Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.31

A Kúria cinikus válasza

mtta---01.png

 

Tisztelt dr. Osztovits András!

Kúria

 

Tárgy:

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Doktori Iskola A devizaalapú kölcsönszerződések egyes dogmatikai kérdései (doktori értekezés) Dr. Pomeisl András József Témavezetők: Dr. Csehi Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár Dr. Osztovits András tanszékvezető egyetemi tanár Kézirat lezárásának dátuma: 2020. január 31. Budapest 2020.

 

A 490. oldalon az alábbiak olvashatók:

„Szakítani kellene azzal a téves nézettel is, miszerint a pénzügyi intézmény nem láthatta előre az árfolyamváltozás hosszabb távú trendjeit, ez ugyanis tényszerűen megalapozatlan állítás, ráadásul az ellenkező állításnak csak korlátozott jogi jelentősége van, hiszen a magyar bírósági gyakorlat nemcsak a várható /”rendes”/ árfolyamkockázatra vonatkozóan várja el a pénzügyi intézménytől, hogy a fogyasztót figyelemfelhívó módon tájékoztassa, hanem a tájékoztatásnak ki kell terjednie a rendkívüli kockázatokra is, hiszen azt is a fogyasztó viseli.”

 

Körülbelül 2 millió devizahiteles szerződés történeti hátterében és a Kúria témát illető ítélkezési tevékenysége ismeretében kérem, hogy szíveskedjék megmondani,

a./ Hogy lehet az, hogy a fenti veretes megállapításra vonatkozóan az anyagban sehol semmi bővebb információ nincs?

b./ Hogy lehet az, hogy a Kúria még mindig hatályban tartja a tarthatatlanná vált 6/2013-as jogegységi határozatát, amelyben épp a fentiekkel ellentétes, téves álláspontot fogalmazta meg?

c./ Tett-e Ön valamit, és, ha igen, mit tett az ellentmondás feloldása érdekében?

 

A szerzőnek igaza van, ez tény. Alátámasztja az MNB beszédes hallgatása, amikor a kamatparitással kapcsolatosan kérjük véleménye kifejtésére. Az igazság azonban – utat tör magának, a bankok és az állam kártérítési felelősséggel tartoznak.

 

Várom megtisztelő válaszát:

 

Budapest, 2022.01.03.

 

Schöck-Sándorházy Marietta

 

mtta---02.png

mtta---03.png

 

Ehhez kapcsolódik:

 

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/reszletek-az-igazsagugyi-bizottsagnak-elkuldott-kezdemenyezesbol.html