Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.13

Bírói villámkarrier – a diktatúra így (is) megmutatkozik

villam-karr---kep-01.png

 

Ma úgy léphet feljebb egy bíró a ranglétrán, hogy pályázik. Ha az állásra többen is jelentkeznek, akkor őket a szakmai előéletükre kapott pontok, valamint az érintett bírói tanács véleménye alapján rangsorolják. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke ettől eltérhet, de csak az első három helyen lévő sorrendjét változtathatja meg.”

 

Világosan és eléggé demokratikusan meg van határozva, miként mehet egy bíró egy szinttel feljebb. Világos, mert a feltételek meg vannak határozva előre. Demokratikus, mert egyrészt mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, másrészt nem egy „felsőbb hatalom” dönti el (önkényesen), hogy ki lehet holnaptól pl. törvényszéki bíró.

 

Azonban egy diktatúrában mindez már másként működik. Nyílnak „megfelelő embereknek” kiskapuk.

 

„Handó Tünde OBH-elnök október elsejével határozatlan időre beosztotta Gulyást az OBH-ba, megemelte a Székesfehérvári Törvényszéken az engedélyezett létszámot, és egyből megnyílt az út az előreléptetésére.”

 

„Az OBH-nál eltöltött két hónap pont jól jött Gulyásnak: a törvény szerint a hivatali munka után a bírókat pályáztatás nélkül tanácselnöki munkakörbe kell beosztani.”

 

A sikerhez szükséges tehát egy fideszes miniszter testvér és egy főfideszes feleség jóakaró. Nem egyedi esetről van szó.

 

„…nem Gulyás volt az első ejtőernyős. Borbély Attila ugyancsak az OBH-ból érkezett a Székesfehérvári Járásbíróságra, majd onnan kirendeléssel rögtön a törvényszékre.”

 

 

Gulyás Gergely testvére úgy lett törvényszéki

 

bíró, hogy el se nyerte a pályázatot

 

https://24.hu/belfold/2018/12/06/gulyas-geza-szekesfehervari-torvenyszek-obh/

 

 

 

Neki fütyöl

Pályázat nélkül léphetett előre és lett a Székesfehérvári Törvényszék bírája Gulyás Géza, a Miniszterelnökséget vezető miniszter testvére.

 

 

https://hvg.hu/hetilap/2018.49/201849__birosagi_villamkarrier__minisztercsalad__kiskapu__neki_futyol

 

 

Többször pályázott sikertelenül, végül Handó Tünde segítségével nevezték ki Gulyás Gergely bátyját a Székesfehérvári Törvényszék bírójává.

 

https://444.hu/2018/12/06/tobbszor-palyazott-sikertelenul-vegul-hando-tunde-segitsegevel-neveztek-ki-gulyas-gergely-batyjat-a-szekesfehervari-torvenyszek-birojava

 

 

 

A cikkben szereplő mindkét bíró büntető ügyekkel foglalkozik...

 

https://birosag.hu/dr-gulyas-geza-gabor

 

https://birosag.hu/dr-borbely-attila

 

 

… vagyis ránk, devizahitelesekre a bírói munkásságuk nincs hatással.

 

Azonban, ha így lehet „hű embereket” eljuttatni törvényszékekre, akkor könnyen megvalósítható, hogy olyan bírók kerüljenek magasabb pozícióba, akár jutalomként is, akik tudják, devizahiteles ügyben milyen döntéseket vár el tőlük a Hatalom.

 

 

 

Figyelnünk kell januártól a bíróságokon születő ítéleteket!

 

Figyelembe veszik-e a bírók az uniós fogyasztóvédelmi irányelveket?

 

Használják-e az EDE-kben megfogalmazottakat?

 

Élnek-e a „kilövéssel”, a „meggyógyítással” és a „kegyelemdöféssel”, miként Pécsett megfogalmazták?

 

Lehetővé teszik-e a banki károsult fogyasztóknak, hogy érdemben fellépjenek a Kúria jogegységi határozataiban lévő valótlan állításoknak?

 

Lehetővé teszik-e a tárgyalás során az adósok bizonyítási eljárását, vagy a bírók csak szolgaian idézik a PJE-k megállapításait?

 

 

 

Októberben voltunk Brüsszelben, ahol ecseteltük, miként sérülnek a tisztességes, pártatlan bírói működés elvei.

 

Kérjük, küldjetek ítéleteket, ha úgy érzitek, tisztességtelenül járt el a bíróság az ügyetekben. Ha úgy látjátok, a bíróság visszaélt a hatalmával:

 

hitelesmozgalom@gmail.com

 

Összegyűjtjük a kirívó eseteket és nyilvánosságra hozzuk, valamint tájékoztatjuk az Európai Unió megfelelő szerveit.