Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.15

Gyorsan hozzuk vissza pénzünket a banktól!

A  Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (Németország) a fogyasztók hitele esetén a szerződési költségeket jogtalannak találta. De aki ezt vissza akarja kapni, annak kell sietnie.

Írta  Harald Freiberger

 

neke-01.png

 

Örömhír a hitelesek számára: A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (Németország) a kezelési költségeket jogtalannak találta. Ez nem csak 2011 után aláírt szerződésekre érvényes, ahogy májusban döntöttek, hanem most 2004-ig mennek vissza. A Warentest alapítvány szerint 13 milliárd euróról van szó, de a érintetteknek sietniük kell.

 

Milyen hitelekre vonatkozik ez?

A  Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (Németország) fogyasztói hitelekről beszél. Olyan személyekről, akik hitelre vették az autót, a bútort. Évekig a bankok erre kezelési díjat számoltak fel. Ez a hitel összegének az 1-4%-a.

 

Ingatlanhitelre s vonatkozik?

A kérdésre nehéz válaszolni. Tulajdonképpen az ingatlanhitel is fogyasztói hitel. A szövetségi bíróság ezt explicit nem említette meg, de nem is zárta ki. Pauli jogértelmezése szerint ingatlanhiteleknél jogos a kezelési költség, de míg erről döntés születik sok idő telhet el, ezért már most el kell indítani a követelést.

 

Mikor kell a banki ügyfeleknek tegyenek valamit?

A szövetségi bíróság az elévülést tíz évben állapította meg. Tehát 2004-től születet szerződésekre érvényes, ha a követelést ez év végéig az ügyfelek leadják a bankban. 2011 után írt szerződéseknél még három év türelmi idő van. A 2004-es szerződéseket napi pontossággal kell venni. Minden nap ketyeg az óra.

 

Hogy tudják az ügyfelek a követeléseiket érvényesíteni?

A fogyasztóvédelmi egyesületek egy példalevélt írtak. Ezt a levelet kell a bankba küldeni.

 

Mi van akkor, ha a bank nem válaszol?

Akkor figyelmes kell lenni, mert nem elég csak leadni a levelet. Az ügyvédek azt tanácsolják, hogy tárgyalni kell a bankokkal. 2014. december 31. után a követelés elévül. A bankok megpróbálják húzni az időt és csak akkor fizetnek, ha muszáj.

 

Hogyan tudják az ügyfelek jogaikat követelni?

A fogyasztóvédők azt tanácsolják, hogy már a levélben fel kell hívni a bankok figyelnmét arra, hogy az elévülés kifogást ne használják. Ha ezzel válaszolnak, akkor az idő elfogy és már csak ügyvéddel lehet tovább lépni, aki egy bírósági felszólítási eljárást kezdeményezhet. Ebből per lehet, amit valószínűleg a szövetségi bíróság határozata értelmében meg lehet nyerni

 

Fordította: László Zoltán.

 

http://www.sueddeutsche.de/geld/2.220/gebuehren-fuer-verbraucherkredite-schnell-geld-von-der-bank-zurueckholen-1.2196669