Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.01.04

Kövesd nyomon a pered állását az interneten!

E-mailen és SMS-ben is értesítést kérhetnek, valamint a nap 24 órájában, interneten keresztül is betekinthetnek peres ügyeik legfontosabb adataiba az állampolgárok az Országos Bírósági Hivatal legújabb fejlesztéseit felhasználva.

 

birosag-ugyfelportal---kep.png

 

ITT!

 

Az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósult „Hírvivő” projekt (EKOP 2.A.2. 2012-2012-0024) 2014. december 19. napján zárult.


 
Az OBH elnökének stratégiai céljaihoz kapcsolódva a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése, az ítélkezési és igazgatási munka átláthatóságának növelése, a bíróságok iránti bizalom és a bíróságok szolgáltató jellegének erősítése is megvalósul a projektekben kifejlesztett szoftverek által.


 
A projekt során kialakított informatikai rendszert mindenki használhatja, aki rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval, és - az adatvédelmi előírások maximális betartása érdekében - személyesen kéri az adott ügyben az eljáró bíróságnál e szolgáltatások használatát egy regisztrációs formanyomtatvánnyal.


 
A regisztrációt követően - az ügyfél választásának megfelelően - e-mailben vagy SMS-ben értesítést kap a legfontosabb eljárási eseményekről (pl. tárgyalás kitűzése, tárgyalás elhalasztása, jegyzőkönyv elkészülte, jogorvoslati kérelem beérkezése, szakértői vélemény beérkezése stb.), valamint az erre a célra létrehozott internetes portálon - belépést követően - online bármikor megtekintheti a peres ügy ezen adatait.

 


Annak érdekében, hogy a kifejlesztett informatikai rendszer naprakész adatokat szolgáltathasson, a projekt keretében az Országos Bírósági Hivatal 965 darab korszerű munkaállomást, és 6 szervert szerzett be a bíróságok számára.


 
E szolgáltatások használatával lényegesen csökkenthető a bírósági irodákban tudakozódással töltött idő, az elhalasztott tárgyalás miatt fölöslegesen tett utazások, kivett szabadnapok száma, ezzel is hozzáférhetőbbé és átláthatóbbá téve a bíróságok munkáját, és kényelmesebbé téve az ügyintézést.


 
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásában, 392.779.250 forintból valósult meg.

 


A projektről bővebben információt a http://projektjeink.birosag.hu/ oldalon olvashatnak.

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY - BŐVÜLŐ ELEKTRONIKUS TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁSOK A BÍRÓSÁGOKON

http://szekesfehervaritorvenyszek.birosag.hu/hirek/20150110/obh-bovulo-elektronikus-tajekoztatasi-szolgaltatasok-birosagokon-ekop-2a2-2012-2012

 

 

További információ az alábbi két pdf-ben:

 

http://szekesfehervaritorvenyszek.birosag.hu/sites/szekesfehervaritorvenyszek.birosag.hu/files/field_attachment/1.jpg

 

http://szekesfehervaritorvenyszek.birosag.hu/sites/szekesfehervaritorvenyszek.birosag.hu/files/field_attachment/2.jpg

 

A rendszert az állampolgárok a bíróságok központi honlapjáról

 

www.birosag.hu ,

 

illetve közvetlenül az 

 

https://e-ugyintezes.birosag.hu/ 

 

oldalról érhetik el, és itt találnak részletes tájékoztatást az egyes elemek igénybevételével kapcsolatosan.

 

Figyelemmel arra, hogy ezek bevezetése és zavartalan működése a bíróság számára is alapos felkészülést igényel, a Gyulai Törvényszék e témában valamennyi érintett bíró és igazságügyi alkalmazott részvételével 2014. december 12-én képzést tartott.

 

http://birosag.hu/media/aktualis/uj-lehetosegek-egy-elektronikus-ugyfelportalon-keresztul

 

A célok közül további három:

 

birosag-projektcelok---kep.png