Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.05.04

a NEMPERES után van FELLEBEZÉS !!!

Tévedtem, be kell hogy valljam tévedtem. Abban a tudatban voltam, hogy a banki elszámolást 1. a banknál kell kifogásolni, utána jön a 2. PBT eljárás, majd a 3. nemperes eljárás… és KÉSZ. Nincs tovább.

 

Azonban, most hogy megjött a nemperes elutasító határozat, olvasom (miután ügyvédem felhívta rá a figyelmem),  FELLEBEZÉSNEK VAN HELYE

 

pkkb-kep-03.png

 

Valamilyen  módon emlékeztem a törvényre:

 

"A fogyasztó vagy a pénzügyi intézmény a Pénzügyi Békéltető Testület eljárását követően nemperes eljárásban ….. a döntés megváltoztatását kérheti." . (2014 évi XL törvény 23. § (1))

 

"30 napon belül a Pénzügyi Békéltető Testület eljárást megszüntető döntésének vagy a helyes elszámolást megállapító határozatának megváltoztatása iránt polgári nemperes eljárást kezdeményezhet." (2014 évi XL törvény 25. § (1))

 

"A polgári nemperes eljárás lefolytatására a fogyasztó lakóhelye szerint illetékes törvényszék székhelyén működő járásbíróság illetékes." (2014 évi XL törvény 27. § (1))

 

Még az is rémlett, hogy az AB-hez is kerültek kifogások. Megnézetem, valóban:

 

"Az Elszámolási Tv. 23. §-a szerint a döntés megváltoztatását nemperes eljárásban lehet kérni, így az indítványozó szerint a támadott szabályozás megfosztja a feleket attól, hogy polgári jogvitájukat törvény által felállított bíróság bírálja el."

 

"Az indítványozó által előadott érvek alapján tehát nem állapítható meg az, hogy az Elszámolási …  és 23. §-a ellentétes az Alaptörvény XXVIII. cikke szerinti tisztességes eljáráshoz való joggal, ezért az Alkotmánybíróság az indítványt ebben a vonatkozásban elutasította."

 

"Az indítványozó részére ugyanis az Abtv. 26. § (2) bekezdése szerinti alkotmányjogi panasz benyújtását megelőzően rendelkezésére áll olyan jogorvoslati eljárás (a bírósági nemperes eljárás), melynek során meghozott határozatot később alkotmányjogi panasszal támadhat.

IV/1720/2014.

http://public.mkab.hu/dev/dontesek.nsf/0/40F64096F24DE5B9C1257D72005875FA?OpenDocument

 

 

Beszámolóm a fenti elutasító végzésről:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/per/a-pkkb-es-az-elszamolasom-vitatasa.html