Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.09

A spanyol devizahitelesek sikere

a-spanyol-devizahitelesek-sikere---kep-01---2021.05.09.png

 

Asufin[1] nyerte a kollektív jogorvoslatot az FX hitelek ellen. Az ítélet megköveteli a kölcsönök euróra történő újraszámítását és a túlfizetett összegek automatikus visszatérését, amely átlagosan 60.000 euró, anélkül, hogy az érintett félnek pert kellene indítania, vagy a bankba be kellene fáradnia.


A döntés megköveteli a kölcsön euróra történő újraszámítását és a túlfizetett összegek automatikus visszafizetését, amelyek átlagosan 60.000 eurót tesznek ki, anélkül, hogy az érintettnek újra pereskednie kellene, vagy követelnie kellene azt a bankfiókban.
A Bíróság megállapította, hogy a többdevizára vonatkozó záradék, amely a törlesztőrészleteket és a tőkéttartozást jenre vagy svájci frankra cserélte, nem teljesítette az átláthatósági tesztet, és így azt törölte, mint visszaélésszerű elem.
Az előző pénzügyi válság banki szabálytalanságainak örökségeként - becslések szerint - 1,45 milliárd eurónyi szerződést írtak alá devizában.


A Barclays által az előző pénzügyi válság idején forgalmazott és a CaixaBank által megöröklött összes devizahitel visszaélésszerűnek minősült, ezért azok az átláthatóság hiánya miatt semmisnek és érvénytelennek tekinthetőek az ASUFIN-nak  a bankkal szemben megnyert kollektív ítélete szerint. Ezenkívül ebben az újszerű megközelítésben a barcelonai Kereskedelmi Bíróság 3 bírája megállapítja, hogy a bank köteles újraszámolni a hitelt euróban, és köteles visszaadni a túlfizetett összegeket anélkül, hogy az érintett félnek keresetet kellene benyújtania, vagy bemenne a bankfiókba.

A devizahiteleket a pénzügyi válság előtt forgalmazták azzal az állítással, hogy ha azokat az akkor még gyenge valutában, különösen a jenben vagy a svájci frankban veszik fel, azok olcsóbbak lesznek. A probléma akkor következett be, amikor ezek a pénznemek értéke az euróval szemben növekedett, és az érintettnek lényegesen magasabb törlesztőrészleteket kellett fizetniük, valamint második hatásként az adósság növekedését látták. Az ASUFIN szakértői becslései szerint 1,450 milliárd eurót jegyeztek devizában, átlagos 60.000 eurós veszteséggel.

Patricia Suárez, az ASUFIN elnöke hangsúlyozza, hogy „az egyesület számára ez a csúcspont a hitelkárosultak védelmének folyamatában, amelyet a lassú és akadályozó rendszer ellenére megnyertek. Ez az ítélet teljességgel tükrözi az előző évtized pénzügyi válságát, amikor a bankok mérgező termékek sokaságát helyezték el, amely hitelek a pénzügyi fogyasztók számára nagyon károsak bizonyultak a bíróságon; elég csak arra emlékeznünk, hogy a visszaélésszerű banki záradékok miatt indított perek az esetek 97% -ában az ügyfél javára lettek megítélve”. A több devizára vonatkozó záradékot sajátságosan „az átláthatóság teljes hiányával hozták forgalomba, megakadályozva a fogyasztót abban, hogy részletesen megismerje a jenben vagy svájci frankban felvett kölcsön következményeit, és összehasonlítsa annak költségeit egy másik Euriborhoz kapcsolódó valutával szemben.”- teszi hozzá.

Az eljáró bíró határozatban kijelenti, hogy ez a klauzula „nem megy át az átláthatóság-ellenőrzésen”, ezért „nem ártalmatlan a fogyasztó számára, hanem visszaélésszerű”, és így „komoly egyensúlyhiányt okoz”, mivel megakadályozza a fogyasztót abban, hogy „összehasonlítsa a devizahitel ajánlatot egyéb euró kölcsönökkel, amelyekben azonban ezek a kockázatok nem állnak fenn ”. Arra ítéli a pénzintézetet, hogy „hagyja a kölcsönt euróban a szerződéskötés napján érvényes árfolyam szerint”, és akként rendelkezett, hogy „számolja újra az eddig megfizetett díjakat az eddigi túlfizetésekkel.

A María José Lunas által vezetett sikeres csoportos keresetet immár a harmadik az ASUFIN által többdevizás hitelek ellen benyújtottak közül. A 2017-ben benyújtott Barclays után, 2016-ban benyújtott a Bankinter és a Banco Popular kapcsán határozat még nem született.

 


A Libor eltűnése
Az ASUFIN arról is beszámolt a Nemzeti Értékpapír-piaci Bizottságnak (CNMV) és a Spanyol Központi Banknak, hogy tíz vagy több devizahitelezéssel érintett pénzintézet továbbra sem tájékoztatja ügyfeleit a Libor december 31-i szinte bizonyos eltűnésének következményeiről, amely új bírósági frontot nyithat, mert a legtöbb okirat tartalék záradékot tartalmaz, amely jogsértő lehet.

Habár a CNMV január 13-án azt javasolta, hogy az érintett szervezetek fogadják el az „intézkedéseket az átmenet megfelelő kezelésére”, a szövetség úgy tudja, hogy egyetlen szervezet sem adott ki közleményt ügyfeleinek a LIBOR eltűnéséről és arról a referencia-kamatlábról, amelyet alternatívaként alkalmazni kellene a jelzálogkölcsönükre.

Az ASUFIN tájékoztatta a szabályozó hatóságokat azokról a változatos jogesetekről, amellyel az érintettek találkozni fognak, ha a hitelüknek azon referencia-indexe megszűnik, amelyre azt aláírták. A legtöbb okirat olyan előírásokat tartalmaznak, amelyek visszaélésszerűek lehetnek, például a Kutxabank IRPH[2]-ja vagy olyan korai lejárat, amely arra kötelezné őket, hogy egy hónapon belül fizessék vissza a teljes hitelt.

 

[1] Asociación de consumidores especializada en la protección del usuario financiero - A pénzügyi felhasználók védelmére szakosodott fogyasztói szövetség

[2] Índice de Referencia de Préstamos Hipotecarios [jelzáloghitel referencia-mutató]

 

Forrás:

 

http://www.fxloans.org/asufin-wins-to-caixabank-in-a-collective-action-against-fx-loans-which-the-judgment-annuls-as-abusives/

 

 

https://thesaxon.org/the-judge-annuls-the-multi-currency-clauses-of-the-barclays-mortgages-inherited-by-caixabank/38410/

 

Az Asufin devizahiteles összefoglalója:

 

http://www.ds-rs.si/sites/default/files/dokumenti/asufin_fxloans_slovenia_2_popr.pdf

 

Mint látjátok hivatkoznak benne a Kásler és a Lantos EDE-kre is.

 

Már korábban is beszámoltunk a spanyol fejleményekről, EDE-kről. Pl:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/spanyol-ede-itelet---napi-kamatszamitas.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/a-spanyol-c-125-18-ede-tanulsagai.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/konyv/a-spanyol-devizahiteles-szovetseg-elnokenek-tanulmanya.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/vizsgalatok/spanyol-devizahitelesek-es-a-bloomberg-programja.html

 

 

 

megj: nálunk a többdevizás hitel az OTP-nél „világhitel” néven futott:

 

Az OTP Bank tegnapi bejelentése azonban forradalmi változást okoz majd a piacon. A társaság az úgynevezett Világhitel konstrukcióban teszi elérhetővé az ügyfelek számára a jenalapú hitelt. A lakás-, illetve szabad felhasználású hitelkonstrukcióban meghirdetett kölcsöntermék induló kamata 1,75 százalék, amelyhez a bank standard havi 0,17 százalékos (évi 2,04 százalékos) kezelési költsége társul majd. Az OTP-t "fő bankjuknak" választó ügyfeleknek - akik bérüket az OTP-hez utalják, illetve 2 csoportos megbízást adnak - az első évben nem kell fizetniük kezelési költséget. Az ügyfelek számára rendkívül kedvező kondíciók mellett a bank is jól jár, tekintve hogy a fajlagos forrásköltsége kisebb a jenhitel esetén, mint az aktuálisan 3,95 százalékos kamat mellett kínált svájcifrank-kölcsönön. A forrásokkal és fedezetekkel kapcsolatos kérdésünkre a banktól azt a választ kaptuk, hogy az euróban kibocsátott jelzálogleveleket "cseréli" a bank szükség szerint svájci frankra, illetve japán jenre - aminek lehetősége biztosított. A Világhitel konstrukció további különlegessége, hogy a hitelfelvevő akár havonta költségmentesen választhatja meg, hogy a hitelét éppen milyen devizában (forint, jen, euró, svájci frank) tartsák nyilván. A döntést segítendő a bank minden hónapban sms-ben értesít arról, hogy az esedékes hónapban melyik devizanemben a legkedvezőbb a törlesztőrészlet  (részlet)

 

https://www.napi.hu/belfold_vallalatok/otp_vilaghitel_magyar_ujdonsag.343258.html