-pert

 

 

A történetnek koránt sem lett vége!

 

Az Ügyészség nem hagyta annyiban a dolgot, tovább perelt. Ez már büntető ügy!

 

Debreceni Törvényszék - Lepkeper – ítélethirdetésre halasztva

2017. okt. 20. - 10:42, OBH-Sajto14

 

 

Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kér G. E-re, akit védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás, illetve rongálás bűntettével vádolnak. Az ügyész enyhítő körülményként a vádlott büntetlen előéletét, illetve az időmúlást emelte ki, súlyosító körülményként említette meg ugyanakkor azt, hogy az utóbbi időben a rongálás elszaporodott. A vádhatóság egyébként módosított a vádirati tényálláson. Az eredeti vádirat szerint az érintett területen a rekettyefűz kiirtása miatt a keleti lápibagoly lepke 54 egyede pusztult el, de odaveszett 200 tő mocsári békaliliom, két zsombék rostostövű sás és 16 tő békakonty is. A vádmódosítás szerint az 54 lepke mellett egy zsombék rostostövű sás semmisült meg. 

 

A Debreceni Járásbíróság egyébként összesen 9 tárgyalási napot tartott az ügyben, a 10. napon hangzott el a vádbeszéd, a 11. napon a védőbeszédre került sor, illetve a vádlott nyilatkozott az utolsó szó jogán. A bíróság 1500 oldalnyi nyomozati irattal kezdte az ügyet. A tárgyalásokon újabb 1000 oldalnyi irat született: csak a tárgyalási napok jegyzőkönyvei alkalmanként alsó hangon 80 – 100 oldalt tettek ki. Ehhez a 2500 oldalhoz érkezett aztán a korábbi, polgári peres ügyben keletkezett 1000 oldalnyi dokumentum, amelyet szintén az eljárás anyagává tett a bíróság.

 

Ez az eljárás a polgári per jogerős befejezéséig fel volt függesztve, a jogerős döntést követően pedig a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megsemmisítette a bírsággal elmarasztaló határozatokat.

 

A bíróságot a büntetőeljárásban nem köti a polgári eljárás során hozott döntés. A büntetőeljárásban most arról kell határoznia, hogy megvalósult-e a természetkárosítás és a rongálás bűntette, vagyis megsemmisült-e a területen a lápibagoly lepke populációja, vagy ha nem semmisült meg, akkor károsodott-e jelentős mértékben a beavatkozás miatt.

 

 

Az ügyben a Debreceni Járásbíróság 2017. október 30-án hirdet ítéletet.

 

 

http://birosag.hu/szakmai-informaciok/altalanos-sajtokozlemeny/debreceni-torvenyszek-lepkeper-itelethirdetesre

 

 

 

A büntetőügyet megelőző polgári eljárás során a Debreceni Ítélőtábla 2016. június 3-án kihirdetett jogerős határozata szerint „kárt nem okozott, és jogellenes magatartást sem tanúsított” a kokadi gazda.

 

Az ügyészség szerint cserjeirtással 10 milliárd forint eszmei értékű lepkét semmisített meg, ezért 1,5 milliárd forint kár megtérítéséért perelték.

 

A polgári eljárásban a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség 1,5 milliárd forintot követelt ugyanis a gazdálkodótól arra hivatkozva, hogy a földterületén végzett mezőgazdasági munkálatokkal egy fokozottan védett faj, a keleti lápibagoly 6000 példányának pusztulását okozta. A faj egy egyedének eszmei értéke 250 ezer forint.

 

https://mno.hu/bunugy_baleset/lepkeper-ismet-birosag-ele-allt-a-kokadi-gazda-1371583

 

 

Kedves sorstársaim! 

 

Gondoljatok bele, mekkora per lesz majd az, hány tízezer oldal peranyag, amikor majd a bankok lesznek a bíróságokon a vádlottak padján a devizahiteles büntető perekben.

 

Merthogy lesz ilyen per, az egészen biztos!