Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.24

Lehóczki Balázs tájékoztatása - Európai Unió Bírósága

Tisztelt Szabó József!

 

2005. óta dolgozom az Európai Unió Bíróságán, feladatom többek között az újságírók és egyéb érdeklődők tájékoztatása a Bíróság által tárgyalt magyar vonatkozású ügyekről. Az ügyek előkészítésében és a döntéshozatalban nem veszek részt.

 

A magyar ügyekről szóló sajtóközleményeket én készítem (franciául, mivel ez a Bíróság munkanyelve), számos esetben a nem magyar ügyekről készülteknek is én vagyok a szerzője (szintén franciául), és valamennyi sajtóközlemény magyar fordítását is átnézem.

 

A honlapunkon rendszeresen publikáljuk a magyar és a nem magyar devizahitel-ügyekben hozott döntéseinkről készült sajtóközleményeket, illetve e közleményeket a levelezőlistámon lévő személyeknek a kiadásuk napján e-mailben is elküldöm. Emellett a valamely ügy beérkezését követő néhány héten belül szintén a honlapunkon elérhetővé tesszük az azt hozzánk küldő nemzeti bíróságnak az Európai Bírósághoz intézett kérdéseit, amelyekhez a kérdéses ügyhöz rendelt ügyszámnak a honlapunkon található keresőmotorba (https://curia.europa.eu/jcms/jcms/j_6/hu/) történő bírásával és az ügyhöz kapcsolódó nyilvános háttérdokumentumok lehívásával bárki hozzáférhet. Ezeken túlmenően az említett ügyszámok felhasználásával a honlapunkon található tárgyalási jegyzékből megtudható, hogy egy adott ügyben mikor kerül sor a tárgyalásra, a főtanácsnoki indítvány kihirdetésére vagy az ítélethirdetésre. Amennyiben valamely magyar ügyben kerül sor az említett eljárási eseményekre, úgy arról a magyar sajtót és az érdeklődő polgárokat a számukra előzetes kérelem alapján hetente megküldött hírlevelemben tájékoztatom.

 

A hírleveleket és sajtóközleményeket e-mailben Önöknek is meg tudom küldeni, de azok nemcsak a devizahiteles, hanem sok más ügyet is tartalmaznak.

 

Tájékoztatásképpen íme a jelenleg a Bíróság előtt folyamatban lévő és a devizahitelezéssel kapcsolatos ügyek listája:

 

C-483/16 Sziber (a főtanácsnoki indítvány ismertetése 2018. január 16-án lesz) (magyar)

 

C-38/17 GT (magyar)

 

C-51/17 Ilyés és Kiss (magyar)

 

C-118/17 Dunai (magyar)

 

C-126/17 Czakó (magyar)

 

C-259/17 Rózsavölgyi (magyar)

 

C-511/17 Lintner (magyar)

 

C-621/17 Kiss (magyar)

 

C-119/17 - Lupean et Lupean (román)

 

 

Üdvözlettel,

 

Lehóczki Balázs

Sajtóreferens

Kommunikációs Igazgatóság

Európai Unió Bírósága

L-2925 Luxembourg

 

 

 

-------------------------------------------------------------

 

A 621/17 teljesen friss magyar devizahiteles EDE - még semmi információ sincs a Curia honlapján !!!

 

-------------------------------------------------------------

 

 

lehoczki---foto2.jpg

 

 

 

"Dr. Lehóczki Balázs, az Európai Unió Bíróságának sajtófelelőse többek között arról osztott meg gyakorlati tudnivalókat a résztvevőkkel, hogy a bíróságon dolgozó kommunikációs szakemberek hogyan tudnának még eredményesebben kommunikálni a sajtó munkatársaival és a többi jogászi hivatásrend képviselőjével. Ismertette, hogy az Európai Unió Bíróságán is arra törekszenek, hogy a közzétett döntések mind az állampolgárok, mind a jogászok számára jól követhetők legyenek."

 

"Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) immár ötödik éve rendezi meg azt a kétnapos, nemzetközi konferenciát, amelyen minden évben a bírósági kommunikáció más-más szegmensét vizsgálják meg, számba veszik a bíróságokat érő kommunikációs kihívásokat. Az első konferenciát 2013-ban tartották, azóta minden év októberében rendezik meg az eseményt. "

 

http://birosag.hu/media/aktualis/kozerthetoseg-birosagokon-az-v-birosag-es-kommunikacio-konferencia-elso-napja

 

-------------------------------------------------------------

 

Curia Sajtószolgálat

 

A Bíróság és a Törvényszék igazságszolgáltatási tevékenységéről a Sajtó- és Tájékoztatási Egység nyújtja valamennyi rendelkezésre álló információt.

A két igazságszolgáltatási fórum kizárólag határozatai útján nyilvánul meg. A Sajtó- és Tájékoztatási Egység tehát nem az igazságszolgáltatási fórumok szóvivője.

Az Egység egy vagy több nyelven sajtóközleményeket tesz közzé, amelyek lehetővé teszik az ítéletek és indítványok lényegi kérdéseinek gyors áttekintését. Az Egység a sajtó képviselőit hasonló módon egyes eseményekről (ünnepélyes ülések, hivatalos látogatások) is tájékoztathatja.

E közlemények a Curia honlapon, illetve okostelefonon vagy táblagépen (Android és Apple) futtatható alkalmazás segítségével tekinthetők meg, továbbá RSS csatornán is elérhetők.

Az Egység két twitterfiókot is kezel, a @CourUEPresse (francia nyelvű) és a @EUCourtPress (angol nyelvű), amelyeket a Bíróság munkájára és a fontosabb eseményekre vonatkozó információk közzétételére használ.

Az újságírók felvehetik a kapcsolatot az Egység egyik munkatársával is, és egy listára feliratkozva e‑mailben megkaphatják a sajtóközleményeket, valamint a tárgyalási jegyzékhez kapcsolódó egyéb eseti információkat (Tájékoztató az adatvédelemről).

Az öthetes időtartamra vonatkozó tárgyalási jegyzék a tárgyalások, az indítványok ismertetése és az ítélethirdetések időpontjára vonatkozó információkat tartalmazza. Ezenkívül általános tájékoztatást is nyújt a folyamatban lévő ügyekről.

Az ítéletek és indítványok teljes szövege elérhető a Curia honlapon, általában a kihirdetés napján a közép-európai idő szerint 12 órától.

Ezenfelül lehetőség van arra, hogy az érintett nyelvi csoport felelőse találkozót szervezzen a bírákkal és a főtanácsnokokkal.

Végezetül a média képviselői szintén az Egységhez fordulhatnak az uniós bíróságok határozataiban felmerülő jogi terminológiára és jogkérdésekre vonatkozó kérdéseikkel.

 

https://curia.europa.eu/jcms/jcms/T5_5124/hu/