Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.04.21

Bírói függetlenség és a tisztességes eljáráshoz való jog

debr-ravasz---biroi-fuggetlenseg---kep.png

 

Ebből adódóan megállapítható, hogy a bíróságokat felelőtlen bírósági szervezeti rendszerként működtető bírósági vezetők illetve a jogellenes ítéleteikkel ezt az állapotot fenntartó bírók nem csak a szervezeti legitimitást veszélyeztetik, hanem a jogszerű ítéleteket meghozó bíró kollégáiknak az anyagi egzisztenciáját is. Minden jogszerűen ítélkező bíró elemi érdeke, hogy megakadályozza a bíróságoknak felelőtlen szervezetként való működését, mivel az ebből adódó társadalmi támogatottság csökkenés miatt a saját és a családjának az anyagi léte is veszélybe kerülhet. Emellett a felelőtlen szervezetkénti működést fenntartó ítéletek, a jogellenes vezetői intézkedések jogszerűvé nyilvánításával meg is sérthetik a bírói függetlenséget.

 

A fenti határozatokat meghozó bírók ezzel maguk is hozzájárulhatnak a többi bírónak és a társadalomnak a bírói függetlenségbe vetett bizalmának a megrendüléséhez. A bírói függetlenségbe vetett bírói és társadalmi bizalom megszűnése a bíróságok jogállami működését teszik lehetetlenné. A saját vagy egy rosszul felfogott szervezeti érdek miatt egyetlen bíró vagy vezető sem veszélyeztetheti a többi bíró létalapját illetve bírói függetlenségét vagy az abba vetett közbizalmat.

 

Megjegyzendő az is, hogy a történelmi tapasztalat szerint a társadalom előbb vagy utóbb számon kéri mindenkin a jogsértéseket. Ennek elkerülése végett mindenféleképpen szükséges volna a bíróságok felelőtlen szervezetként való működésének, és az ezt lehetővé tevő bírói ítélkezési gyakorlatnak és bírói habitusnak a megváltozására is.

(részlet)

 

A teljes cikk:

Bírói függetlenség és a tisztességes eljáráshoz való jog

 

http://www.debrecenijogimuhely.hu/aktualis_szam/3_4_2015/biroi_fuggetlenseg_es_a_tisztesseges_eljarashoz_valo_jog/

 

Szerző: Ravasz László - Szegedi Törvényszék - címzetes táblabíró

Debreceni Jogi Műhely, 2015. évi (XII. évfolyam) 3-4. szám (2015. december)