Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.08.23

Blanketta szerződés és ÁSZF

„A törvény kizárólag az Általános Szerződési Feltételek vizsgálatát teszi lehetővé, amely lényegében egy előre, egyoldalúan meghatározott blankettaszerződés, és amelynek kialakításában a fogyasztó nem vehet részt.”

 

 

bl-01.png

 

 

Nagyon bízom benne, hogy Fővárosi Törvényszéken csak a sajtó részlegen dolgozók keverik csak össze a fogalmakat. Az ÁSZF semmiképpen nem tekinthető blanketta szerződésnek!

 

Az ÁSZF azért Általános Szerződési Feltétel, mert azt, amig a megalkotója nem módosítja és közzé nem teszi az új ÁSZF-t, változatlan marad. Ezt nem tárgyalják meg és nem módosítják a szerződő felek, hanem az alkotója, jelen esetben bank, pénzintézet ismerteti Ügyfelével, a szerződni kívánó féllel annak tartalmát (elvileg). Az ÁSZF értelemszerűen személytelen, semmilyen személyes adatot nem tartalmaz.

 

A szerződő felek a szerződés megkötése során egy blanketta szerződést töltenek ki, melybe csak a személyes adatokat és a kölcsönszerződés adatait írják be (kölcsön összege, kamatláb, törlesztő részlet, THM stb). A blanketta szerződésbe írják be a felek azt is, ha az ÁSZF-től el kívánnak térni.

 

Egyedül a blanketta szerződés tartalmát van lehetőség megváltoztatni. A leggyakrabban azonban ez is csak elvi lehetőség volt, mivel "nem ajánlott fel" az ügyintéző lehetőségeket a szerződési feltételek változtatására.

 

 

Nem az ÁSZF-t írják át, hiszen ez esetben a többi megkötött szerződésre is hatással lenne. Azt még feltételezni is teljes képtelenség, hogy az ÁSZF-t a bank és az adós közösen írja!

 

Amikor a saját CHF elszámolású kölcsönszerződésem át akartam alakítani referencia kamatozásúvá, akkor kaptam a bankomtól egy blanketta szerződést:

 

 bl-02.png

bl-03.png

 

bl-04.png

 

Itt pedig néhány idézet egy középiskolásoknak szóló tananyagból:

 

bl-05.png

 

bl-06.png

bl-07.png

bl-08.png

 

bl-09.png

 

 

Ezek után nagyon kíváncsian várom az ítélet szövegét….