Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.11.18

A Kúria perben sem hajlandó megvizsgálni a 6/2013 PJE megállapításait!

perben-sem---kep-01.png

 

A Kúria akkor sem hajlandó megvizsgálni a 6/2013 PJE megállapításait, ha ez a felülvizsgálati eljárásban szerepel:

 

 

[25]     …. A Kúria utal továbbá arra is, hogy a jelen ügyben eljáró tanács a jogegységi határozatokhoz kötve van, annak megváltoztatását, hatályon kívül helyezését a Bszi. 32. § (1) bekezdés a) pontjában felsoroltak kezdeményezhetik. Így a felperes azon érvelései, amelyben a 6/2013. PJE határozat egyes megállapításait vitatta, érdemi vizsgálat tárgyát jelen eljárásban nem képezhette.

 

A Kúria az adós által ismertetett dokumentumokat sem hajlandó vizsgálni:

 

[26]     A felülvizsgálati eljárásban abban a kérdésben kellett a Kúriának állást foglalnia, hogy a perben eljárt bíróságok helyes jogi álláspontot foglaltak-e el, amikor a konkrétan nyújtott tájékoztatást tisztességesnek találták. Fontos hangsúlyozni, hogy a Kúriának nem általánosságban a deviza hitelek kapcsán leírt tájékoztatók, jogirodalmi álláspontok alapján kellett döntését meghoznia, amelyeket a felperes felülvizsgálati kérelmében hosszasan idézett, hanem e tárgyban már meghozott kúriai és EUB ítéletekben szereplő szempontrendszer érvényesülését kellett vizsgálnia.

 

 

Érdemi vizsgálat tehát nincs, van helyette „jogi indoklás”:

 

[28]     … A felperes ugyanakkor nem adott elő olyan érvet, amellyel vitatta volna a másodfokú bíróságnak a tájékoztatás tisztességes voltával összefüggésben kifejtett álláspontjának helyt állóságát a tájékoztatás időpontja tekintetében mérlegelt tényezőket megsértett jogszabályhelyként adekvát eljárási szabályokat sem jelölt meg, így az ezzel kapcsolatos kérelme, a tájékoztatásra vonatkozó dokumentumok kirekesztése a felülvizsgálati eljárásban mint rendkívüli jogorvoslati eljárásban nem volt vizsgálható.

 

Gfv.VII.30.371/2020/7.

Budapest, 2021. május 4.

Dr. Vezekényi Ursula sk. a tanács elnöke, Dr. Osztovits András sk. előadó bíró, Dr. Tibold Ágnes sk. bíró

 

 

Az ügy az Alkotmánybíróságon folytatódik (IV.02694/2021):

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/egy-ados-megtamadta-a-6-2013-pje-t-az-alkotmanybirosagon-.html

 

 

 

A Kúria ítéletét innét tudjátok letölteni:

 

https://eakta.birosag.hu/anonimizalt-hatarozatok