Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.12

Kúria: a pénzügyi fióktelep jogképes

 - részletek -


A külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseletéről szóló törvényb egyértelműen, a pénzügyi fióktelepekre is irányadóan rögzíti, hogy a fióktelep jogképes.


A másodfokú bíróságnak döntése meghozatalakor, figyelemmel a Pp. 50. §-ában írtakra, hivatalból kellett volna vizsgálnia az alperes perbeli jogképességét és a megváltozott jogi helyzetnek megfelelő döntést kellett volna hoznia, tekintettel arra is, hogy az alperes perbe bocsátkozására még nem került sor.


Az elsőfokú bíróság a felperes 2012. július 3-án előterjesztett keresetlevelét idézés kibocsátása nélkül elutasította arra hivatkozással, hogy az alperes EGT-államban székhellyel rendelkező pénzügyi szektorhoz tartozó külföldi vállalkozás magyarországi pénzügyi fióktelepe, mely - figyelemmel a Kúria 1/2012 PJE határozatában kifejtettekre - nem rendelkezik perbeli jogképességgel.

 

A másodfokú bíróság 2012. december 11.én kelt végzésével az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyta.

 

A felperes felülvizsgálati kérelme folytán eljárt Kúria a jogerős végzést az elsőfokú bíróság végzésére is kiterjedően hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot az eljárás lefolytatására utasította.

 

Végzésében rámutatott annak, hogy az 1/2012 PJE határozat alapjául szolgáló jogi szabályozás 2012. október 28-i hatállyal megváltozott. 

 

2011. november 11.

A Kúria Sajtótitkársága

 

http://lb.hu/hu/sajto/tajekoztato-kuria-gfvvii-3010520134-szamu-elvi-jelentosegu-hatarozataban-foglaltakrol

 

 

 

kuria-epulet.jpg