Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.09.21

C-51/17 ítélet – pártok reagálása - MTI

c51-partok-mti---kep.png

 

MSZP: törvény mondja ki,

 

hogy a bankok megtévesztették

 

a devizahiteleseket!

 

 

Budapest, 2018. szeptember 20., csütörtök (MTI) - Az Országgyűlés mondja ki törvényben, hogy a bankok megtévesztették devizahiteles ügyfeleiket és ezért az árfolyamkockázat terheit sem csak az adósoknak kell viselniük! - szorgalmazta az MSZP elnökhelyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 

Szakács László elmondta, az Európai Unió Bírósága csütörtöki, egy magyar devizahiteles ügyben hozott ítéletében megállapította, hogy a jogalkotó csak hallgatólagosan hagyta jóvá, hogy az ügyfelek viselik az árfolyamkockázatot, amelynek terheit bankok áthárították az adósokra. Az áthárításról azonban a kormány nem rendelkezett - mutatott rá.


    Az ítélet azt is kimondja - folytatta -, a devizahiteles ügyekben meg lehet vizsgálni, hogy az ügyfelek megfelelő tájékoztatást kaptak-e. Elmondta, ma az adósoknak bíróságon kell bizonyítaniuk, hogy nem kaptak megfelelő tájékoztatást, holott a parlamentben ülő "fideszes urak" 2011-ben még maguk is azt mondták, a devizahiteleseket a bankok becsapták.


    Az ellenzéki politikus szerint az uniós bíróság ítélete miatt ezrével indulhatnak perek, de ezek helyett a parlament törvényt is alkothatna, különösen úgy, hogy a lakosság tíz százalékát érintő problémáról van szó.


    Szakács László jelezte, az MSZP benyújtja a törvényjavaslatot, és kíváncsiak, hogy a fideszesek vajon az adósok mellé állnak-e a bankok helyett.


    Kérdésre elmondta, mintegy 120 ezer ingatlan vár végrehajtásra és az augusztusi adatok szerint több mint 1755 család veszítette el az otthonát.


    Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője új elszámolást, a banki károsultak kártalanítást és a végrehajtások azonnali felfüggesztését követelte.

bcl \ bhi \ bpt

MTI 2018. szeptember 20., csütörtök 16:04

 

 

 

 

Budapest, 2018. szeptember 21., péntek (OS)

LMP: Az Európai Bíróság

 

döntése után a kormány

 

kötelessége a devizahiteles

 

kilakoltatások leállítása

 

 

Az Európai Bíróság kimondta, amit az LMP a kezdetektől képvisel: a nem világosan megfogalmazott devizahitel szerződéseket a bíróság felülvizsgálhatja. Amíg ez megtörténik, követeljük, hogy a kormány a folyamatban lévő kilakoltatásokat állítsa le!
 


A devizahitelesek adósságát újra kell számolni, mivel a tisztességtelen tájékoztatás miatt az árfolyamkockázattal járó terheket teljes mértékben az adósra hárították és a devizahiteles törvények nem oldották meg a fennálló problémákat. A tisztességtelen tájékoztatás és az előnytelen forintosítással járó igazságtalanság levét azok az emberek isszák meg, akik az utóbbi években elvesztették lakásukat vagy épp most néznek szembe ezzel a veszéllyel. A Magyar Nemzeti Banknál lévő, a forintosítással szerzett vagyonból képezzenek egy alapot, amivel konszolidálni lehet a devizahitel károsultak szerződéseit.A legsürgetőbb feladat most, hogy a végrehajtásokat fel kell függeszteni, hiszen az elmúlt hónapokban több ezren kerültek utcára adósságaik miatt, azonban a mostani EB döntés alapján megnyílt a lehetőség, hogy újra bíróság elé vigyék ügyüket a tisztességtelen tájékoztatás miatt.

 

Felszólítjuk a kormányt, hogy vizsgáltassa meg, hogy az érintett időszakban kötött devizahiteles szerződések során az ügyfeleket megfelelően tájékoztatták-e. Ne hagyja magára az igazukért évek óta küzdő, elkeseredett adósokat, a bankok után a kormány ne tolja rájuk a felelősséget, hanem alkossa meg azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek alapján az adósok gyors és igazságos újraszámítást kaphatnak.  Csárdi Antal
országgyűlési képviselő  

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

 

 

(az MTI és OS listát frissítjük - ha lesz új reakció)