Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.05.19

Darák Elnök úr válasza - Wellmann ügyben

 A  KÚRIA  ELNÖKE

  2016. El. I. H. 543. szám

 

Szabó József úrnak,

a Hiteles Mozgalom ügyvezetőjének

 

E-mail: hitelesmozgalom@gmail.com

Tárgy: tájékoztatás

 

Tisztelt Uram!
 

2016. április 18-án személyesen benyújtott megkeresésére az alábbiakról tájékoztatom.

 

A Kúriához – főként társadalmi szervezetek, illetve ügyvédek részéről – rendszeresen érkeznek a jogegység biztosításával kapcsolatos jelzések, megkeresések, jogegységi indítvány megtételére irányuló kezdeményezések. A Kúria ezekre minden esetben indokolt választ ad. Ilyen jelzéssel élt az adott esetben a Bankszövetség is, amelyre dr. Wellmann György kollégiumvezető úr levélben válaszolt. Kollégiumvezető úr nem az ítélet, hanem az arról szóló közlemény honlapról történő levétele iránt intézkedett.

 

A Bankszövetség megkeresésében jelzett azon problémát, hogy a Kúria egyik tanácsának eseti döntése esetlegesen nincs összhangban a 6/2013. PJE számú jogegységi határozattal, a bírói szervezetből (konkrétan a Szegedi Törvényszékről) korábban már jelezték kollégiumvezető úrnak.  Maga az ítélet a Bírósági Határozatok Gyűjteményében (http://birosag.hu/ugyfelkapcsolati-portal/anonim-hatarozatok-tara) ma is elérhető, az a peres feleket érintően változatlanul érvényes és hatályos, hiszen a Kúria ítélete ellen további jogorvoslatnak nincs helye. Ebből következően kollégiumvezető úr levele sem az ügyben eljárt tanács munkáját, sem a meghozott ítélet érvényét nem érinti.

 

A Kúria polgári kollégiumvezetőjének 2016. május 6-i indítványára a Kúria a következő jogkérdésben folytat jogegységi eljárást:

 

  • Érvényes devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződésnek minősül-e az a szerződés, amelyben a forintban folyósítandó kölcsön összege forintban van megjelölve, a szerződés devizaösszegét pedig a felek megállapodása alapján a szerződés részét képező, a szerződéskötést követően elkészülő külön dokumentum (pl. folyósítási értesítő, törlesztési terv) tartalmazza?

 

A jogegységi tanács várhatóan egy hónapon belül hozza meg döntését, amelyről a Kúria a nyilvánosságot tájékoztatni fogja.

 

Budapest, 2016. május 18. napján

Üdvözlettel:

 

Dr. Darák Péter

 

darak-valasz---16.05.19.---kep.png

 

Úgy érzem nem kaptunk kielégítő választ a pont egy hónapja elküldött levelünkre:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/wellmann-eleget-tett-a-bankszovetseg-keresenek-.html

 

Nekem úgy tűnik, Elnök úr csúsztat, de ez csak az én érzésem. A Kúria Elnöke hivatalból nem csúsztathat, hivatalból nem beszélhet mellé és hivatalból ki kell állni az Igazság mellett.

Hova is jutnánk, ha ez nem így lenne???