Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.06

A panasz – a bankok elszámolása

Az elszámolással kapcsolatban törvény szabályozza, hogy hol és miként lehet panaszt tenni. Nagyon sok a megkötöttség és nagyon rövidek a határidők!

 

 

A korábbi írásunkból már tudjuk, hogy 

 

a nulladik lépés:

 

A pénzügyi intézmény a fogyasztó kérésére elektronikus úton vagy nyomtatott formában a fogyasztó rendelkezésére bocsátja az elszámolás számszaki ellenőrzéshez szükséges, teljes körű levezetését, valamint az adatok beazonosítását és értelmezését lehetővé tevő formátumban az elszámolás során figyelembe vett valamennyi adatot, vagy internetes szolgáltatói felületén lehetővé teszi, hogy a fogyasztó ezen kimutatáshoz és adatokhoz hozzáférjen. A pénzügyi intézmény a fogyasztó kérelmére történő adatszolgáltatást a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül teljesíti.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/kerdesek-es-valaszok-az-elszamolassal-kapcsolatban-----mnb.html

 

Az első lépés:

 

 A banknál kell panaszt benyújtani.

 

Ha a banki válasszal nem vagyunk elégedettek, akkor a következő állomás, mely csak az MNB felügyelete alatt működő PBT (Pénzügyi Békéltető Testület) lehet. Kötelező, nem lehet kikerülni a PBT!

 

Ez a második lépés!

 

Ennek megvannak a formai követelményei. Ha valakinek a panasza ennek nem tesz eleget, akkor nem fognak vele foglalkozni a PBT-nél.

 

Mindenképpen célszerű tehát már most megismerni azt, hogy mit követel meg a PBT:

 

HELYTELEN ADATOT vagy/és ELSZÁMOLÁSI HIBÁT

 

Ezek nérkül értelmetlen az elszámolással kapcsolatban panaszt benyújtani.

 

 

Részletek a 10 oldalas kérelemből:

 

http://felugyelet.mnb.hu/pbt/bal_menu/letoltheto_dok/eljaras.html

 

panasz-01.png

 

panasz-02.png

 

panasz-03.png

 

panasz-04.png

 

 

 

Aki nem kapott elszámolást, vagy a bank nem válaszolt a panaszára, annak más formátumú panaszt kell beadnia. Forma nyomtatványok:

 

http://felugyelet.mnb.hu/pbt/bal_menu/letoltheto_dok/eljaras.html

 

 

panasz-05.png